Mai devreme sau mai tarziu, criza jurnalistilor rapiti se va sfarsi, iar apele din Timis se vor retrage in matca. Basescu va scapa de ingratele negocieri cu rapitorii, iar Tariceanu de incomodele cizme de guma. Este foarte probabil ca sfarsitul acest
Mai devreme sau mai tarziu, criza jurnalistilor rapiti se va sfarsi, iar apele din Timis se vor retrage in matca. Basescu va scapa de ingratele negocieri cu rapitorii, iar Tariceanu de incomodele cizme de guma. Este foarte probabil ca sfarsitul acestei luni sa-i gaseasca pe cei doi punand la cale - la Palatul Victoria sau Cotroceni - un proiect mai vechi: alegerile anticipate. Tot mai multe semnale ne determina sa credem ca, in curand, presedintele va da startul chemarii electoratului la urne, inainte de termen. Chiar daca actualul prim-ministru viseaza un mandat ceva mai lung.
Intr-un interviu acordat cu prilejul implinirii a o suta de zile de la preluarea functiei, Calin Popescu Tariceanu a dat impresia unui premier multumit: "Bilantul este unul pozitiv", "Suntem in calendar", "Nu am motive sa ma plang de colaborarea cu celelalte partide". Premierul s-a mai laudat cu demararea mai multor "reforme-cheie", anuntate in perioada campaniei electorale si a adaugat ca "acestea vin sa confirme faptul ca trasatura caracteristica a Guvernului pe care il conduc este aceea de a-si indeplini angajamentele si de a nu face promisiuni fara acoperire". Asadar, in viziunea premierului, totul este bine, caldut.
Numai ca, peste cateva zile, presedintele vine si isi spune si el parerea: "Stim clar ca trebuie sa curatam Justitia. Daca nu se va intampla in mod natural, va trebui s-o facem prin legi. Si atunci, ma intreb, va rezista actuala structura la o asemenea incercare? Decat sa riscam si sa constatam ca n-a rezistat, mai bine provocam alegeri anticipate si rezolvam problema". Bonus prezidential: "PUR ramane tot timpul o solutie imorala". Deci, nu e bine.
Cine are dreptate, Tariceanu sau Basescu? Sa vedem. S-a reformat cumva Justitia, s-a facut promisa descentralizare in Administratie, s-a intremat Sanatatea? Desigur, "exista semnale bune", "s-au facut pasi importanti" si "s-au luat masuri" inca de pe vremea lui Stanoiu, Cozmanca si Beuran. Dar, asta e tot? Asta e schimbarea?
Daca premierul Tariceanu nu pare sa agreeze gesturile radicale, adoptand politica pasilor marunti, presedintele Basescu reactioneaza altfel. Gandul ca ar putea sa "patroneze" timp de mai bine de patru ani coalitii schioape si simulacre de reforma il macina. Intr-un regim semi-prezidential, Traian Basescu nu accepta rolul de semi-presedinte. Mai bine suporta eticheta de "neo-cezarism". Asa ca va incerca sa-si impuna vointa: alegerile anticipate.
Morisca procedurilor ar putea sa se declanseze chiar la sfarsitul acestei luni, cand Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Camerelor reunite pentru Legile proprietatii. In Constitutie sta scris ca, daca o motiune de cenzura - depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului pentru care se angajeaza raspunderea - "trece" de Parlament, Guvernul este demis. Primul pas ar fi facut. Ar mai fi nevoie, apoi, de respingerea a doua solicitari de investitura, urmate de dizolvarea Parlamentului. Si, gata anticipatele! Pare simplu, insa firul procedurilor este greu de urmat. In ecuatie intra mai multi factori, care actioneaza imprevizibil.
Deocamdata, sansele ca actuala Coalitie sa actioneze unitar in vederea fortarii alegerilor anticipate sunt foarte mici. Ultimele sondaje de opinie indica UDMR si PUR sub pragul parlamentar de cinci procente, astfel incat cele doua formatiuni nu au nici un interes sa se prezinte, acum, la urne. Pe de alta parte, multi paraziti politici ajunsi, asta toamna, in Camera si Senat, multumita votului pe liste, nu vor dori, sub nici o forma, sa se infatiseze din nou in fata electoratului. Pentru ei, alegerile sunt o ruleta ruseasca, un joc periculos in care spiritul de conservare le dicteaza sa nu se inscrie. Din grupul tematorilor de anticipate fac parte si peremistii.
Au mai ramas marii "jucatori": Alianta PNL-PD si PSD. Ei pot sa produca surpriza, conlucrand pentru declansarea alegerilor inainte de termen. Sa urmarim, asadar, un scenariu aparent fantezist. Dupa angajarea raspunderii Cabinetului Tariceanu in Parlament, PSD va depune o motiune de cenzura. Este foarte probabil ca pesedistii sa faca acest lucru, fie numai pentru a-si trece in palmares o tentativa de detronare a Guvernului. La vot, liberalii si democratii se vor comporta atipic, sustinand motiunea. Majoritatea nou formata va determina caderea Guvernului. Urmeaza procedurile constitutionale amintite, respingerea solicitarilor de investitura si dizolvarea Parlamentului. Alegeri. In noul Legislativ nu vor mai intra, potrivit sondajelor, UDMR si PUR. Chiar si PPRM are emotii. Ar rezulta, deci, acel sistem politic bi-polar, visat atat de Alianta, cat si de PSD. Ambele formatiuni s-ar bucura sa scape de "solutii imorale". Iar Traian Basescu va fi multumit.
Contra-argumentele acestui scenariu sunt, de asemenea, solide. In primul rand, putini isi inchipuie ca PSD si Alianta - dusmani declarati - vor putea actiona impreuna. Partidul lui Geoana si Nastase, ocupat cu reforma interna, a dat de inteles ca nu-i convin alegerile inainte de termen. Liberalii abia s-au instalat la guvernare. Se simt bine acolo. Liderul lor, Calin Popescu Tariceanu, afirma ori de cate ori are ocazia ca anticipatele "nu sunt o prioritate". Acelasi lucru au spus, pana deunazi, si democratii. Insa, acum cateva zile, presedintele PD Emil Boc - preferatul lui Traian Basescu - a intors foaia, spunand ca sustine "cu toata convingerea" organizarea de noi alegeri.
Vor fi anticipate? In tot acest paienjenis, singura certitudine ramane ambitia sefului statului. Necesara si suficienta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.