Cardinalul Roberto Tucci, presedintele Radio Vatican, si directorul general al acestuia, parintele Pasquale Borgomeo, au fost condamnati, luni, la zece zile de detentie cu suspendare pentru poluarea mediului inconjurator cu unde electromagnetice extr
Cardinalul Roberto Tucci, presedintele Radio Vatican, si directorul general al acestuia, parintele Pasquale Borgomeo, au fost condamnati, luni, la zece zile de detentie cu suspendare pentru poluarea mediului inconjurator cu unde electromagnetice extrem de puternice, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Avocatul Radio Vatican a anuntat imediat ca va contesta aceasta decizie. "Suntem siguri ca vom castiga", a afirmat Marcello Malandri. Conducerea Radio Vatican si-a exprimat dezamagirea pentru aceasta sentinta pe care o gaseste nejustificata.
Judecatoarea Luisa Martoni a decis sa acorde suspendarea, dar a conditionat-o de incetarea poluarii electromagnetice si de plata daunelor solicitate de partile civile.
Radio Vatican este victima propriului succes. La cateva zile de la semnarea acordului de la Latran cu statul italian, prin care, la 11 februarie 1929, Vaticanul devenea stat suveran, Guglielmo Marconi a fost insarcinat cu infiintarea unui post de radio. Acesta a fost inaugurat pe 12 februarie 1931 in prezenta Papei Pius al XI-lea, insa pentru a putea emite in 40 de limbi in toata lumea, micul radio s-a transformat in timp intr-un gigant.
Radio Vatican si-a deschis sediul principal in 1951 la Santa Maria di Galeria, la 30 de kilometri nord de Roma, beneficiind de extrateritorialitate. Sediul beneficiaza de un teren de 440 de hectare, de zece ori suprafata statului Vatican. In prezent, Radio Vatican numara 58 de antene, dintre care unele emit pe unde radio de mare putere. Regiunea Santa Maria di Galeria este foarte populata.
Justitia italiana a fost sesizata in 2001 de o plangere a locuitorilor din Cesano, la nord de capitala italiana, care acuza uriasele emitatoare ca ar cauza leucemie si grave tulburari de sanatate. Anchetele Ministerului Mediului au descoperit in 11 din cele 14 zone verificate campuri magnetice mult superioare limitei acceptate de sase volti pe metru. Procesul intentat postului de radio a fost intrerupt in 2002, in urma deciziei unui magistrat care preciza ca acest caz nu tine de competenta Italiei, ci a Vaticanului. In cele din urma, procesul a fost reluat, mai ales ca un raport al agentiei de sanatate publica din regiunea Romei a subliniat ca in regiunea Cesano s-a constatat o rata a mortalitatii infantile din cauza leucemiei de trei ori mai mare decat media. Rezolvarea acestei probleme va reprezenta unul din primele dosare ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea. "Dupa atatea amanari si o imensa pierdere de vreme, astazi am inregistrat un succes extraordinar in lupta noastra pentru apararea oamenilor impotriva poluarii electromagnetice", a precizat imediat dupa pronuntarea sentintei Roberto Della Seta, seful uneia dintre cele mai importante organizatii de mediu din Italia. La randul sau, Raffaele Capone, liderul unei asociatii de proprietari din regiunea Cesano, a declarat: "speram ca emitatoarele sa fie mutate de pe teritoriul nostru si astfel sa putem trai si noi linistiti". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.