Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ieri o conferinta de presa sub motivatia existentei unui "val de rezistenta a unor segmente din sistemul judiciar si politic" la cele trei proiecte de legi. Ministrul a spus ca rezistenta vine din parte
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ieri o conferinta de presa sub motivatia existentei unui "val de rezistenta a unor segmente din sistemul judiciar si politic" la cele trei proiecte de legi. Ministrul a spus ca rezistenta vine din partea sefilor de instante si parchete pentru care se propune scoaterea la concurs a posturilor, dar si din a celor care nu vor mai fi procurori sau judecatori dupa limita legala a varstei de pensionare aplicabila celorlalte categorii. "Avem semnale ca cca 80% din judecatorii si procurorii tineri si fara functii de conducere sprijina modificarile propuse. Rezistenta vine si din partea unor segmente politice. Avem in vedere declaratiile dlui Mircea Geoana, presedinte PSD, precum si ale altor membri PSD la conferinta de presa de astazi cu privire la proiectele de modificare a celor trei legi ale justitiei. Reamintesc ca guvernarea PSD ne-a lasat cu o clauza de salvgardare pe capitolul Justitie". Macovei a declarat ca proiectele se afla de zece zile pe site-ul ministerului si au avut loc o serie de consultari cu judecatori si procurori, inclusiv cu Asociatia Magistratilor din Romania, existand o consultare informala continua cu Comisia Europeana. "Modificarile propuse nu intentioneaza in nici un fel sa subordoneze parchetele puterii politice, asa cum ni se reproseaza, ci urmeaza principiul responsabilizarii conducatorilor pentru ineficienta activitatii institutiilor", a sustinut Macovei.
Tocmai pe acest subiect s-au axat si intrebarile ziaristilor. Ministrul Justitiei a aratat ca in proiecte trebuie sa existe niste criterii clare pentru evaluarea activitatii Parchetului Inaltei Curti si a PNA, care vor fi stabilite prin lege, pentru ca la aceasta ora cei doi procurori generali - in cazul in care li se constata ineficienta- nu pot fi schimbati decat printr-o procedura foarte greoaie, a masurii disciplinare, cu trecerea prin colegiul de conducere din care fac si ei parte. Ceea ce este de neconceput. Or, Macovei a spus ca trebuie sa existe "o responsabilizare totala a acestora pentru activitatea institutiilor pe care le conduc, asa cum este si "responsabilitatea Guvernului pentru lupta impotriva infractionalitatii si a coruptiei" si ca rapoartele anuale ale celor doua parchete ar trebui sustinute de ministrul Justitiei in Parlament. Macovei a amintit, iarasi, ca in conformitate cu Constitutia, cele doua parchete se afla sub autoritatea Ministerului Justitiei. "Daca o sa mearga prost, o sa-mi dau demisia", a declarat, ieri, Monica Macovei, fara insa a explica foarte clar ce inseamna acest lucru pentru ca - afirma ministrul - "in clipa asta eu nu am nici o parghie de verificare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.