Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri la Cluj, unde a participat la o dezbatere publica cu tema "Reforma in justitie, necesitate sau act politic", organizata de Asociatia Europeana a Studentilor la Drept, ca bugetul Ministerului Justit
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri la Cluj, unde a participat la o dezbatere publica cu tema "Reforma in justitie, necesitate sau act politic", organizata de Asociatia Europeana a Studentilor la Drept, ca bugetul Ministerului Justitiei pe anul 2005 nu prevede alocarea nici unui leu pentru masurile de reforma. "Nu exista nici un leu pentru masurile de reforma pe care orice guvern ar fi trebuit sa le faca, daca ar fi castigat alegerile, si a promis sa le faca", a spus Macovei. Potrivit ministrului, nu exista nici fonduri pentru judecatori, care sunt cuprinsi in bugetul ministerului, decat pana in luna septembrie. "Pentru sporul de 40%, stabilit prin legi de anul trecut, si care trebuia platit de la 1 ianuarie, nu exista nici un leu. Au stabilit in lege, dar nu au dat nici un ban pentru asta. Este, de asemenea, prevazut in lege sa se angajeze un manager economic la instante si nu avem nici un leu in buget. Asa am preluat bugetul lasat de la PSD", a afirmat Monica Macovei. Aceasta a adaugat ca actuala conducere a ministerului va "scoate" o lege a salarizarii magistratilor, care sa asigure "o plata corecta", pentru ca prin sporuri oamenii pot fi manevrati, in conditiile in care banii se pot da "pe alegere".
Cu aceeasi ocazie, Monica Macovei s-a referit si la faptul ca judecatorii si procurorii se pot pensiona la cerere daca au o vechime neintrerupta in munca de 25 de ani. Ministrul Justitiei a aratat ca printre cei care au facut aceasta sugestie se gasesc si judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Nu am avut intentia de a trage o linie intre vechea si noua generatie, pentru ca nu stim unde este aceasta linie", a declarat Macovei. Macovei a explicat ca, in acest an, vor iesi la pensie, la nivel national, un numar de 136 de judecatori si procurori dintr-un total de 4000 de judecatori, respectiv 2000 de procurori.
Intalnire cu Lupascu
Altfel, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, au avut, in weekend, o intalnire la sediul Consiliului pe tema proiectelor de modificare a legilor CSM, de organizare judiciara si a statutului magistratului.
Dan Lupascu a confirmat, ieri, intrevederea pe care a avut-o cu ministrul Macovei, afirmand ca multe dintre prevederile "importante" criticate de membri Consiliului in proiectele de modificare a legilor "au cazut". De exemplu, bugetul privind instantele care se afla in administrarea Ministerului Justitiei sa treaca la instante. Procurorii vor trece inapoi in tutela CSM, iar sefii parchetelor vor fi numiti, prin concurs, de Consiliu si nu de catre ministrul Justitiei direct. "Toate acele prevederi neconstitutionale au fost eliminate", a spus Lupascu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.