Desi de profesie este electronist, Gheorghe Balinisteanu (foto) are de cativa ani o ocupatie mai putin obisnuita: sculpteaza trunchiuri de copaci. El le transforma fie in stative de interior pentru ghivece de flori, jardiniere si leagane pentru copii
Desi de profesie este electronist, Gheorghe Balinisteanu (foto) are de cativa ani o ocupatie mai putin obisnuita: sculpteaza trunchiuri de copaci. El le transforma fie in stative de interior pentru ghivece de flori, jardiniere si leagane pentru copii, fie in obiecte ornamentale de exterior. Aceasta pasiune i-a adus din partea colegilor de la Administratia Domeniului Public a sectorului 4, unde lucreaza, porecla de "Brancusi". Fiecare obiect executat de el este unicat. Pana acum patru ani, Gheorghe Balinisteanu se ocupa la locul de munca strict de treburile administrative. Asta pana cand, intr-o zi, o idee originala i-a schimbat rostul. "Era nevoie de niste vase din lemn pentru plante mari si nu s-au gasit. Mi-a picat sub ochi un trunchi si mi-am zis ca poate reusesc sa fac ceva din el. Era chinul de pe lume, imi lua cateva zile, lucram rudimentar, il gauream cu bormasina si scoteam miezul cu levierul", ne-a spus "sculptorul" de buturugi. incurajat de directorul sau, el a continuat sa faca din buturugi diverse obiecte ornamentale de exterior, iar mai apoi stative pentru ghivece, jardiniere si chiar leagane pentru copii. "Am inceput sa facem rost de scule si am ajuns la productie serioasa, acum nu mai fac fata. Fiecare produs este unicat, altul la fel nu mai pot face", ne-a spus Gheorghe Balinisteanu. Nu orice fel de lemn se preteaza insa a fi sculptat. Sunt de preferat esentele tari, mai durabile: ulm, dud si frasin. intr-o luna, "maestrul Brancusi" executa peste 40 de produse. El are, mai nou, si un colaborator, care-l ajuta. "Opera" de care Gheorghe Balinisteanu e cel mai mandru troneaza in curtea ADP sector 4, in fata biroului directorului. "Cineva i-a oferit pe ea 15 milioane de lei, dar a refuzat s-o dea", ne-a spus, "sculptorul". Buturugile ornamentale de exterior si jardinierele se vand cu cel mult un milion, iar stativele de interior pentru ghivece de flori costa intre 500.000 lei si 3 milioane de lei.



Cum se intretin sculpturile

Pentru ca lemnul sa reziste cat mai mult, obiectele ornamentale nu trebuie expuse la umezeala si soare. in cazul stativelor si jardinierelor, este indicat ca, atunci cand udati plantele, sa puneti ghivecele in alt loc, pentru ca apa sa nu ajunga la lemn si sa-l deterioreze mai repede. Daca sunt protejate, buturugile de exterior rezista cam doi ani, iar stativele, trei ani, dupa care trebuie sa le lacuiti din nou.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.