Actul normativ, prin care Guvernul Nastase autoriza Ministerul Justitiei sa vanda locuintele de serviciu pe care le administreaza cu motivatia ca suma obtinuta nu ar fi permis achizitionarea unor noi locuinte, a fost abrogat de Executiv in urma cu do
Actul normativ, prin care Guvernul Nastase autoriza Ministerul Justitiei sa vanda locuintele de serviciu pe care le administreaza cu motivatia ca suma obtinuta nu ar fi permis achizitionarea unor noi locuinte, a fost abrogat de Executiv in urma cu doua zile. Legea era aberanta pentru ca permitea angajatilor Ministerului Justitiei sa isi cumpere locuintele de serviciu in care stau cu chirie, cu plata integrala sau in rate, daca ei sau familia nu aveau ca proprietate o locuinta de serviciu in aceeasi localitate. Ceea ce inseamna ca un magistrat venea in Bucuresti si obtinea o locuinta de serviciu de la MJ pentru ca nu avea proprietate in Capitala, o putea achita destul de repede, dupa care, daca peste catva timp pleca prin transfer in alta localitate unde nu avea proprietate, putea sa recurga la aceeasi lege bine mersi pentru o alta locuinta intrucat proprietatea dobandita de la MJ nu era in "aceeasi localitate". Mai mult, prin actul normativ abrogat, chiriasii puteau cumpara locuintele cu plata integrala sau in rate - cu avans de minimum 20 la suta, pe 20 de ani si cu dobanda anuala de opt la suta. Pretul era stabilit de evaluatori autorizati, iar vanzarea se facea prin structuri proprii, abilitate prin ordin al ministrului. Daca locuintele nu erau cumparate de chiriasi si erau eliberate, acestea puteau fi vandute prin licitatie publica. Executivul si-a motivat decizia de joi prin faptul ca suma obtinuta din vanzarea acestor locuinte de serviciu la valoarea contabila - asa cum prevedea legea abrogata - nu ar fi permis achizitionarea de noi locuinte de serviciu, in conditiile in care exista un flux continuu de personal, atat la Ministerul Justitiei, cat si la instante.
Ministerul Justitiei are in patrimoniu 90 de locuinte de serviciu, care sunt deja ocupate. Asteapta inca sa fie solutionate 56 de cereri venite de la angajati ai ministerului, care dateaza din 1999-2004, precum si 121 de cereri cu o vechime medie de cinci ani, formulate de judecatorii de la instantele din raza Curtii de Apel Bucuresti.
Ordonanta de urgenta data de Guvern abroga atat legea care autoriza Ministerul Justitiei sa vanda locuintele de serviciu pe care le are in administrare, cat si hotararea privind normele metodologice de efectuare a acestei operatiuni. Interesant este faptul ca o lege identica a fost data de fostul Guvern si pentru personalul din MApN si serviciile de informatii. Care nu a fost abrogata!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.