Vineri, 6 mai a.c., obisnuita intalnire de Cenaclu al USR a adus in Sala Oglinzilor din Casa Monteoru multi tineri curiosi sa afle ce mai scriu cei de-o varsta cu ei. Pentru ca, sub lumina reflectoarelor (critice) s-au aflat poetul Alexandru Tocilesc
Vineri, 6 mai a.c., obisnuita intalnire de Cenaclu al USR a adus in Sala Oglinzilor din Casa Monteoru multi tineri curiosi sa afle ce mai scriu cei de-o varsta cu ei. Pentru ca, sub lumina reflectoarelor (critice) s-au aflat poetul Alexandru Tocilescu jr. Si prozatorul Luca Dinulescu. Juni, dar cu palmares, in ciuda faptului ca n-au implinit inca 30 de ani. Fiul cunoscutului regizor (Toca, pentru prieteni), a trimis de la Frankfurt, unde locuieste din 1989, cateva poeme scrise la varste lirice diferite, insotite de un C.V. de tot hazul. Pentru ca stie sa se "joace" si cand scrie literatura, si cand se priveste in...oglinda. Lectura textelor a fost facuta chiar de scriitorul Dan Mircea Cipariu, moderatorul animatei intruniri prezidate de poetul Cezar Ivanescu (Don Cesare, pentru prieteni). Asa cum i-a stat alaturi in multe clipe ale copilariei si ale adolescentei, Luca Dinulescu l-a secondat si de aceasta data pe amicul sau Alex. Fiul cunoscutului prozator si dramaturg Th. Denis Dinulescu (caci mama ii este, dupa propria-i spusa, ...Pusi Dinulescu!), regizor si teleast la Prima TV, Luca a adus in fata publicului (majoritar de-o varsta cu el) doua proze de ucenic bine scolit in cenaclul "La formarea ideilor", condus de scriitorul Constantin Stan. Care i-a oferit ocazia sa debuteze in "Al doilea desant", antologia cenacliera aparuta la editura Calea Mosilor in 2003. De altfel, el s-a aflat pentru a doua oara in "groapa cu lei", prima sa intalnire cu Cenaclul USR petrecandu-se pe vremea cand mentor era universitarul si criticul literar Mircea Martin. A convins si atunci, a convins si acum.
Dar sa vedem ce s-a petrecut la locul faptei... Aflata sub semnul oniricilor, seniori ai ludicului - intre ei Leonid Dimov, Vintila Ivanceanu, Emil Brumaru si Serban Foarta - poemele lui Alex Tocilescu jr. i-au cucerit pana si pe cei mai "carcotasi" dintre vorbitori. Pentru ca, in raspar fata de ce scriu astazi cei mai multi dintre aspirantii la glorie poetica, au prospetime, rime rare, firesc, directete si umor cat cuprinde. Chiar si atunci cand "ataca" teme grave. Cornelia Maria Savu: "Un june poet care reuseste o performanta, sa fie un oniric al zilelor noastre intr-un fel citind si refacand aventura oniricilor pe cont propriu. La el, ludicul imprumuta mult si din umorul englezesc de tip limerick"; Cezar Ivanescu: "Alex Tocilescu jr. reface calea regala a poeziei ludice romanesti. Sigur ca ar mai trebui sa mai scrie inca multe poeme ca sa-si depaseasca maestrii, dar drumul pe care se afla acum e promitator"; Clara Margineanu: "Nu este o poezie pe gustul meu, dar m-a impresionat virtuozitatea cu care lucreaza in prozodia clasica".
Citita atat de alert incat a fost rugat sa-si mai tempereze ritmul, prima proza a lui Luca Dinulescu e un bulversant amestec de confesiune in pragul si dupa... sinucidere, SF, introspectie si dinamitare in registru grav (care poate fi receptat si invers) a cliseelor din scenariile unor filme gen "Planeta maimutelor", "Procesul maimutelor", "Matrix" or "Constantine". Cu un final neasteptat, Lucifer c'est moi! A doua povestire a fost, insa, aceea care a starnit cascade de ras sanatos, la hazul general participand atat publicul cat si autorul insusi. Pentru ca, "atacul" direct la superproductiile hollywoodiene cu subiect istoric (intre ele, ultima fiind "Regatul cerului", lansata chiar vineri pe ecranele bucurestene) se face intr-o "pasareasca europeana" - romana, engleza, franceza si spaniola - al carei "brevet stilistic" autorul vrea, nici mai mult nici mai putin, dar, fireste, in gluma, sa-l "patenteze" la Bruxelles. Ori macar la OSIM. Dragos Schenkel: "Ideea timpului si intoarcerea la origini, in care Lucifer sa fie chiar scriitorul mi se pare interesanta si de forta"; Felicia Radulescu: "Proza scrisa de Luca Dinulescu distruge clisee si de film si de tehnologie mediatica, combinandu-i intr-un mod organic pe Darwin si Lucifer"; Cezar Ivanescu: "Prima poveste este o parafraza la Cartea tibetana a mortilor adusa intr-un topos european si cu o descriptie monstruoasa. A doua propunere acceseaza paliere de expresivitate stilistica ce pot anunta o limba noua, cu sugestii de argou ce amintesc de marea proza a lui Céline si Joyce. Este calea cea mai buna de afirmare pentru un tanar prozator si, din tot ceea ce am auzit la Cenaclul USR pana acum, un lucru cu adevarat original"; Cornelia Maria Savu: "Luca Dinulescu are toate sansele sa devina un nume de referinta intre prozatorii romani ai acestui inceput de secol"; Virginia Barbu: "Luca Dinulescu are mana, stie sa scrie foarte bine, stapaneste discursul la persoana I, e un fel de Beckett foarte explicativ, cu imagistica SF de film, originala si organica".
Vineri, 13 mai a.c. (incepand cu ora 17.00), vor citi proza Stefania Cosovei si Ioana Manescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.