Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, propune infiintarea la Bucuresti a unui Muzeu al civilizatiei evreiesti, avand in vedere pericolul care ameninta patrimoniul evreiesc din Romania: scaderea comunitatii, parasirea locasurilor de cult si igno
Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, propune infiintarea la Bucuresti a unui Muzeu al civilizatiei evreiesti, avand in vedere pericolul care ameninta patrimoniul evreiesc din Romania: scaderea comunitatii, parasirea locasurilor de cult si ignoranta oamenilor.
Mona Musca a desemnat-o deja pe Irina Cajal Marin in fruntea unui grup consultativ pe langa Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) care se va ocupa de realizarea muzeului.
Muzeul va fi insotit de un centru de documentare asupra culturii evreiesti pentru intreaga zona sud-est europeana, nu numai Romania, si de un memorial al victimelor Holocaustului de la noi.
"Este vorba de trei elemente diferite. Speram sa obtinem sprijinul unor organizatii din afara, astfel incat Romania sa poata oferi un loc de reflectie pentru ceea ce a insemnat masacrul unor victime inocente in secolul XX, dar si viata unei minoritati nationale cu o istorie foarte interesanta", a spus, joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Virgil Nitulescu.
Pentru sediul muzeului si al centrului de documentare, oficialii MCC cauta o cladire din Capitala care sa fi fost construita de un arhitect evreu de prestigiu. Nici amplasamentul memorialului nu este stabilit, dar cel mai probabil el va fi intr-un alt loc decat celelalte doua componente.
Mona Musca a propus pentru prima data infiintarea muzeului intr-o discutie cu Radu Ioanid, directorul Muzeului Holocaustului din New York. Ea crede ca, cel mai probabil, noua institutie va fi gata in 2-3 ani, dar acest lucru depinde de strangerea fondurilor. O contributie importanta la finantare o va avea Ministerul Culturii, prin bugetul pe 2006, dar ministrul isi pune sperante si in bani din sectorul privat.
"Cunosc pericolul care ameninta patrimoniul evreiesc din Romania: scaderea comunitatilor, parasirea locasurilor de cult, uitarea si neglijenta administratorilor, ignoranta oamenilor. Vreau si trebuie sa actionam impreuna impotriva acestor amenintari", i-a scris ministrul Irinei Cajal pentru a o convinge sa accepte sa conduca grupul consultativ.
Fiica regretatului academician Nicolae Cajal spune ca muzeul va reflecta conceptul creat de tatal sau, real-semitismul, o alternativa la perceptia intemeiata pe mituri false in ceea ce-i priveste pe evrei.
"Romania este o tara pentru care iudaismul a insemnat, cu deosebire in ultimele doua secole, o parte importanta a istoriei si culturii", crede Virgil Nitulescu. "Secolele XIX si XX reprezinta deopotriva afirmarea evreilor ca o forta culturala importanta, evenimente dureroase precum Holocaustul si plecarea in masa a unor personalitati de frunte ale comunitatii in Israel, Statele Unite sau alte parti ale lumii".
Ideea infiintarii unui Muzeu al civilizatiei evreiesti din Romania si a unui centru de documentare a fost salutata, joi, de Cilly Kugelman, director la Muzeul evreilor din Berlin, si de Edward Serotta, de la Centrul de documentare asupra comunitatii evreiesti din centrul Europei.
MCC are, de asemenea, de gand sa puna bazele unui Muzeu al rezistentei anticomuniste in Muntii Fagarasului si ale unui Muzeu al rromilor. Virgil Nitulescu lucreaza deja impreuna cu pictorul Stefan Caltia la cel dintai, care urmeaza sa functioneze in Cetatea Fagarasului, alaturi de existentul Muzeu al Tarii Fagarasului. Ideea infiintarii sale a pornit, potrivit secretarului de stat, de la spiritul de libertate al oamenilor din zona, demonstrat nu numai de impotrivirea lor la comunism, ci si de migratia ridicata in Statele Unite la sfarsitul secolului al XIX-lea. (Mediafax)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.