Recent a fost constituita la Bucuresti o noua institutie de stat pentru urmarirea felului in care este aplicata Legea 10/2001 privind restituirea imobilelor confiscate abuziv de statul comunist.
Nu este un secret pentru nimeni ca fostul presedi
Recent a fost constituita la Bucuresti o noua institutie de stat pentru urmarirea felului in care este aplicata Legea 10/2001 privind restituirea imobilelor confiscate abuziv de statul comunist.
Nu este un secret pentru nimeni ca fostul presedinte Iliescu a fost un adversar neimpacat al restituirii; fostul premier Nastase, de asemenea.
Dupa cum a declarat deunazi presedintele noii autoritati, doamna Ingrid Zaarour, admiterea Romaniei in Uniunea Europeana este conditionata de restituirea acestor imobile.
La inceputul lunii aprilie, cu prilejul vizitei sale in Israel, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost sesizat si de recent infiintata Fundatie pentru Retrocedarea Averilor Evreiesti din Romania ca retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti catre fostii proprietari nu mai poate su-
feri amanare.
Fosta guvernare nu numai ca a taraganat pe caile birocratice aceasta indatorire, dar a declarat valabile printr-o hotarare de guvern (498/2003) si vanzarile catre stat la un pret fixat de stat, reprezentand a zecea parte din valoare - in schimbul obtinerii pasaportului de plecare. Domnul Nastase este profesor universitar de drept. Sa nu stie dumnealui ca o lege - ma refer la Legea 10/2001 - nu poate fi modificata printr-o hotarare de guvern, fiind nevoie de un vot al Parlamentului? Ca urmare a acestei hotarari certate cu legea, tribunalele au refuzat restituirea.
Cat priveste argumentul ca nimeni nu i-a obligat pe fostii proprietari sa paraseasca Romania sau ca puteau sa-si vanda la un particular, nu statului - el este ridicol, intrucat tocmai vanzarea catre stat la pret derizoriu a fost pretul pasaportului. Stia toata lumea acest lucru.
Cunosc un caz in care un petitionar care fusese respins de Militie - bine informat cum se petrec lucrurile - s-a plans nu Militiei sau MAI-ului, ci unui birou de la Primaria Bucuresti care se ocupa cu repartizarea catre inalti demnitari a imobilelor celor ce plecau definitiv din tara. Dupa zece zile a primit vizita unui ministru adjunct care voia sa vada cum arata respectivul apartament. De buna seama, i-a placut. Dupa alte zece zile i s-a comunicat ca pasaportul i-a fost aprobat. Ce se intamplase? Respectivul demnitar depunea insistente in acelasi sens.
Ca atare, sa nu li se spuna acestor oameni pe care statul comunist i-a jecmanit ca nimeni nu i-a fortat sa plece... Nimeni nu i-a fortat sa ramana intr-o tara care incalca toate acordurile privind drepturile omului. Aceasta e adevarat... Dar mai exista si oameni care au avut incredere ca odata si odata bunurile dobandite de stat in aceste conditii se vor intoarce la adevaratii proprietari.
Restituirea imobilelor confiscate nu-i o gluma!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.