Tarile batranului continent celebreaza pe 9 mai Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Frantei a citit in fata presei o declaratie prin care solicita Frantei, Germaniei si celorlalte tari europene sa-si uneasca productii
Tarile batranului continent celebreaza pe 9 mai Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Frantei a citit in fata presei o declaratie prin care solicita Frantei, Germaniei si celorlalte tari europene sa-si uneasca productiile de otel si carbune pentru "a pune bazele concrete ale unei federatii europene". Drumul crearii Uniunii Europene a fost deschis prin ceea ce azi este cunoscuta sub numele de "Declaratia Schuman". Summitul european de la Milano din 1985 a decis ca ziua de 9 mai sa fie desemnata "Ziua Europei", sarbatoare care, treptat, a inceput sa fie celebrata in din ce in ce mai multe tari europene.
Ministerul Integrarii Europene organizeaza in cursul zilei de azi manifestarea "Ziua portilor deschise", cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei. Evenimentul va fi deschis de ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, si va consta intr-un vernisaj al unei expozitii de icoane pe sticla realizate de copiii de la Centrul Social pentru Copii si Adolescenti "Viitorul" si Centrul "Curcubeul" din Bucuresti. De asemenea, in holul principal al ministerului, va exista cu aceasta ocazie si o expozitie cu desene realizate de copiii din Centrele de zi din mediul rural, finantate de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in cadrul Programului Servicii Sociale Comunitare.
Participantii la aceasta manifestare vor avea posibilitatea de a face un tur al ministerului pe parcursul caruia le vor fi prezentate principalele directii din cadrul ministerului si activitatile acestora.
Totodata, in sala de consiliu a MIE vor avea loc o serie de prezentari video si dezbateri despre istoricul negocierilor, programele de informare ale acestui minister, costurile si beneficiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si despre accesarea fondurilor de pre-aderare.
La Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, sala Aula Magna, MIE organizeaza azi incepand cu orele 11:00 seminarul "Impreuna pentru o Europa tanara". Seminarul face parte din campania "Informare pentru integrare" initiata de Ministerul Integrarii Europene si se adreseaza studentilor din toata tara. Programul "Impreuna pentru o Europa tanara" implica o serie de zece dezbateri in cele mai importante centre universitare din tara, pe teme privind politicile sociale, ocuparea fortei de munca, educatie, formare profesionala si libera circulatie a persoanei in spatiul comunitar. Dezbaterile se desfasoara in perioadele aprilie - mai si octombrie - decembrie. Manifestari similare vor fi organizate la Baia Mare, Brasov, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Timisoara, Targu Mures.
Obiectivul principal al programului "impreuna pentru o Europa tanara" este informarea studentilor cu privire la implicatiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si constientizarea lor cu privire la standardele profesionale de pe piata fortei de munca europene.
Fundatia Ithaka, in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania (Service de Cooperation et d'Action Culturelle) organizeaza in cursul zilei de azi la ora 10.30, in "Salon d'Honneur" al Institutului Francez din Bucuresti, Bulevardul Dacia, nr. 77, conferinta cu tema: "De la semnarea Tratatului la o integrare reusita in Europa Unita".
Semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, precum si analiza etapei urmatoare, de monitorizare a Romaniei pana la integrarea ei efectiva, vor fi doar cateva din temele dezbatute de E.S. HervÈ Bolot, Ambasadorul Frantei in Romania si de Leonard Orban, negociator sef cu UE.
Muzica pentru Europa
O noua editie, cea de-a XII-a, a Festivalului International Jeunesses Musicales se va desfasura in perioada 9-15 mai la Bucuresti. Desfasurat sub inaltul patronaj al Printesei Margareta si al Principelui Radu de Hohenzollern-Sigmaringen, Festivalul International Jeunesses Musicales va reuni 300 de muzicieni din 50 de tari, pentru sase zile Bucurestiul devenind capitala muzicii internationale. Pe perioada desfasurarii festivalului, manifestarea va avea o agenda diversificata - de la concertul extraordinar de Ziua Europei, care va oferi o imagine de ansamblu aspura intregului festival, cuprinzand momente de pop, blues, jazz si muzica clasica, pana la superconcertele de blues, jazz si pop oferite de trupe recunoscute din Marea Britanie, Australia, Polonia, Ungaria aflate in premiera in tara noastra, dar si trupe din Romania. La inchiderea festivalului, in data de 15 mai, la Ateneul Roman se va desfasura Gala laureatilor, un show de exceptie in care vor evolua cei mai buni dintre cei mai buni muzicieni prezenti la festival. Invitati de onoare ai Galei laureatilor vor fi Principesa Margareta si Principele Radu, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Imagini romanesti
De Ziua Europei, Agentia Nationala de Presa ROMPRES, in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei, prezinta in cursul zilei de azi o inedita expozitie de fotografie intitulata "Romania - Parcurs European". Deschiderea expozitiei se va face, la ora 13.00, in corpul Auditorium al Muzeului National de Arta al Romaniei (Bd. Stirbei Voda nr.1). Expozitia este conceputa ca un parcurs prin valorile istorice si culturale comune Europei, fotografiile selectate avand rolul de a evidentia caracterul profund european al spatiului romanesc, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.