Patru britanici au fost incarcerati la sfarsitul saptamanii trecute, pentru ca faceau parte dintr-o banda internationala cu activitate gen "Robin Hood", relateaza Reuters. Hackerii britanici obisnuiau sa fure programe software foarte scumpe de la com
Patru britanici au fost incarcerati la sfarsitul saptamanii trecute, pentru ca faceau parte dintr-o banda internationala cu activitate gen "Robin Hood", relateaza Reuters. Hackerii britanici obisnuiau sa fure programe software foarte scumpe de la companiile bogate, dupa care le ofereau gratuit celor care navigau pe Internet.
Grupul, descris de procurori ca format din "indivizi fara viata sociala" si care isi petreceau viata in fata computerelor, a cauzat prejudicii de milioane de dolari unor companii ca Microsoft Corp., spre indignarea presedintelui acesteia, Bill Gates.
In fata judecatorului, procurorii au declarat ca cei patru hackeri, motivati de o ura nejustificata fata de companiile de software, ocupa roluri cheie intr-o retea internationala cunoscuta sub numele de DrinkOrDie.com, care este una dintre cele mai sofisticate retele de piraterie web.
Astfel, banda celor patru permitea utilizatorilor de Internet sa descarce, gratis, cele mai noi programe de computer, deseori chiar inainte ca acestea sa apara pe piata. A fost cazul programului de operare Windows 95, care a fost "oferit gratis", cu doua saptamani inainte de lansarea oficiala.
"Ei se credeau a fi un soi de Robin Hood sau pirati ai marilor ca si Johnny Deep din filmul "Piratii din Caraibe" a declarat avocatul acuzarii, Bruce Houlder, care a adaugat ca reteaua - formata chiar din directori de corporatii, administratori de retea si manageri ai unor firme IT - este de fapt "o gasca de simpli hoti".
Cod al onoarei
Procurorii au sustinut in fata instantei ca cei patru au fost arestati in urma unei operatiuni fara precedent realizate de autoritatile britanice in colaborare cu cele din Statele Unite ale Americii, care a dus la arestarea a 70 de suspecti din 12 tari. Ancheta a fost declansata de catre autoritatile americane, care au contactat un informator din interiorul organizatiei DrinkOrDie. Aceasta organizatie ilegala a evoluat din alte grupuri de hackeri, infiintate in anii '90.
Aceste grupuri lucrau in retele underground si se organizasera in bande competitive, care spargeau diverse coduri ale programelor, dupa care le postau pe Internet.
Detectivii care au luat urma acestora au descoperit ca ei aveau chiar si "un cod al onoarei", prin care bandele se intelesesera sa nu-si pirateze reciproc programele proprii.
Autoritatile au declarat ca hackerii arestati nu au nici un fel de scuza, pentru ca "nu sunt adolescenti naivi, ci adulti, cu posturi de raspundere".
Grupul obisnuia sa utilizeze "cartite" din interiorul marilor corporatii si a spart codurile unor programe ca Norton Antivirus, Microsoft Word si Excel, inclusiv jocuri si programe de design.
"Activitatile acestora au adus prejudicii incalculabile, de multe milioane de dolari. Au provocat insa si concedierea unor oameni. Nu au fost motivati de beneficiile materiale, ci de o aversiune fata de industria software si de gloria pe care au obtinut-o fiind primii care arunca pe piata programe noi, pe gratis", a declarat Houlder.
Maestrii tastaturilor
Astfel, directorul de banca Alex Bell, de 29 de ani, din Londra, a fost incarcerat pentru doi ani si jumatate, iar complicele sau, Steven Dowd, de 39 de ani, a primit doi ani de inchisoare.
Mark Vent, de 31 de ani, administrator al unei retele de computere, a fost incarcerat 18 luni, iar Andrew Eardley, de 35 de ani, manager al unei firme de sisteme computerizate, a primit o pedeapsa de 18 luni de inchisoare, cu suspendare. Dowd si Bell au fost gasiti vinovati, iar Eardley si Vent au pledat ca vinovati. "Cei patru se cred a fi staruri, maestii tastaturilor, insa daca va ganditi bine, vietile lor sunt triste, traiesc, in cea mai mare parte a zilei si a noptii intr-o lume virtuala, in fata monitoarelor, ferindu-se de viata reala", a declarat in final Houlder.
Reteaua DrinkOrDie implica patru niveluri de operatori, care colaborau intre ei. Cei care se ocupau cu "aprovizionarea", cunoscuti sub numele de "Dowd", faceau rost de software si il dadeau crackerilor. Acestia spargeau codurile si dadeau programele mai departe, la cei care le testau. Cei care testau programele erau de obicei manageri IT, care aveau acces la sisteme de computer foarte sofisticate. Misiunea lor era sa verifice inainte de "lansare" daca programele, odata decodate, functioneaza. Apoi, acestea erau lansate pe Internet, de catre alti specialisti.
Unul dintre agentii federali care s-a ocupat de caz a declarat ca "acest caz face lumina asupra unei probleme foarte spinoase: pirateria pe Internet. Unii dintre membrii acestei retele sunt oameni de afaceri de succes ziua, iar noaptea devin membri DrinkOrDie. Global, ancheta a dezvaluit faptul ca printre acestia se afla directori de corporatii, administratori de retele, studenti si chiar lucratori din Guvern". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.