Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a oferit ieri o mostra de spirit de clan de tip siciliani. Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a CSM a figurat la capitolul "delegari" si judecatoarea Florica Bejinaru care a solicitat prelungirea cu inca dou
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a oferit ieri o mostra de spirit de clan de tip siciliani. Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a CSM a figurat la capitolul "delegari" si judecatoarea Florica Bejinaru care a solicitat prelungirea cu inca doua luni a detasarii sale din functia de judecator in cea de presedinte a Tribunalului Mehedinti. In mod normal, postul ar fi trebuit scos la concurs, pentru ca cel mai capabil magistrat local sa-l ocupe pe merit. Si pentru ca Legea 317/2004 prevede la art. 56 (1) ca "magistratii alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovati pe durata mandatului", Florica Bejinaru nu putea fi numita oficial ca presedinte a Tribunalului Mehedinti, deoarece aceasta ar fi insemnat o promovare. Asa fiind, la mica intelegere, s-a preferat metoda delegarilor din doua in doua luni (n.a. - ca doar nu era sa renunte un membru al CSM la functia de conducere detinuta!). Manevra delegarilor in lant a reprezentat un instrument preferat al politicului, care pana la modificarile de anul trecut a legilor privind reforma Justitiei, prin ministrul Justitiei (omul politic care facea legea in Magistratura) isi punea oameni de incredere in functiile cheie din teritoriu. Azi, varfurile CSM au preluat aceasta metoda de constrangere (unii chiar au catalogat-o drept metoda de santaj profesional), pentru a mentine judecatori "docili" si "ascultatori" in zonele de interes. Asa se face ca pe lista aflata ieri pe ordinea de zi a CSM, au fost delegati in continuare judecatori care de peste un an de zile o tin intr-o continua delegare - fapt anormal pentru ceea ce asteapta Uniunea Europeana de la sistemul judecatoresc.
In menghina delegarilor
In mod normal, delegarea ar trebui sa fie o masura de exceptie, aplicabila doar cand un magistrat cu o functie de conducere a decedat, s-a imbolnavit, s-a pensionat sau a demisionat din varii motive. Masura de exceptie, pe durata a maximum doua luni, are menirea de a asigura administrarea unor instante sau Parchete pana la organizarea unor concursuri pentru ocuparea functiilor ramase vacante. Numai ca, in anii trecuti, factorii politici pusi in varful Justitiei, prin ministerul de resort, au descoperit ca metoda delegarilor le vine manusa si au cultivat-o pentru a-si plasa in toate zonele tarii magistrati obedienti, care daca nu ascultau de ordine li se inceta imediat delegarea si erau trimisi inapoi "la munca de jos". In schimb, cei "cuminti" erau eternizati pe posturi, la fiecare doua luni, prin prelungirea delegarii.
Interesant este ca CSM, odata cu preluarea fostelor atributii ale ministrului Justitiei, a preluat si vechile naravuri, fiind evident ca prin perpetuarea acestor metode, asistam la o noua forma de dictatura in Justitie, de data aceasta prin Consiliu. Astfel ca, daca anumiti membri CSM continua sa stea sub talpa politicului, prin ei se poate controla pe mai departe Justitia.
Cazul Florica Bejinaru vorbeste de la sine. Florica Bejinaru este un magistrat cu un bun renume. De altfel, ea a fost singura care atunci cand intregul Consiliu se codea sa-i spuna presedintelui Traian Basescu ce "pedeapsa" sa-si asume acest for in caz ca nu-si va indeplini sarcinile de serviciu, a declarat ca-si va da demisia. Deci, nu avem ce-i imputa acestui magistrat. Evidentiem insa doar maniera contrara principiului de independenta reala a Justitiei, prin care magistratii ajung fara voia lor la "mila" CSM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.