Respingerea candidaturii lui Ion Iliescu la functia suprema a PSD si alegerea lui Mircea Geoana in locul "tanarului" politician parea solutia corecta pentru reforma reala a partidului. Votul masiv al Congresului Extraordinar in favoarea lui Geoana in
Respingerea candidaturii lui Ion Iliescu la functia suprema a PSD si alegerea lui Mircea Geoana in locul "tanarului" politician parea solutia corecta pentru reforma reala a partidului. Votul masiv al Congresului Extraordinar in favoarea lui Geoana indica sustinerea puternica a filialelor si implicit dorinta acestora de schimbare a conducerii centrale. La aproape trei saptamani de la Congres, semnalele transmise de centrele de putere ale partidului arata insa ca "solutia Geoana" a fost doar una provizorie. Greii partidului si-au mobilizat fortele doar pentru a scapa de eternul Iliescu urmand ca acestia sa revina in forta la parghiile de putere ale PSD.
Ultimele miscari politice indica faptul ca piesele importante in partid sunt, intr-o ordine aleatorie, Viorel Hrebenciuc (foto), Miron Mitrea si Adrian Nastase. Pe Mircea Geoana il vom incadra intr-o alta categorie. Hrebenciuc a avut un rol decisiv in debarcarea lui Iliescu de pe fotoliul de sef al partidului. El a preferat sa faca pasul inapoi pentru ca momentan are o imagine proasta. Din umbra insa a stiut sa-l ghideze pe Mitrea si sa-i asigure acestuia functia de secretar general al partidului. O miscare inteligenta pentru ca in acest fel Hrebenciuc a castigat sefia grupului PSD din Camera, ca rasplata din partea lui Mitrea. Pe de alta parte, Nastase se bucura inca de simpatia celor doi si a unui numar important de filiale judetene. Avand in spate sustinerea filialelor judetene si a unor membri din conducerea centrala, cei trei ar putea bloca initiativele lui Geoana facand din acesta o simpla marioneta politica. Din aceasta perspectiva votul capatat de Geoana la Congres este mai degraba o capcana politica. El va trebui sa faca fata unor presiuni extraordinare, iar din acest punct de vedere Iliescu l-a avertizat ca nu are suficienta experienta.
DIP pierde teren
Tot in seria victimelor pare sa se inscrie si Dan Ioan Popescu. Desi inainte de Congres, DIP impreuna cu Mitrea s-au retras dincolo de granitele tarii pentru a stabili strategia de ramanere in structurile de conducere, cel dintai pierde teren. Geoana nu poate uita si nici ierta faptul ca Popescu l-a retrogradat din functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti, dupa ce pierduse alegerile locale. Asa incat el este decis sa-i aplice lui DIP acelasi tratament. Pe de alta parte, Mitrea nu mai poate interveni si in favoarea lui DIP. Acceptarea lui Hrebenciuc la sefia deputatilor i-a epuizat capitalul de simpatie.
Iliescu ataca vineri
Izolarea lui Iliescu este observabila pe scena politica a partidului, in ciuda declaratiilor de sustinere ale unora dintre liderii acestei formatiuni politice. Detasarea de Iliescu este un proces normal avand in vedere ca noua conducere doreste sa imprime un suflu politic nou. Asa incat fostului presedinte ii raman doar trei variante de a ramane "viu" in jocul politic. Prima, dar nu cea mai importanta, ar fi sa paraseasca PSD alaturi de sustinatorii sai, tributari mentalitatilor de dinainte de '89, si sa incerce reconstruirea unui alt partid dupa chipul si asemnarea sa. A doua alternativa este ramanerea in PSD pentru a incerca rasturnarea situatiei in favoarea sa, iar a treia varianta, si cea mai putin credibila, acceptarea infrangerii si ocuparea unei functii decorative. Fostul presedinte pare decis pentru declansarea luptei interne. El pregateste pentru vineri, la Consiliul National al partidului, un atac frontal la adresa mai multor lideri marcanti ai PSD. Iliescu mizeaza astfel pe impactul emotional si pe infierarea greselilor, reale de altfel, ale acestora. In acest context, noua conducere este decisa sa-i reproseze aparitia CARITAS si episodul BANCOREX.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.