ZIUA a anticipat luna trecuta ca cele 46 de persoane gratiate de Iliescu - printre care a fost strecurat si Miron Cozma - vor fi puse in libertate, in pofida decretului de revocare dat ulterior. Valentino Acatrinei este primul condamnat de pe lista f
ZIUA a anticipat luna trecuta ca cele 46 de persoane gratiate de Iliescu - printre care a fost strecurat si Miron Cozma - vor fi puse in libertate, in pofida decretului de revocare dat ulterior. Valentino Acatrinei este primul condamnat de pe lista fostului presedinte, care a fost pus vineri in libertate. Printr-un act de reala independenta, judecatorii bucuresteni au decis ca decretul de revocare a gratierilor dat de Iliescu in ultima sa zi de mandat prezidential este nelegal. Acestia au mai apreciat ca revocarea gratierii "a fost determinata de reactia publica nefavorabila, fata de includerea pe lista persoanelor beneficiare ale gratierii a unui condamnat pentru acte privind securitatea si siguranta statului". Demonstratia magistratilor scoate la iveala lucratura diabolica prin care Iliescu a incercat sa prosteasca populatia cu un decret de revocare menit sa-l absolve de raspundere, dar care nu avea cum sa reziste in Justitie. Astfel, Cozma poate fi liber foarte curand, intrucat are pe rolul Tribunalului Bucuresti un proces similar cu al lui Acatrinei.
Lucratura diabolica prin care Ion Iliescu a planuit si pus in practica gratierea complicelui sau Miron Cozma a fost confirmata si de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis in data de 20 aprilie a.c. ca decretul de revocare a gratierii, dat de fostul sef al statului la presiunile opiniei publice, este ilegal si nu are efect.
Vineri seara, Valentino Acatrinei, una dintre cele 46 de persoane gratiate de Iliescu la finele anului trecut (reincarcerate dupa vanatoarea nationala declansata ulterior), a fost pus efectiv in libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a re-admis contestatia acestuia la executare si a constatat ca restul de pedeapsa care i-a fost gratiat nu mai poate fi executat. Acatrinei a fost aparat de maestrii Rodica Constantinovici si Dumitru Radescu, din Baroul Bucuresti, care au demonstrat ilegalitatea actului de revocare a gratierii emis de Iliescu.
Aceasta masura de curaj a magistratilor bucuresteni confirma faptul ca Ion Iliescu a premeditat eliberarea lui Miron Cozma, strecurandu-l pe acesta pe o lista cu alte 45 de persoane gratiate. ZIUA a dezvaluit in urma cu doua saptamani ca Iliescu si-a revocat propriul decret de gratiere in ultima sa zi de mandat prezidential, stiind ca acesta va fi considerat nul ca efecte de catre instantele de judecata, la momentul cand vreuna dintre persoanele gratiate va contesta masura reincarcerarii. Iliescu a crezut ca a fraierit opinia publica prin revocarea propriului decret, desi legea nu-i conferea aceasta posibilitate, insa efectele planului sau, iata, au fost devoalate. Miron Cozma e la un pas sa fie liber, deoarece a fost strecurat pe o lista cu persoane indreptatite la gratiere, desi Cozma nu ar fi meritat clementa prezidentiala, intrucat nu era la prima abatere, el fiind cercetat in multe dosare si condamnat pentru fapte de maxima gravitate privind securitatea nationala. Cozma poate fi pus in libertate in cateva saptamani (el are pe rolul Tribunalului Bucuresti o cerere similara cu a lui Valentino Acatrinei) si daca procurorii nu-i vor gasi o noua acuzatie, pentru care sa se decida arestarea lui in alta cauza, cetatenii vor asista cum acesta ne va rade tuturor in nas. Diabolicul plan al lui Iliescu va fi atunci desavarsit.
ZIUA a intrat in posesia sentintei penale nr. 529/F/
20.04.2005 a judecatoarei Lucia Rog, de la Sectia a I-a a Tribunalului Bucuresti, magistrat de curaj, care a aplicat prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a aratat ca Ion Iliescu si-a revocat nelegal decretul de gratiere, de ochii lumii, desi aceasta "inginerie juridica" nu-i era data in atributiile functiei. Sentinta Tribunalului Bucuresti a fost confirmata joi de Curtea de Apel Bucuresti care, prin decizia penala nr. 373/A/
05.05.2005, a dispus punerea in libertate de indata a lui Valentino Acatrinei, eliberare care s-a si produs o zi mai tarziu. Decizia mai poate fi atacata cu recurs, dar este greu de crezut ca lucrurile se mai pot schimba.
Desi opinia publica ar fi tentata sa-i acuze pe judecatori de favoritism, in realitate preconizata eliberare a lui Cozma se datoreaza exclusiv lui Ion Iliescu, deoarece prin gratierea acordata acesta a sters efectele mandatului de executare a pedepsei, iar cel gratiat nu mai poate fi reincarcerat potrivit prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului decat pe baza unei noi condamnari, data intr-o alta cauza. Daca magistratii ar gandi altfel, Romania risca sa fie condamnata la CEDO pentru incalcarea prevederilor privind dreptul la libertate al persoanei. Iliescu a stiut asta de la bun inceput. A stiut ca actul sau de gratiere este neconditionat si irevocabil, dar a crezut ca va reusi sa prosteasca din nou un popor intreg, asa cum a mai facut-o in decembrie 1989 si la numeroasele mineriade pe care le-a declansat chemandu-l pe Cozma si care au dus la morti, raniti si insemnate distrugeri materiale.
Publicam in continuare fragmente din motivatia judecatorilor bucuresteni, care practic devoaleaza lucratura diabolica a lui Iliescu, care n-ar fi exclus sa dea acum vina pe judecatori ca n-ar sti legea si n-ar vrea sa-i ia in consideratie ilegalul decret de revocare a gratierilor cu care a vrut sa se spele pe maini de Cozma.
Ortacul sef - cauza revocarii
In sentinta nr. 529/20.04.2005, prin care s-a admis contestatia la executare a lui Valentino Acatrinei si s-a dispus punerea acestuia in libertate, se motiveaza: "(...) Privind Decretul 1164/2004 emis de presedintele Romaniei, Tribunalul apreciaza ca acesta era irevocabil pentru autoritatea emitenta chiar, astfel ca revocarea sa este nelegala. Gratierea este o masura de clementa, ea reprezinta un act de iertare. Art. 17, din Legea 546/2002, privind gratierea, prevede in art. 17 ca "gratierea individuala se acorda neconditionat, iar gratierea colectiva poate fi acordata si conditionata". Din caracterul neconditionat al gratierii individuale rezulta implicit caracterul irevocabil al acestei masuri. Constitutia Romaniei, prin art. 94, lit. d), acorda presedintelui statului numai dreptul de a acorda gratierea individuala nu si pe acela de a dispune revocarea sa (...) In lipsa unei reglementari exprese, interpretarea ca presedintele tarii poate sa dispuna oricand cu privire la starea de libertate a persoanelor gratiate individual si sa revoce aceasta gratiere este incompatibila cu notiunea de stat democratic (...) Fata de declaratiile publice ale presedintelui, este de notorietate faptul ca motivul revenirii sale a fost determinat de reactia publica nefavorabila, fata de includerea pe lista persoanelor beneficiare ale gratierii a unui condamnat pentru acte privind securitatea si siguranta statului (...) Concluzionand, fie ca apreciem ca Decretul 1164/2004 nu mai putea fi revocat intrucat fusese pus in executare in ceea ce priveste pe condamnat; fie ca acesta era irevocabil prin insusi continutul sau, instanta de executare apreciaza, in temeiul dispozitiilor art. 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca Decretul de revocare a gratierii 1173/2004 este nelegal. Asa cum s-a aratat mai sus, instanta nu este competenta sa il anuleze, insa nu va tine seama de efectele lui in ceea ce priveste pe condamnatul Acatrinei Valentino. Ca atare, va constata ca detentia acestuia nu este legala potrivit art. 5, paragraful 1, lit. a) din CEDO, intrucat pedeapsa pe care acesta o executa in prezent a fost gratiata prin Decretul 1164/2004. Pe cale de consecinta, in baza art. 461, lit. d) Cod procedura penala, cu referire la art. 13 si art. 5, paragraful 1, lit. a) din CEDO, va admite contestatia la executare, va constata gratiata pedeapsa de 5 ani inchisoare (...) va dispune punerea in libertate a condamnatului".
Asa cu am aratat mai sus, sentinta a fost pusa in executare de catre Curtea de Apel Bucuresti. Atentie, urmeaza Miron Cozma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.