Premierul britanic, Tony Blair, si-a serbat, ieri, cea de-a 52-a aniversare. Asa cum au remarcat mass-media din intreaga lume, liderul laburist si-a facut cel mai frumos cadou, adjudecandu-si cel de-al treilea mandat consecutiv la conducerea Guvernul
Premierul britanic, Tony Blair, si-a serbat, ieri, cea de-a 52-a aniversare. Asa cum au remarcat mass-media din intreaga lume, liderul laburist si-a facut cel mai frumos cadou, adjudecandu-si cel de-al treilea mandat consecutiv la conducerea Guvernului londonez.
Anthony (Tony) Charles Lynton Blair s-a nascut la 6 mai 1953 la Edinburgh, in familia unui avocat de orientare conservatoare. Tony avea sa mosteneasca pasiunea pentru profesia tatalui sau, dar nu si convingerile politice ale acestuia. Si-a petrecut copilaria la Glasgow. Familia Blair a acordat o atentie deosebita educatiei lui Tony. Acesta a urmat cursurile unei renumite scoli particulare - Fettes College, de pe langa St. John's College al Universitatii Oxford. In acea perioada, jurist in devenire, Tony Blair era preocupat de muzica rock si de sport, manifestand mai putin interes fata de sfera politicului. A jucat tenis si a cantat la chitara in formatia universitatii, "Ugiy Rumours". Totusi, si-a gasit timp si pentru a colabora la o revista de satira politica.
Avea sa descopere cu adevarat drumul spre politica abia cand a inceput sa lucreze in cancelaria lordului Irvine, simpatizant al laburistilor. In 1975 devine membru al acestui partid, condus, la acea data, de Harold Wilson. In 1983, este ales reprezentant al acestei formatiuni in Camera Comunelor. Ideile novatoare si stilul sau politic care, de altfel, i-au adus si simpatia presedintelui de atunci al Partidului Laburist, Neil Kinnock, au constituit parghiile rapidei sale ascensiuni in cadrul formatiunii. In perioada lui Kinnock, Blair devine purtator de cuvant al partidului pe probleme de finante, energie si munca. Dupa esecul inregistrat de laburisti la alegerile din 9 aprilie 1992, Kinnock se retrage, iar sub noua conducere a Partidului Laburist, Tony Blair monitorizeaza activitatea ministrului de Interne in "guvernul din umbra".
Dupa moartea subita, in urma unui infarct, a urmatorului presedinte al Partidului Laburist, John Smith, Blair - deja o figura marcanta a partidului - ocupa functia de expert in probleme juridice si de ordine. Este ales presedinte al Partidului Laburist la 21 iulie 1994. Ascensiunea sa la conducerea formatiunii ilustreaza transformarea treptata a acestui partid, in mod traditional legat de sindicate, promotor al unei politici stangiste, intr-o formatiune politica moderna, promovand o politica adaptata la modificarile din societatea britanica, mai apropiata de clasa de mijloc. Partidul Laburist castiga alegerile organizate la 1 mai 1997, dupa 18 ani de opozitie. Ca lider al partidului, Tony Blair devine cel mai tanar premier din secolul XX. Laburistii se impun si in alegerile din 7 iunie 2001. Scrutinul din 5 mai a adus acestei formatiuni a treia victorie consecutiva.
Tony Blair este casatorit din 1980, cu Cherie Blair, o avocata cunoscuta. Au patru copii: Euan, Nicholas, Kathryn si Leo. (Ileana CORNEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.