PSD va sesiza organismele internationale in legatura cu intentia Guvernului de a modifica cadrul legislativ din domeniul justitiei. In aceeasi ordine de idei, deputatul Adrian Severin, a anuntat ca PSD va solicita Executivului sa puna la dispozitia o
PSD va sesiza organismele internationale in legatura cu intentia Guvernului de a modifica cadrul legislativ din domeniul justitiei. In aceeasi ordine de idei, deputatul Adrian Severin, a anuntat ca PSD va solicita Executivului sa puna la dispozitia organizatiilor internationale proiectele de lege din domeniul justitiei si sa ceara expertizarea acestora. "Modificarea acestor legi echivaleaza cu incalcarea angajamentelor luate cu Uniunea Europeana. Principalul angajament al fostului Guvern a fost acela de a aplica pachetul legislativ in perioada imediat urmatoare adoptarii acestuia. Ne vedem astfel obligati, in virtutea respectarii Constitutiei Romaniei si a angajamentelor luate de Romania in raport cu institutiile UE, sa sesizam aceste institutii si sa cerem ca actuala legislatie sa fie analizata de experti internationali, asa cum s-a procedat anterior. (...) Ne aflam in fata unei incercari de a schimba sistemul politic din Romania in favoarea unui sistem autoritar", a sustinut Severin. Deputatul PSD a mai spus ca s-a luat deja legatura cu Consiliul Europei, urmand sa fie anuntati si reprezentantii UE. "Am sesizat deja si Comisia de la Venetia, demersul urmand a deveni oficial in zilele urmatoare. Vom sesiza, de asemenea, Departamentul pentru Afaceri Juridice al Consiliului Europei, care a oferit asistenta de specialitate la adoptarea legislatiei actuale", a precizat Severin. In fapt, fostul partid de guvernamant reclama faptul ca modificarea pachetului legislativ din domeniul justitiei diminueaza rolul Consiliului Superior al Magistraturii, astfel ca CSM "isi va pierde responsabilitatea in privinta carierei magistratilor, urmand a avea doar un rol consultativ". Pe de alta parte, deputatii au dat unda verde ieri textului initial al Ordonantei de urgenta a Guvernului Tariceanu privitor la declaratiile de avere, in ciuda opozitiei reprezentantilor PSD, ei eliminand totodata amendamentele propuse de Senat, in cadrul dezbaterilor din Comisia Juridica la care a participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Astfel, parlamentarii isi vor declara averile pana in ziua de 7 mai, ora 24, declaratiile urmand a fi facute publice in termen de 30 de zile de la expirarea termenului de depunere. "Declararea averilor reprezinta un exercitiu deosebit de important in vederea aderarii Romaniei la UE. Este un exercitiu de transparenta", a precizat Monica Macovei inca de la inceputul discutiilor. Pesedistii si-au manifestat si frica referitoare la faptul ca hotii vor cunoaste ce averi detin, dar au spus si ca punctul din textul Legii privitor la "declararea evaluativa" nu este destul de clar. Pe de alta parte, desi declarasera ca sunt de acord cu declararea averilor, reprezentantii PSD au votat impotriva majoritatii articolelor proiectului de Lege. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.