"O lucrare semnata de sculptorul roman Constantin Brancusi a devenit cea mai scumpa sculptura vanduta vreodata la licitatie", anuntau, ieri, cele mai importante publicatii occidentale. Una din "Pasarile in Spatiu" ale lui Brancusi a fost vanduta, mie
"O lucrare semnata de sculptorul roman Constantin Brancusi a devenit cea mai scumpa sculptura vanduta vreodata la licitatie", anuntau, ieri, cele mai importante publicatii occidentale. Una din "Pasarile in Spatiu" ale lui Brancusi a fost vanduta, miercuri seara, unui cumparator anonim, pentru 27,4 milioane de dolari la Casa de licitatii Christie's din New York, un record absolut in materie de sculpturi vandute la licitatie. Estimata initial la o suma cuprinsa intre 8 si 12 milioane de dolari, sculptura, din marmura si piatra, inalta de 1 metru si 21 centimetri, a fost realizata de Brancusi intre 1922-23. Recordul anterior era detinut tot de catre o lucrare semnata Constantin Brancusi, "Danaide", care a fost adjudecata in mai 2002 pentru suma de 18,1 milioane de dolari.
"Pasarea" a fost redescoperita recent
"Formidabil" - aceasta a fost prima reactie a lui Barbu Brezianu, cel mai competent expert roman in opera lui Constantin Brancusi, cand a aflat pretul la care s-a vandut "Pasarea". "Este fantastic la ce cota inalta au ajuns sculpturile lui Brancusi. Sunt atat de putine, incat au o valoare incomensurabila", a declarat Brezianu pentru Mediafax. "Poate ca Brancusi este la ora actuala cel mai faimos artist roman. Ne putem mandri. Eu de aici nu pot decat sa privesc cu admiratie ce se intampla pe piata internationala a artei cu lucrarile lui", a adaugat specialistul, care l-a numit pe Brancusi "un ambasador cultural roman first class".
Lucrarea sculptorului roman provine dintr-o colectie privata din Europa, unde s-a aflat din 1937. Anterior, ea a facut parte din colectia lui Léonie Ricou, prietena cu Brancusi, dar si cu alti artisti, precum Picasso, Modigliani si Gonzalez. Léonie Ricou, o parizianca cu o pasiune profunda pentru arta si literatura contemporana, pastra legatura atat cu artistii tineri, cat si cu cei deja afirmati. Ea organiza saloane la casa din Boulevard Raspail si avea contacte cu Guillaume Apollinaire, Modigliani, Villon, Gleizes, Léger, Derain si Picasso.
Pana acum se stia ca Ricou detinea doar trei opere de Brancusi: o "Maiastra" din bronz, o varianta a "Sarutului" si probabil o "Muza adormita". Ricou a cumparat "Pasarea in spatiu" si a trimis-o la Bruxelles in 1928. Dupa moartea femeii, in jurul anului 1930, sculptura a ramas la sotul ei, belgianul Alexandre Stoppelaere, pana in 1937, cand a fost vanduta unui predecesor al celui care a scos-o la licitatie. Specialistii n-au stiut de ea pana recent, cand un expert de la Christie's a descoperit-o intr-o casa din Franta, potrivit cotidianului The New York Times. Ziarul ZIUA a fost printre singurele publicatii din Romania care a semnalat aparitia "Pasarii in spatiu" si scoaterea acestei lucrari extraordinare la licitatie. "Sunt experti in Brancusi de talie internationala, precum Friedrich Teja Bach si Sidney Geist, care au confirmat autenticitatea lucrarii. Din cate stiu, Teja Bach s-a deplasat de la Viena la New York pentru a gira provenienta operei", a spus Barbu Brezianu.
"Emblema a secolului XX"
Potrivit site-ului casei de licitatie Christie's, lucrarea poate fi considerata pe drept cuvant un moment-cheie pentru istoria sculpturii secolului al XX-lea, reflectand o schimbare cruciala in evolutia artistica a lui Brancusi si a operei in sine, fiind una dintre variantele de "Pasari in spatiu". Sculptura vanduta la licitatie este una intermediara, fiind realizata intre cea aflata acum la Metropolitan Museum of Art din New York si cea de la Fundatia Beyeler din Elvetia. Pe langa importanta sa pentru istoria artei, sculptura uimeste prin sofisticarea si delicatetea executiei. Ideea de pasare este capturata atat de atent in marmura, incat pana si fibrele albe ale pietrei joaca un rol in compozitia ei, unind cele doua parti ale corpului intr-un tot unitar. Din orice punct ar fi privita, sculptura transmite un sentiment minunat de echilibru si rafinament.
"Este o sculptura extraordinara - o adevarata emblema a secolului 20. Este cu atat mai interesanta cu cat este o descoperire nou-nouta", a spus Christopher Eykyn, seful departamentului de arta moderna si impresionsita de la Christie's, citat de CNN. "A fost in afara pietei de arta cam de cand a iesit din mainile artistului si este una dintre cele mai reprezentative creatii ale sale", mai spune acesta.
Potrivit The New York Times, sase licitanti seriosi s-au luptat pentru aceasta lucrare, iar cand pretul a ajuns la 23 de milioane de dolari, in cursa au ramas doar doua persoane care parea extrem de hotarate sa intre in posesia capodoperei. Lucrarea s-a adjudecat in cele din urma pentru 24,5 milioane, la care se adauga comisionul casei de licitatii - aproximativ trei milioane de dolari. Publicul a inceput sa aplaude.
Dupa vanzare, cei prezenti s-au lansat in speculatii in legatura cu identitatea cumparatorului. Intrucat oferta castigatoare a fost transmisa de Carl B. Adams, care conduce grupul de consiliere clienti de la Christie's, multi erau gata sa puna pariu ca a fost un american cel care a cumparat lucrarea. Printre numele vehiculate se numara Paul G. Allen - co-fondator al Microsoft, Sammy Ofer - colectionar israelian celebru, Ronald S. Lauder - magnatul din domeniul cosmeticelor, si S. I. Newhouse Jr. - proprietarul companiei media Advance Publications. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.