Eileen Collins (foto), prima femeie care a condus echipajul unei navete spatiale, in 1999, va primi comanda lui Discovery in misiunea din luna iulie, insa faptul ramane izolat, agentia spatiala americana fiind dominata inca de barbati, transmite Medi
Eileen Collins (foto), prima femeie care a condus echipajul unei navete spatiale, in 1999, va primi comanda lui Discovery in misiunea din luna iulie, insa faptul ramane izolat, agentia spatiala americana fiind dominata inca de barbati, transmite Mediafax. Eileen Collins are 48 de ani, este prima femeie care a pilotat si comandat o naveta spatiala. Cunoscuta pentru sangele ei rece, Collins a condus deja o lansare dificila in 1999. Alegerea ei pentru a comanda misiunea lui Discovery, cu atat mai importanta pentru ca este prima dupa accidentul Columbiei, a fost insa doar o intamplare. Cei mai experimentati astronauti NASA conduc cu randul misiunile navetelor, iar acum era randul ei. "Nu sunt nelinistita, nu am emotii, nu sunt tensionata", a declarat Collins, desi lansarea lui Discovery a fost amanata deja de doua ori din cauza unor incidente similare celor care au provocat accidentul Columbiei. Un nou esec ar putea pune capat zborurilor spatiale americane.
Eilen Collins, fost pilot de incercare si colonel de aviatie in rezerva, va efectua manevre de zbor care nu au mai fost incercate inainte, pentru a pozitiona naveta astfel incat sa poata fi fotografiata din anumite unghiuri. Ea va supraveghea de asemenea trei iesiri in spatiu, dintre care una destinata sa testeteze tehnici de reparare a eventualelor defectiuni. Casatorita si mama a doi copii, ea va avea in subordine un echipaj alcatuit din cinci barbati si o femeie. Situatia ei este, insa, una destul de deosebita. Creata in 1958, NASA nu a trimis femei in spatiu decat in iunie 1983, cand Sally Ride a zburat cu Challenger. Eileen Collins, prima femeie care a pilotat o naveta, a trebuit sa astepte pana in 1995 pentru aceasta onoare. In martie 1996, Shannon Lucid a devenit prima femeie care a efectuat o misiune pe o statie spatiala, MIR. Aceste progrese nu au afectat insa prea mult diferenta mare intre sexe in programele spatiale americane sau din alte tari. In prezent, corpul de 94 de astronauti activi al NASA numara doar 20 de femei, dintre care doua aflate in primele stadii de pregatire. De la crearea NASA, numarul total de astronauti femei a fost de 43, fata de 400 de barbati. In plus, din cele 22 de posturi-cheie, numai sase sunt ocupate de femei. Subreprezentarea feminina in activitatile spatiale si aeronautice se explica prin numarul in continuare mic de femei care fac studii avansate de inginerie si stiinta in general. Potrivit unui studiu al Fundatiei Nationale Americane de Stiinta, 83% dintre cele 5.265 de doctorate in inginerie decernate de universitatile americane in 2003 au avut titulari de sex masculin. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.