Testamentul secret al adevaratului "cetatean Kane" a fost ferecat atunci cand nepoata acestuia, Patty Hearst, a fost rapita si indoctrinata de teroristi acum 31 de ani, comenta recent revista The Time.
Acum, s-ar putea face lumina in secretele
Testamentul secret al adevaratului "cetatean Kane" a fost ferecat atunci cand nepoata acestuia, Patty Hearst, a fost rapita si indoctrinata de teroristi acum 31 de ani, comenta recent revista The Time.
Acum, s-ar putea face lumina in secretele uneia dintre cele mai pitoresti familii americane, daca cererea lui Patty, de publicare a testamentului lui William Randolph Hearst, va avea succes.
Nepoata acestuia si varul ei, William Randolph Hearst II, au deschis acum un proces in Los Angeles, prin care solicita ca testamentul magnatului presei sa fie facut public, in ciuda unei clauze a acestuia prin care se spune ca cel care va dezvalui continutul documentului va fi dezmostenit imediat. Daca cei doi vor reusi, se va afla cum functioneaza unul dintre cele mai renumite imperii financiare din Statele Unite ale Americii.
Trustul familiei Hearst este un conglomerat media care este deja inclus in istoria universala si include ziare, reviste si canale de televiziune prin cablu. Se crede ca averea acestora depaseste cu mult suma de 18 miliarde de dolari.
Spre deosebire de personajul lui Orson Wells, Charles Foster Kane, adevaratul "cetatean Kane" - William Randolph Hearst a fost fiul unui senator multimilionar din California. El a preluat primul cotidian, San Francisco Examiner, cand avea 23 de ani. Sapte ani mai tarziu, s-a extins la New York si a cumparat ziarul Morning Journal, luptandu-se cu publicatiile care se aflau deja pe piata media. Se spune ca relatarile senzationale din ziarele sale despre lupta acerba de independenta a Cubei, care incerca sa scape de Spania a dus la declansarea razboiului din 1898, intre SUA si Spania.
Hearst a intrat si in politica si a murit in 1951. A lasat cu limba de moarte ca trustul sa fie condus de cinci membri ai familiei si opt angajati de incredere ai Hearst Corporation.
Ceilalti, care nu erau tutori ai afacerii, primeau zeci de milioane de dolari anual din dividendele corporatiei, insa nu puteau prelua controlul companiei. Potrivit testamentului lui Hearst, acestia nu puteau ajunge la conducere decat dupa moartea ultimului nepot, care traia pe vremea cand acesta a murit.
Familia Hearst a ajung pe primele pagini ale ziarelor din intreaga lume atunci cand nepoata magnatului, Patty Hearst, a fost rapita de teroristi.
Temandu-se ca si alti membri ai familiei ar putea deveni tinte ale altor infractori, trustul a decis ca testamentul sa fie sigilat si incuiat, astfel incat nimeni din afara sa nu stie cine sunt beneficiarii acestuia si averile lor sau, mai precis, nimeni sa nu stie "cat valoreaza mostenitorii" in eventualitatea unei alte rapiri. Se pare ca nici macar beneficiarii nu cunosc toate detaliile - si nici macar intreaga suma de care se vorbeste in testament.
Acum, Patty Hearst a declarat ca se simte responsabila pentru faptul ca testamentul a fost ascuns de ochii lumii, si ca din aceasta cauza doreste sa-l vada facut public. "Ma simt foarte stanjenita de faptul ca documentul a fost incuiat si ascuns. Pe de o parte din cauza faptului ca am fost rapita si pe de alta parte si din vina mea. Cred ca aceste acte ar trebui sa fie facute publice. Cer sa aflu secretul familiei Hearst, nu trustul acesteia" a declarat Patty Hearst.
Copilarie de vis
La mai mult de 25 de ani de cand a fost rapita, Patty Hearst ramane un mister, relateaza CNN. De-a lungul anilor, aceasta si-a asumat mai multe roluri: mostenitoare extrem de bogata, victima, jefuitoare de banci, actrita, scriitoare, mama si sotie.
Aceste transformari continua sa fascineze, insa o intrebare ramane mereu in prim-plan: cine este Patty Hearst? Ce a determinat schimbarea sa, dintr-o fata bogata, apolitica, intr-o radicalista si apoi o mama si o sotie cuminte?
Cu mult inainte de rapirea sa din anul 1974, numele de Hearst era deja renumit. Bunicul lui Patty, magnatul presei William Randolph Hearst, a fost cel care practic a inventat tabloidele, iar povestea sa l-a inspirat pe Orson Wells sa faca filmul din 1941, "Cetateanul Kane".
Patricia Campbell Hearst s-a nascut la data de 20 februarie in San Francisco, California. A avut patru surori si si-a petrecut copilaria intr-un mediu "cald, ocrotitor, sublim", asa cum a declarat in autobiografia sa publicata in anul 1982.
Tatal sau, Randolph A. Hearst, era director al trustului Hearst Corp., care detinea un lant de ziare, reviste, posturi de radio si de televiziune. Mama sa, Catherine Hearst, se afla in consiliul de conducere al Universitatii din California.
Patty Hearst a fost o eleva foarte buna si chiar a fost sefa de promotie al luxosului Colegiu Menlo. Profesorul sau de matematica, Steven Weed, i-a devenit iubit si s-au mutat impreuna intr-un apartament din Berkeley. La 19 ani, Patty s-a logodit, iar cei doi au stabilit data nuntii in vara anului 1974.
Rapirea
Viata tinerei s-a schimbat irevocabil in seara zilei de 4 februarie 1974. Membrii unei organizatii teroriste, Symbionese Liberation Army (SLA), au intrat peste Patty in casa, au tras mai multe focuri de arma si au aruncat-o intr-o masina catre o locatie secreta.
Evenimentul - rapirea din motive politice a unei mostenitoare care provenea dintr-o familie proeminenta - a fost tinuta secreta 12 ore, dupa care s-a declansat o adevarata nebunie in ziarele din intreaga lume. Ca si Charles Manson, comandantul organizatiei, Donald DeFreeze (un condamnat evadat) a dorit sa declanseze o revolutie a celor mai putin privilegiati si s-a gandit sa faca asta declarand razboi celor importanti si bogati. Subordonatilor sai le cerea obedienta totala si veneratie.
Grupul SLA a tinut-o inchisa pe Patty intr-o toaleta timp de 57 de zile. In acea perioada, ea a fost abuzata fizic, psihic si sexual.
Acum, Hearst povesteste ca izolarea sa si perioada de captivitate a facut parte din strategia de spalare a creierului la care au supus-o rapitorii. "Daca esti inchis, devii debil. Nu vezi nimic afara, nu ai lumina, somn si mancare. Depinzi de ei cu totul. Nu stii decat ce iti spun ei. Si peste asta exista si amenintarile zilnice cu moartea, in caz ca nu cooperezi".
DeFreeze a realizat ca imaginea victimei sale, o figura proeminenta in societate, ar putea sa-l ajute in cauza sa, astfel incat a facut tot posibilul sa o transforme intr-o revolutionara furioasa.
Conform unor specialisti, el a recurs la diverse tehnici psihologice de manipulare si persuasiune: a izolata si a facut-o sa creada ca nimeni nu o va salva niciodata; a fost supusa unor abuzuri psihice si sexuale de mai multi membri ai grupului; i s-a spus, in repetate randuri, ca va muri; i s-au spus diverse minciuni despre cum grupul a fost oprimat de catre autoritati si a fost obligata sa inregistreze mesaje care i-au devastat pe cei pe care ii iubea.
In schimbul eliberarii sale, SLA a cerut ca doi membri ai grupului sa fie eliberati (cei doi fusesera arestati in 1973, pentru uciderea primului superintendent negru din Oakland. Insa autoritatile au refuzat.
Patty devine Tania
Apoi, grupul a cerut ca familia lui Hearst sa-si doneze milioanele de dolari pentru a-i hrani pe saracii din California.
Familia Hearst prin intermediul fundatiei cu acelasi nume a acceptat si a donat doua milioane de dolari pentru hrana saracilor din oras. Randolph Hearst a declarat atunci ca va strange o asemenea suma, insa numai daca Patty va fi eliberata. Pe langa aceasta SLA a mai cerut si publicarea propagandei lor, si se pare ca Hearst a acceptat si aceasta conditie. SLA a declarat ca de fapt ei "au arestat-o" pe Patty si ca aceasta se afla "sub protectia si in custodia lor". In final, negocierile au fost intrerupte in momentul in care rapitorii au mai cerut alte patru milioane de dolari.
Pe masura ce saptamanile treceau si nu au mai aparut alte cereri si nici semne de viata de la Patty, parintii acesteia s-au temut ca fata fusese ucisa. Totusi, dupa o scurta perioada de asteptare chinuitoare, au inceput sa apara casete cu vocea inregistrata a lui Patty, iar mesajele acesteia erau din ce in ce mai favorabile pentru SLA.
La inceput, toata lumea a crezut ca tanara a fost obligata sa spuna acele fraze, insa aceste presupuneri au fost spulberate de o poza care au primit-o si in care Patty tinea o pusca in mana, avand in spate un afis care reprezenta o cobra cu sapte capete (simbolul organizatiei SLA). O caseta audio a lamurit aceasta fotografie, vocea lui Patty spunand ca de atunci numele ei de revolutionara este Tania (dupa numele iubitei lui Che Guevera). Atunci a declarat clar ca s-a alaturat cauzei revolutionare a organizatiei SLA.
Proscrisa
Desi Patty isi mai sfidase o data parintii, mutandu-se cu un barbat care-i fusese profesor, ea nu avusese niciodata astfel de sentimente revolutionare sau de razvratire. Toata lumea a fost de acord ca este ceva necurat la mijloc. Nu la mult timp dupa aparitia casetei si a fotografiei, Patty Hearst a participat la "o strangere de fonduri" - de fapt un jaf armat la o banca. In momentul cand anchetatorii au vazut caseta camerei de supraveghere din banca, au decis ca Patty se afla acolo ca participant activ, din dorinta ei, fara sa para a fi obligata de nimeni. S-a obtinut un mandat de arestare pe numele ei in calitate de "martor ocular", insa, pentru ca aceasta a continuat sa se implice in activitatile oneroase ale organizatiei, statutul ei a fost schimbat in fata legii in ceva mult mai serios.
Despre transformarea sa in revolutionara, acum Hearst spune ca inainte i s-a oferit ocazia de a alege - ori moare, ori devine mebru SLA. Insa, pe caseta audio care au primit-o atunci parintii sai ea spunea: "am avut de ales - sa fiu eliberata sau sa lupt alaturi de SLA pentru libertatea mea si pentru cea a celor oprimati. Am ales sa raman si sa lupt". Aceasta inregistrare a stupefiat lumea intreaga si a aparut din nou ideea ca ea fusese obligata sa spuna asa ceva.
Condamnata
La data de 16 mai 1974, Hearst a avut un schimb de focuri cu agentii FBI, in timp ce incerca sa-l elibereze pe un alt membru SLA, care fusese prins cand jefuia un magazin. "Hearst a indreptat spre mine o carabina M-1 si a tras mai multe focuri. Cred ca a tras in toate directiile vreo 30 de gloante, dar, din fericire, nu a ranit pe nimeni" a povestit agentul FBI Charles Bates in 1988.
Hearst a reusit sa scape, iar politia i-a luat urma. In ziua urmatoare, politia din Los Angeles a inconjurat casa unde se adunasera membrii SLA. A avut loc un schimb de focuri de proportii, iar cladirea a luat foc. Totul a fost prezentat in direct la televizor.
Hearst a privit aceste imagini dintr-un motel din apropierea Disneylandului, imagini care aratau ca sase membri SLA fusesera ucisi impreuna cu liderul lor.
Intr-un final, la un an si jumatate de cand fusese rapita, Hearst a fost prinsa de FBI. A fost arestata in San Francisco la data de 18 septembrie 1975. Au aparut imagini cu o Patty Hearst zambitoare, cu catuse la maini. Cand a fost intrebata ce ocupatie are, ea a raspuns ca face parte din "gherila urbana".
La doi ani exact dupa rapire s-a deschis ceea ce s-a numit "procesul secolului". Hearst a fost reprezentata de faimosul avocat F. Lee Bailey, fiind acuzata de jaf armat si uz de arma. Apararea sa a sustinut ca tinerei i s-a spalat creierul si ca a actionat de teama ca va fi ucisa. Totusi, juriul a gasit-o vinovata, iar Patty a fost condamnata la sapte ani de inchisoare. Plina de optimism, ea a folosit timpul cat a stat in inchisoare definitivandu-si studiile. Tanara a stat dupa gratii aproape doi ani, pana cand, la rugamintile mamei sale, Jimmy Carter i-a comutat pedeapsa la inceputul anilor 1979.
Un nou rol - actrita
La doar doua luni dupa ce a iesit din inchisoare, Hearst s-a maritat cu bodyguradul sau, Bernard Shaw. Cuplul s-a stabilit in Connecticut si au avut doua fete.
Patty Hearst a ramas in umbra pana in anul 1982, cand si-a publicat autobiografia. "Am scris despre tot ce s-a intamplat, pentru ca desi a existat un proces, nu toate amanuntele au fost facute publice" a explicat Hearst. Apoi, si-a incercat mana scriind si fictiune. A fost co-autoarea volumului "Crima la San Simeon". De asemenea, ea a mai fost si gazda unui documentar TV despre Castelul Hearst.
In 1988, o versiune cinematografica a autobiografiei sale, "Patty Hearst", i-a dat ocazia sa-si faca o noua cariera. L-a intalnit pe regizorul John Waters, care i-a propus sa joace in film. Desi initial a fost aleasa din cauza notorietatii sale, ulterior, pentru ca era talentata, a primit si alte roluri in filmele lui Waters: "Cry-Baby" (1990), "Serial Mom" (1994), "Pecker" (1998) si "Cecil B. Demented" (2000) - in care a interpretat rolul mamei unui terorist, implicata in rapirea unui star de cinema.
Insa cel mai dificil rol interpretat de Patty Hearst in viata reala a fost cel de supravietuitor. "Ea este un copil privilegiat al unei familii privilegiate. Si, intr-o oarecare masura a sfarsit prin a fi un supravietuitor privilegiat al unui grup neprivilegiat de extremisti nebuni" a declarat Tim Findley, cel cu care Patty a scris o carte despre SLA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.