In domeniul securitatii, Administratia Bush a impus o noua politica internationala. Evenimentele din 11 septembrie 2001 nu au facut decat sa aduca la in lumina pericolul care crescuse pana la proportii alarmante. Capacitatea teoristilor de a lovi dem
In domeniul securitatii, Administratia Bush a impus o noua politica internationala. Evenimentele din 11 septembrie 2001 nu au facut decat sa aduca la in lumina pericolul care crescuse pana la proportii alarmante. Capacitatea teoristilor de a lovi democratiile in inima lor, inclusiv cu arme nucleare sau biologice, a devenit in secolul XXI o componenta a lumii reale. Europenii isi permit atitudini populiste tocmai pentru ca America face si temele lor de acasa. Noua politica a Administratiei de la Washington ia de pe umerii altor popoare greutatea unor interventii care par si sunt aventuroase, dar tot atat de logice.
Administratia Bush arata insa lumii si o a alta fateta. Ea promoveaza o politica dogmatic-religioasa in chestiuni de filosofie sociala. In acest al doilea caz, detaliile de personalitate ale lui George Bush Jr. sunt probabil decisive. Adept al unui curent milenarist, presedintele american a dus implicarea ideilor religioase in viata Noului Continent la un grad neatins de vreunul dintre predecesorii postbelici. In context, ar fi de amintit ca neutralitatea statului in materie religioasa este una din fundamentele constitutiei americane.
Optiunile de la Washington in materie de filosofie sociala influenteaza lumea si prin intermediul finantarilor care se indreapta spre tarile sarace. Aceste fonduri conteaza. Decenii la rand, banii americani au ajutat politicile reproductive in zone ale lumii unde femeile sunt grav expuse riscurilor la nastere. Noua viziune a Administratiei care anunta la diferite intruniri internationale promovarea unor principii de control al nasterilor precum abstinenta si fidelitatea are de ce sa trezeasca ingrijorare. Caci fantasmele nu tin loc de solutii practice.
Noile optiuni, care par multora stilistice, se regasesc in activitatea de finantare. La banii americani nu vor mai avea acces categorii intregi de proiecte. Recent, SUA au initiat restrictii cu o dimensiune religios-etica si mai discutabila, care privesc serviciile sexuale. Agentiile americane vor exclude orice finantari care ar putea fi folosite de organizatiile beneficiare pentru a desfasura activitati de lobby sau de promovare a legalizarii prostitutiei. Masurile au efect direct asupra organizatiilor din Romania care lucreaza pentru combaterea HIV si a altor boli transmisibile sexual. Dezincriminarea prostitutiei este considerata de multe organizatii o conditie necesara si pentru a lupta impotriva traficului de persoane, dar si tema a egalitatii dintre barbati si femei.
Ar fi de notat ca Statele Unite au o lunga traditie puritana care explica partial politica Administratiei Bush. Prostitutia este legalizata doar in Nevada. Ceea ce nu inseamna ca in SUA fenomenul ar ramane minor. In aresturile americane intra anual, pentru practicarea prostitutiei, circa 100.000 de persoane (circa 70% femei, a 20% barbati).
In restul democratiilor, atitudinea este substantial diferita. Astazi, prostitutia, sau mai corect, serviciile sexuale, sunt legale in Germania, Franta, Olanda, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Finlanda, Suedia si Norvegia, Anglia si Scotia, Ungaria, Danemarca s.a. Acelasi lucru este valabil si in tari non-europene, precum Canada si Australia. Serviciile sexuale sunt admise in tari majoritar ortodoxe, precum Rusia si Grecia. Nu in Bulgaria, unde totusi prostitutia este tolerata. Ucraina ramane o exceptie.
Aceasta politica a democratiilor are ca explicatie si o viziune mai libera asupra vietii sexuale. Totusi, nu liberalizarea sexului reprezinta factorul cel mai important pentru felul in care trateaza societatile decente, astazi, problema prostitutiei. Ci intelegerea faptului ca persoanele care ofera servicii sexuale sunt victime. Conditia celui care traieste din practicarea prostitutiei nu este deloc fericita. Riscurile fizice foarte mari sunt dublate de marginalizare sociala si oprobiu. Dorinta de a evita astfel de situatii explica de ce in majoritatea tarilor enumerate mai sus se pedepseste proxenetismul. Exemplul cel mai frapant al atitudinii fata de problema serviciilor sexuale ofera Suedia. Aici, nu prostituata este incriminata, ci persoana care ofera bani pentru serviciile sexuale.
Or, situatia arata exact pe dos in Romania. La noi se exercita o incredibila violenta impotriva persoanelor care au ajuns sa se prostitueze. De-ar fi sa ne amintim macar imaginile oferite de posturile de televiziune, cu interventiile in tromba ale unor politisti in cagule. Asalturi in plina noapte in casele "rau famate". Plapume aruncate de pe paturi, femei apucate violent de maini sau de par si oferite camerelor de luat vederi. Redactori ascultand indiferenti povestile tinerelor fugarite prin lanurile de porumb. Ori plangerile prostituatelor abuzate de politisti. Toata aceasta atmosfera de cosmar este favorizata de caracterul delictual al serviciilor sexuale. La noi, violenta impotriva prostituatelor indreapta oprobiul tot spre victime.
Grava saracie din Romania, accesul limitat la servicii, contextul social agresiv fac din dezincriminarea prostitutiei o fateta indispensabila a imblanzirii societatii romanesti. Ratiuni cat se poate de practice precum evitarea raspandirii HIV si limitarea traficului de persoane ar impune reglementarea prostitutiei incepand cu dezincriminarea ei. Argumentelor utilitare li se adauga, cum spuneam, si tema cruzimii, manifestarea ei flagranta, la nivel public sau privat, fata de o intreaga categorie de fiinte umane. Impotriva situatiei de fapt si-au ridicat vocea cateva - putine - organizatii neguvernamentale. Astazi, acestea se afla si sub presiunea Administratiei Bush, care le conditioneaza accesul la fonduri de schimbarea pozitiei lor in tema dezincriminarii. Iata o politica moralizatoare, rupta de realitate, gandita la 11 mii de kilometri de locul unde ea isi produce efectele. Moralizatoare? Ce este moral in obsesia perpetuarii unei atitudini crude care afecteaza, cotidian, viata a zeci de mii de victime?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.