In demersul nostru jurnalistic, menit sa lamureasca in ce conditii a fost posibila scaparea unui violator periculos de executarea unei pedepse definitive de sapte ani inchisoare fara ca nici unul dintre cei responsabili sa fie tras la raspundere, ZIU
In demersul nostru jurnalistic, menit sa lamureasca in ce conditii a fost posibila scaparea unui violator periculos de executarea unei pedepse definitive de sapte ani inchisoare fara ca nici unul dintre cei responsabili sa fie tras la raspundere, ZIUA nu si-a propus sa dezbine institutiile vinovate de acest abuz. Cu atat mai putin ne dorim declansarea unor noi ostilitati intre aceste parti aflate mereu pe picior de razboi. Ele sunt platite sa se ocupe de cu totul altceva decat de vendete personale pe bani publici. Informatiile obtinute ne obliga, insa, sa trecem acum cu acuzele la un nivel superior si sa aratam cu degetul direct spre Ioan Amarie. Procurorul General al Parchetului National Anticoruptie a fost informat de mai multa vreme de catre procurorul Elena Radescu, fost inspector PNA, despre faptele grave ale subordonatului sau de la Oradea, procurorul sef Ioan Moldovan dar, in loc sa dispuna masurile corespunzatoare, Amarie s-a pretat la un santaj josnic. Radescu a fost maturata din institutia condusa de Ioan Amarie pe baza unui contra-raport informativ, in care se dezvaluiau abuzurile savarsite de ea in dosarele instrumentate, cele mai crase fiind in dosarul "Lele". Pusa in situatia in care sa aleaga intre continuarea confruntarii sau revenirea la vechiul ei loc de munca, Radescu a optat pentru intoarcerea la Parchetul General. Numai ca faptele ce i se imputau fusesera cunoscute si in momentul cand a fost numita, in 2002, procuror inspector la PNA. Selectia "cadrelor de nadejde" ale PNA s-a facut prin identificarea si momirea unor procurori santajabili, usor de manipulat politic la nevoie. Asa cum se va observa si in continuare, pentru acesti oameni au mai ramas putine lucruri sfinte, inclusiv in meserie.
ZIUA a dezvaluit modul in care avocatul Tudor Moldovan, fiul lui Ioan Moldovan, procurorul sef al PNA Oradea, a devenit paravan pentru o incredibila escrocherie judiciara de trafic de influenta si mita, pentru sume de miliarde de lei. Datorita implicarii odraslei sale, tatal-procuror-sef a refuzat inregistrarea oficiala a unui dosar de evidenta coruptie judiciara, dat de lege in competenta institutiei pe care o conduce. Procurorul sef Moldovan nu i-a informat pe cale oficiala pe superiorii lui nici despre potentialul conflict de interese si nici despre cazul de incompatibilitate in care se gasea. Putem sa demonstram acum ca Amarie stia de incurcaturile in care a fost atras subordonatul sau din Oradea. Procurorul General al PNA a fost informat in mod oficial de catre fostul sau procuror inspector, Elena Radescu, despre multe dintre nelegalitatile si abuzurile comise de Ioan Moldovan, dar Ioan Amarie nu a luat nici o masura pentru a impune intrarea in legalitate si sanctionarea vinovatului. Mai grav, practic, Amarie i-a pus pumnul in gura inspectorului si l-a sanctionat pentru "lipsa de fler" dovedita si pentru "infidelitatea" sa fata de interesele superioare ale PNA.
Sigur ca numai in acest context a fost apoi posibil ca, in ciuda probelor zdrobitoare si a miliardelor vehiculate in "Dosarul Baciu", nimeni din anturajul lui Ioan Moldovan sa nu pateasca inca nimic. Mai tarziu, cand era deja exilata la PICCJ, pentru a-si plati vechile polite, dar obligata sa pastreze si aparenta de armistitiu cu granzii PNA, Radescu a (re)actionat ca la biliard. Cum avea interdictie sa se mai ia de angajatii PNA, dar nici nu putea rata ocazia ivita, in virtutea noilor ei atributii de la Serviciul Inspectie al PICCJ, in baza unor articole publicate intr-un saptamanal oradean, procurorul inspector Elena Radescu s-a autosesizat. Victima "vigilentei" procurorului Radescu este insa un biet pion din angrenajul pe care si ZIUA l-a descris in doua dintre anchetele noastre: ea a inregistrat un dosar penal impotriva tinerei Adina Pantea, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea.
Niciodata nu e prea tarziu
In calitate de "avocat al partii vatamate", Tudor Moldovan a fost implicat nemijlocit in culisele aranjamentului ce a urmarit sa impiedice punerea in executare a unei hotarari definitive de condamnare la 7 ani inchisoare a violatorului oradean Gheorghe Baciu. La data de 15 martie 2001, Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Gheorghe Baciu pentru savarsirea, in seara zilei de 27 ianuarie 2001, a infractiunii de viol, parte vatamata fiind tanara T.A.R. Dupa epuizarea primelor doua grade de jurisdictie, Curtea de Apel Oradea a respins recursul inculpatului, iar in data de 13 februarie 2003 l-a condamnat definitiv pe Baciu la 7 ani inchisoare. Hotararea era definitiva si nu mai putea fi atacata, fiind executorie. In tot cursul acestui proces penal, zeci de persoane au incercat sa le convinga, pe partea vatamata si pe Rodica Ardelean, mama tinerei, sa-si retraga plangerea si sa se impace cu violatorul Baciu. Ele nu au cedat amenintarilor sau promisiunilor. In mod paradoxal, desi stiau ca procesul s-a incheiat cu condamnarea definitiva a celui ce le necinstise, familia victimei s-a pomenit din nou la poarta, si dupa februarie 2003, cu alte persoane care au incercat sa le induplece. Legea spune clar ca impacarea isi produce efectele doar daca are loc pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti si daca nu este conditionata de plata unor sume de bani.
Maestrii combinatiilor penale
In fata iminentei arestari, condamnatul Baciu a luat legatura cu avocatul oradean Ioan Sava, supranumit "aparatorul cauzelor imposibile din Bihor". Sava a cerut un ragaz pentru "documentare", a luat legatura cu cine trebuia, dupa care a promis musamalizarea cauzei in care exista deja hotarare definitiva de condamnare. Baciu a platit cateva miliarde de lei. Alaturi de el, avocatul Sava l-a luat "ajutor" pe fostul sau stagiar, Tudor Moldovan, caruia i-a repartizat rolul sa o "apere" pe partea vatamata T.A.R. In realitate, ingeniosul avocat Ioan Sava s-a orientat de la bun inceput spre "varianta" cumpararii complicitatii judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea, motiv pentru care avea nevoie de un spate bine asigurat, masura de precautie concretizata prin obtinerea complicitatii fiului de procuror-sef PNA. Sau este foarte posibil ca Sava si Moldovan sa-i fi exploatat "in orb" pe magistrati, soptindu-le discret despre "interesul superior exprimat fata de Baciu de procurorul sef PNA Moldovan", iar judecatorii sa se fi lasat convinsi pentru a nu-l supara pe temutul sef al anticoruptiei locale? Ideea era ca judecatorii sa "uite" de decizia definitiva de condamnare nr. 93/R/13.02.2003, pronuntata in aceeasi cauza penala, sa rejudece dosarul la aceeasi instanta si sa aiba acum in vedere "impacarea" pe care avocatul Sava se angajase sa o smulga cu orice pret partii vatamate si mamei acesteia, si pe care, in cele din urma, o obtinuse in prezenta tanarului complice Moldovan. Valoarea juridica a tardivei "impacari", obtinuta prin santaj si bani, era nula, dar judecatorii Teodor Tent, Pantea Nistor si Gheorghe Groza i-au acordat relevanta de "noua proba".
Cal breaz, dar poate vorbi
Contributia fiului procurorului sef al PNA Oradea la combinatie nu s-a redus doar la redactarea "impacarii" si la determinarea partii vatamate sa semneze. Moldovan Jr. a avut in mod efectiv un rol activ si in faza judiciara, consemnata de acte. Conform odiosului scenariu, avocatul Tudor Moldovan, in numele partii vatamate, a declarat recurs impotriva deciziei nr. 657/A/2002, pronuntata in apel de Tribunalul Bihor in 20 decembrie 2002. Tot el a sustinut "motivele" de recurs, cerand incetarea procesului penal "ca urmare a retragerii plangerii formulate de catre partea vatamata recurenta", desi Moldovan Jr. cunostea bine situatia reala a dosarului.
Sava si-a "rezervat" faza de "protocol", intrand cu 10.000 de euro in birourile judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea, cu cateva minute inainte de judecarea noului "recurs" din acelasi contorsionat dosar. El le-a spus celor prezenti ca suma este pentru judecatori. "Banii fusesera ridicati, la indicatia sa, chiar in aceeasi zi, din contul constituit la BCR Oradea pe numele fiicei mele si a preotului Ovidiu Pop", spune mama victimei. "In ziua de 24.06.2003, ora 8.30, parintele Ovidiu Pop, si fiica mea au desfiintat depozitul initial, cel de 26.500 euro, de la BCR Oradea. La 9.30, in holul din fata registraturii Curtii de Apel Oradea, in prezenta avocatului Moldovan, la cererea avocatului Sava, parintele Pop i-a pus 10.000 euro in buzunarul hainei. Acesti bani fusesera adusi de la banca la cererea lui Sava, de catre parintele Pop, restul de 15.512 euro fiind transferati intr-un cont deschis la ora 9.00 la aceeasi banca, numai pe numele fiicei mele. Un cunoscut magistrat oradean, judecatorul Viorel Mihai, era si dumnealui la banca sa-si verifice conturile si am discutat despre ce facem fiecare acolo. Cand l-am intalnit, cu cateva luni in urma, si-a adus aminte de intamplare si ar veni de martor daca va fi chemat. Rulajul conturilor ar confirma realitatea declaratiilor noastre", a mai spus mama victimei
Politica strutului in justitie
Desi dezvaluirile din presa locala fusesera garnisite cu declaratiile celor implicati, cu facsimile dupa rulajul contului "garantie" si a celor doua decizii contradictorii ale aceleiasi instante, cu date dintr-o "informare" a fostului procuror inspector Elena Iordache, cu fragmente din inregistrarile audio ale discutiilor purtate in vederea musamalizarii dosarului, ele nu au produs nici o reactie oficiala. Ori, fata de gravitatea acuzelor ce razbateau dinspre incredibila escrocherie judiciara, se impunea ca Parchetul sa se sesizeze din oficiu. Nici procuratura locala si nici cea din Bucuresti nu au luat nici o masura. Inspectorii judecatoresti si procurorii inspectori din Oradea au luat pozitia strutului. Totusi, "binevoitorii" au trimis gazeta din Oradea la Bucuresti si a ajuns in mana procurorului inspector Elena Radescu. Era o mina de aur pentru cine avea de platit polite vechi. Radescu, proaspat lasata la vatra din PNA, nu ducea lipsa de ele. Fostul procuror inspector isi lingea ranile dupa inclestarea pierduta cu "taberele" lui Ioan Amarie si a adjunctului acestuia, Horia Miclescu, patronii lui Ioan Moldovan. De la aceste grupuri de interese i se tragea doamnei Radescu dureroasa mazilire si nu a ramas indiferenta la cele aflate din presa locala despre mai vechiul ei obiect de studiu si raport, Ioan Moldovan.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.