Dezbaterile din cadrul campaniei nationale de informare "ZIUA Leului Nou", organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Grupul de Presa ZIUA, au ajuns ieri la Iasi, ocazie cu care au fost prezentate si in aceasta zona noile insemne monetare. La
Dezbaterile din cadrul campaniei nationale de informare "ZIUA Leului Nou", organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Grupul de Presa ZIUA, au ajuns ieri la Iasi, ocazie cu care au fost prezentate si in aceasta zona noile insemne monetare. La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai BNR, sucursala Iasi, directori de institutii descentralizate, alaturi de directori ai bancilor comerciale prezente cu sucursale in Iasi.
Directorul BNR Iasi, Gheorghe Rotundu (foto) a prezentat punctele care marcheaza trecerea la leul nou si dificultatile pe care le vor intampina institutiile de creditare, agentii economici si nu in ultimul rand poplulatia. "Acest proces de mare amploare implica sume importante din partea BNR, a institutiilor bancare si a agentilor economici. Sunt multe operatiuni care trebuie schimbate si care trebuie constientizate din timp. O parte importanta a introducerii leului denominat a fost prezentarea din data de 21 aprilie, insa cea mai importanta va fi cea din data de 1 iulie, cand vom vorbi de evidente economice doar in lei noi", a declarat Gheorghe Rotundu. Banca Comerciala Romana (BCR), sponsor al evenimentului, a sustinut, prin intermediul directorului sucursalei din Iasi, ca acest proces nu a prins pe nepregatite unitatea bancara care a luat din timp masuri. "Ca banca cu legaturi directe in acest proces am luat masuri de la inceputul anului. BCR are un numar de 900 de bancomate in tara, dintre care 250 vor functiona cu lei noi. La Iasi avem deja trei asemnenea bancomate, la fel ca in toate judetele. Incasarile vor fi facute dual, iar pe masura ce piata va fi saturata de noile monede vor fi retrase cele vechi", a declarat Laurentiu Astefanei, director al BCR Iasi.
Istoricul denominarii monedei nationale a fost prezentat de catre decanul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Astfel, Vasile Cocris a punctat perioadele din istoria moderna a Romaniei in care au fost facute stabilizari monetare si denominari. "Acest proces de denominare este in primul rand o masura administrativa. Nu schimba situatia economica iar avantajele si dezavantajele se vor vedea in timp. Din puctul meu de vedere cred ca era bine daca se facea o stabilizare monetara imediat dupa 1990", a declarat ieri Vasile Cocris.
Dezbaterea de la Iasi este cea de-a doua din cadrul campaniei "ZIUA Leului Nou", dupa cea organizata la Bucuresti luna trecuta, si va fi urmata de alte intalniri pe aceasta tema la Cluj, Timisoara, Craiova, Brasov si Constanta. Parteneri media ai dezbaterilor din cadrul campaniei sunt Realitatea TV si Radio Total. Agenda de discutii a dezbaterilor din cadrul "ZIUA Leului Nou" cuprinde urmatoarele subiecte: necesitatea si avantajele introducerii leului nou; etapele denominarii monedei nationale; circulatia paralela a leului vechi si a leului nou (efecte); pericolul cresterii preturilor de la 1 iulie; modul de alimentare a bancomatelor (resurse); opinia publica despre leul nou.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.