Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Thomas Delare, il indeamna pe presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, printr-o scrisoare datata 29 aprilie si prezentata ieri Biroului Permanent al acestui for l
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Thomas Delare, il indeamna pe presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, printr-o scrisoare datata 29 aprilie si prezentata ieri Biroului Permanent al acestui for legislativ, sa depuna toate eforturile pentru a asigura adoptarea unei legislatii puternice privind declararea averilor si a conflictului de interese. Ambasada americana se arata "profund dezamagita" de actiunile Senatului, care "a votat impotriva includerii unei valori estimative pentru actiuni, bijuterii si obiecte de arta" in declaratiile de avere. Alte modificari criticate de Ambasada SUA se refera la eliminarea cerintei ca declaratiile sa fie complete, clare si publice si la eliminarea declararii veniturilor copiilor demnitarilor. Oficialii americani sustin ca legislatia in acest domeniu trebuie sa-si propuna indeplinirea conditiilor cerute de Uniunea Europeana pentru ca Romania sa se alinieze la capitolul Justitie si Afaceri Interne din acquis, dar "este la fel de important ca poporul roman sa fie sigur ca oficialii alesi si cei numiti nu vor profita de pozitiile lor si nu vor lua decizii bazate pe interesele lor personale". Scrisoarea lui Delare a iscat o adevarata polemica aseara in plenul Camerei Deputatilor intre presedintele acestei Camere, Adrian Nastase, si liderul grupului PPRM, Lucian Bolcas. Acesta din urma a criticat faptul ca Delare "si-a permis sa-si exprime pareri asupra votului acordat de Senat", incalcand "cele mai elementare uzante diplomatice". In replica, Adrian Nastase a explicat ca, indiferent de scrisoarea primita, cel care a trimis-o a actionat ca ambasador, intrucat, in lipsa ambasadorului, seful de misiune este insarcinatul de afaceri. El a aratat ca ramane de vazut daca un insarcinat cu afaceri al Romaniei se poate adresa direct presedintelui Senatului sau celui al Camerei Reprezentantilor din SUA, dar a precizat ca aceasta intrebare va primi raspuns altadata. (R.G.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.