Pentru intregirea unei Europe libere. Acesta este unul dintre scopurile pentru care presedintele pro-occidental al Georgiei, Mihail Saakasvili, a cerut ieri mapamondului realizarea unei noi Conferinte de la Ialta. Deoarece pentru Europa de Est "Ialta
Pentru intregirea unei Europe libere. Acesta este unul dintre scopurile pentru care presedintele pro-occidental al Georgiei, Mihail Saakasvili, a cerut ieri mapamondului realizarea unei noi Conferinte de la Ialta. Deoarece pentru Europa de Est "Ialta" a insemnat timp de 60 de ani tradare si abandon. Abandonarea Europei de Est de catre SUA si Marea Britanie in ghearele criminalei ocupatii sovietice.
Initiativa salutara a presedintelui georgian Mihail Saakasvili a fost formulata intr-un articol publicat ieri de ziarul american Washington Post, sub titlul "Vremea revenirii la Ialta". Practic, Mihail Saakasvili solicita realizarea unei asociatii a statelor est-europene afectate de Conferinta de la Ialta care sa aiba trei scopuri: consolidarea democratiilor est-europene, raspandirea libertatii in spatiul Marii Negre si in final extinderea libertatii dincolo de bazinul Marii Negre.
Liderul georgian dezvaluie faptul ca ideea realizarii unei noi conferinte de la Ialta i-a venit dupa discutiile pe care le-a avut cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu cel al Ucrainei, Viktor Iuscenko. Traian Basescu a confirmat ieri disponibilitatea Romaniei pentru organizarea acestei conferinte chiar la Ialta.
Va prezentam mai jos cele mai interesante idei transmise ieri de Mihail Saakasvili, urmate de reactiile romanesti fata de initiativea realizarii unei noi conferinte de la Ialta. Cu mentiunea ca articolul lui Mihail Saakasvili a fost publicat in aceeasi zi in care presedintele SUA, George W. Bush, a facut o vizita istorica in Georgia in care a sprijinit idei sustinute in mesajul transmis de liderul georgian.
"Timp de 60 de ani, cuvantul "Ialta" a semnificat tradare si abandon. Acordul diplomatic incheiat intre Marea Britanie, Uniunea Sovietica si Statele Unite in acea statiune adormita de pe malul Marii Negre a aruncat milioane de oameni intr-o tiranie nemiloasa. Inca o data, Guverne puternice au negociat si libertatea natiunilor mici le-a devenit de prisos", aminteste Mihail Saakasvili in Washington Post. "Din fericire, diviziunea Europei creata la Ialta, Cortina de Fier care a marcat frontierele acesteia, acestea sunt fantome in trecutul nostru. Generatiile lui 1989 au invins pe strazile din Gdansk, Praga si Riga, si o mare parte din teritoriul pe care Ialta l-a daruit unui dictator este astazi parte a comunitatii natiunilor democratice", continua presedintele Georgiei.
O Ialta pentru viitorul Europei
"Acum este randul nostru sa contribuim la completarea unei Europe care este intreaga, libera si pacifista. Dupa discutiile recente pe care le-am avut cu presedintii roman Traian Basescu si ucrainean Viktor Iuscenko, consider ca a sosit timpul pentru o noua Conferinta de la Ialta, o asociatie voluntara a noilor democratii europene care sa aiba trei scopuri principale", propune Mihail Saakasvili.
Consolidarea democratiei europene
"Primul scop: trebuie sa colaboram pentru a sprijini consolidarea democratiei in tarile noastre. Georgia si-a recastigat libertatea in Revolutia Trandafirilor de acum 18 luni. Desi am progresat mult, multe raman de facut pentru a construi o democratie solida. Doua zone semnificative din teritoriul nostru - Osetia de Sud si Abhazia - nu au fost atinse de libertatea care exista in restul Georgiei", noteaza Mihail Saakasvili in Washington Post.
Extinderea libertatii catre Basarabia si Belarus
"In al doilea rand, trebuie sa extindem atingerea libertatii in regiunea Marii Negre si catre intreaga Europa. Moldova, ca si Georgia, infrunta un regim separatist care se mentine la putere pe baza arsenalului sovietic si prin profiturile pe care le face din traficul de arme si fiinte umane. Acestea sunt ultimele ramasite ale imperiului sovietic (...)", solicita presedintele Georgiei.
"In Belarus 10 milioane de oameni raman in captivitate. Lumea poate face mult mai mult pentru a ajuta poporul belarus in gasirea libertatii. Noua Conferinta de la Ialta va face presiuni pentru aducerea libertatii in Belarus prin cresterea restrictiilor de calatorie pentrui oficialii guvernamentali, cresterea sprijinului material catre Opozitie si educarea societatii civile cu metodele protestelor pasnice care au ajutat la eliberarea popoarelor georgian si ucrainean", mai mentioneaza Mihail Saakasvili.
Iliescu, de partea neagra a istoriei
"In al treilea rand, dorim sa extindem frontierele libertatii cu mult dincolo de Marea Neagra. Mesajul nostru catre opresori este univoc: cetatenii liberi nu se pot odihni in timp ce tiraniile triumfa. La fel cum noi beneficiem de binecuvantarea libertatii, avem o datorie catre cei care raman departe de libertate", continua sursa citata.
De remarcat ca Mihail Saakasvili ii critica pe liderii est-europeni care au venit la putere la sfarsitul anilor '80 in unele state europene si au continuat politica de aservire a tarilor lor catre Moscova. "Dar singurul mister este de ce lideri despotici si corupti au crezut ca pot detine puterea pentru totdeuna in ciuda dorintei popoarelor lor", aminteste presedintele georgian.
Marea Neagra, catre o frontiera a libertatii
"Din punct de vedere istoric, Marea Neagra a stat la confluenta imperiilor rus, otoman si persan. Acum Marea Neagra reprezinta o noua frontiera - o frontiera a libertatii, cu democratii noi si vibrante. Aripile libertatii care au fluturat de-a lungul Marii Negre catre Ucraina zboara acum de-a lungul stepelor asiatice si ating codrii Libanului.
E timpul sa ne intoarcem la Ialta. De aceasta data nu ne vom angaja intr-o intelegere secreta prin care valorile noastre sunt compromise si oameni incocenti sunt dusi in sclavie. In aceasta noua asociatie de democratii, diplomatia noastra va fi deschisa. Si vom face din Ialta un simbol al sperantei", se incheie mesajul transmis de Mihail Saakasvili.
Basescu, deschis catre o noua "Ialta"
Presedintia Romaniei a confirmat ieri ca intre Traian Basescu si Mihail Saakasvili a avut loc, la suumitul GUUAM din Chisinau de luna trecuta, discutia despre ideea organizarii unei noi conferinte la Ialta. Presedintele Romaniei s-a aratat dispus sa sprijine organizarea aceste conferinte. "Acolo unde altii au hotarat pentru noi comunismul, noi am putea reafirma libertatea popoarelor noastre si nevoia de securitate in regiunea Marii Negre", a declarat ieri Traian Basescu pentru ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.