Dupa ce a dispus, in urma avertismentelor publice, un control al Comisiei de Monumente la Lancram, unde constructia unei sali de sport (din programul Adrian Nastase) obtura vizibilitatea mormantului lui Lucian Blaga (netinand, astfel, seama de dorint
Dupa ce a dispus, in urma avertismentelor publice, un control al Comisiei de Monumente la Lancram, unde constructia unei sali de sport (din programul Adrian Nastase) obtura vizibilitatea mormantului lui Lucian Blaga (netinand, astfel, seama de dorintele sale testamentare), ministrul Culturii si Cultelor a cerut ieri administratiei locale din Sebes (de care apartine Lancram) demontarea si reamplasarea noii cladiri, ridicate fara avizul MCC.
In adresa trimisa de ministrul Culturii Primariei din Sebes (si inaintata spre stiinta Consiliului judetean Alba, Prefecturii judetului, Ministerului Transporturilor si DJCCPCN Alba) se spune:
"Dupa cum cunoasteti, Comisia Regionala a Monumentelor Istorice nr. 7 a luat act de solicitarea dumneavoastra de a analiza fie modificarea proiectului salii de sport din Lancram, fie tratarea ambientala a fatadei longitudinale pentru reducerea impactului negativ al acesteia asupra mormantului poetului Lucian Blaga, in vederea emiterii unui aviz pentru finalizarea lucrarilor.
Comisia a constatat amplasarea ilegala a salii de sport si nulitatea Autorizatiei de Construire, emise fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor. Membrii Comisiei au constatat si faptul ca ambele variante propuse incalca dorinta testamentara a poetului Lucian Blaga. De aceea, au refuzat emiterea unui aviz retroactiv.
Avand in vedere cele de mai sus, va solicit, domnule primar, sa luati masuri imediate pentru demontarea salii de sport si mutarea ei pe un alt amplasament. Pentru aceasta, este necesar sa gasiti in cel mai scurt timp mijloacele financiare necesare elaborarii studiilor de identificare a unor noi amplasamente si obtinerii avizelor prevazute de lege pentru demontarea si reamplasarea salii de sport. In ceea ce priveste refacerea gardului cimitirului pana la cota initiala, aceasta ramane, conform intelegerii prealabile, in sarcina Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.) S.A."
Tot astazi, Mona Musca a adresat o scrisoare deschisa celor 250 de intelectuali care au semnat apelul pentru demolarea salii de sport din vecinatatea cimitirului din Lancram, informandu-i asupra masurii luate:
"Stimati Domni si Stimate Doamne,
Va multumesc pentru grija pe care o aratati pastrarii patrimoniului cultural national. Am inteles sensul si importanta demersului Domniilor Voastre si va asigur ca as fi fost onorata sa fac, la randul meu, parte dintre semnatarii apelului.
Este inutil sa spun ce reprezinta Lucian Blaga - de la a carui nastere s-au implinit in aceste zile 110 ani - pentru formarea noastra ca oameni si ca intelectuali. Fara poemele, piesele de teatru, romanul, traducerile si studiile sale de filozofie, insasi spiritualitatea romaneasca ar fi fost mai saraca. De aceea, generatia noastra este datoare sa ii cinsteasca memoria, asa cum se cuvine.
Cunosc bine situatia de la Lancram. Construirea unei sali de sport in imediata vecinatate a mormantului poetului, cu incalcarea tuturor normelor care protejeaza un monument istoric, este un act de trivialitate morala, pe care fostul ministru al culturii l-a tolerat in chip inexplicabil. In momentul in care am preluat functia de ministru al Culturii, m-am trezit intr-o situatie greu de gestionat. Sala de sport fusese deja inaltata, iar costurile acestei constructii au fost de 4 miliarde de lei, din banii publici. Demontarea ei costa alte 3 miliarde de lei (tot din banii publici). In total, 7 miliarde de lei, din impozitele contribuabililor, pentru a se ajunge la un statu-quo ante.
Va imaginati ca nu a fost deloc usor pentru mine sa iau o decizie in acest caz. Respectul pentru memoria lui Blaga imi sugera o solutie, iar grija pentru banul public ma indemna la prudenta. In plus, nu doream sa indrept un abuz printr-un, eventual, alt abuz. Convinsa fiind ca singurul lucru nenegociabil intr-o societate este (ar trebui sa fie) respectarea legii, m-am adresat celor in drept sa solutioneze aceasta problema: Comisia Regionala a Monumentelor Istorice. Aceasta a constatat amplasarea ilegala a salii de sport si nulitatea autorizatiei de construire, emise fara avizul MCC. Luand act de faptul ca sala de sport a fost construita si cu ignorarea dorintei testamentare a poetului, membrii Comisiei au refuzat emiterea unui aviz retroactiv. Ca urmare a concluziilor Comisiei, i-am adresat o scrisoare primarului municipiului Sebes, Domnul Adrian Alexandru Dancila, prin care i-am solicitat demontarea salii si mutarea ei pe un alt amplasament. Cred ca este o decizie rationala, care va multumi pe toata lumea.
Cu speranta ca autoritatile locale isi vor face foarte repede datoria, va rog sa primiti expresia sincerei mele consideratii" - cu semnatura ministrului Culturii.
Cazul cimitirului din Lancram a fost, incepand din toamna, unul din cele mai mediatizate "abuzuri" culturale. E a treia oara, in ultimele saptamani, cand Mona Musca ia masuri radicale in domeniul sau de decizie, dupa ce i-a cerut (si, intr-un final, si obtinut) demisia de onoare directorului Muzeului Taranului Roman, academicianul Dinu C. Giurescu, si a semnat, in aceste zile, ordinul de demitere, incepand din 3 iunie, a lui Francisco Vasile Hainerich, directorul Oficiului National al Monumentelor Istorice, pentru neindeplinirea obligatiilor din contractul de management.
ULTIMA ORA: Primarul municipiului Sebes, Alexandru Dancila, a declarat ca nu poate dispune demolarea salii de sport construite in apropierea cimitirului din Lancram, unde este inmormantat poetul Lucian Blaga, intrucat constructia nu s-ar afla in administrarea Primariei: "Primaria a dat Companiei Nationale de Investitii terenul si a introdus reteaua de utilitati. Noi nu putem acum sa decidem demolarea si mutarea salii de sport deoarece, pana la finalizare, este in administrarea Companiei Nationale de Investitii", a explicat primarul Alexandru Dancila. El a spus ca demolarea si mutarea salii de sport al insemna bani pierduti atat pentru Primarie, care a cheltuit peste un miliard de lei pentru introducerea utilitatilor, cat si pentru Compania Nationala de Investitii. "Se poate discuta despre mutarea salii de sport in conditiile in care se gaseste o sursa de finantare pentru mutare si pentru finalizarea constructiei pe noul amplasament. Din punctul de vedere al Primariei, s-ar putea gasi alte solutii pentru amplasarea cladirii", a afirmat Dancila. Sala de sport de la Lancram este construita deja in proportie de 80%. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.