Hertei Müller, cunoscuta scriitoare germana originara din Romania, i s-a decernat ieri Premiul berlinez pentru literatura (Berliner Literaturpreis), in valoare de 30.000 de euro. Pe langa premiul propriu-zis, Herta Müller va preda c
Hertei Müller, cunoscuta scriitoare germana originara din Romania, i s-a decernat ieri Premiul berlinez pentru literatura (Berliner Literaturpreis), in valoare de 30.000 de euro. Pe langa premiul propriu-zis, Herta Müller va preda cursuri de poetica la Universitatea Libera din Berlin, in calitate de Heiner-Müller-Gastprofessur - profesor invitat, cu un titlu infiintat de Fundatia Preussische Seehandlung in semn de omagiu fata de amintirea dramaturgului Heiner Müller. Festivitatea de premiere a fost oficiata de primarul Berlinului, Klaus Wowereit. Noile distinctii reconfirma prestigiul de care se bucura Herta Müller. Vedeta a literaturii germane si europene actuale, prozatoarea - dar si eseista, si poeta, autoare a unor savuroase poeme-colaj - a emigrat din Romania in 1987. Dupa caderea regimului comunist, in 1989, cartile sale au fost traduse si publicate si in tara ei natala.
Tot in Germania, dar la Frankfurt, s-a anuntat recent acordarea premiului cultural Goethe pentru anul 2005 prozatorului israelian Amos Oz, pentru intreaga activitate. Petra Roth, primar al Frankfurtului si presedinta a juriului, a declarat ca distinctia i-a fost acordata lui Oz pentru valoarea romanelor sale si pentru "responsabilitatea morala impresionanta". De-a lungul anilor, Premiul Goethe, instituit in 1927 si decernat o data la doi sau trei ani, a fost acordat, intre altii, lui Sigmund Freud, prozatorilor germani Herman Hesse si Thomas Mann si regizorului suedez Ingmar Bergman. Precedentul laureat a fost criticul literar german Marcel Reich-Ranicki. In valoare de 50.000 de euro, premiul ii va fi inmanat lui Amos Oz pe 28 august, data nasterii lui Goethe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.