In aceasta perioada, in padurile Romaniei se desfasoara recensamantul animalelor salbatice. Actiunea, care este coordonata de Ministerul Mediului, are drept scop evaluarea efectivelor fondului cinegetic, pentru aplicarea unor eventuale derogari de la
In aceasta perioada, in padurile Romaniei se desfasoara recensamantul animalelor salbatice. Actiunea, care este coordonata de Ministerul Mediului, are drept scop evaluarea efectivelor fondului cinegetic, pentru aplicarea unor eventuale derogari de la legea vanatorii, in prezent anumite animale salbatice fiind protejate. Printre speciile vizate se afla si ursul brun, din care, conform specialistilor de la mediu, Romania detine 40% din totalul populatiei de ursi din toata Europa. Cu toate acestea, potrivit acelorasi surse, ursii n-ar fi decat vreo 6.400 in padurile de pe tot cuprinsul tarii, o cifra aflata in scadere din cauza interventiei omului in habitatul natural al acestora. Desi majoritatea animalelor salbatice evita intalnirea cu oamenii, in ultimii ani ursii au devenit tot mai vizibili in apropierea spatiilor de agrement, a containerelor de gunoi de la marginea localitatilor de munte.
Biologul Eleonora Popescu, reprezentantul Ministerului Mediului, s-a intors recent dintr-o operatiune de evaluare, care a durat mai multe zile si s-a realizat in zonele montane din Harghita si Covasna. "Este destul de greu sa numeri animalele carnivore sau ierbivore aflate pe teritorul tarii noastre, e o munca dificila, care cere o anumita metoda, rabdare si consecventa. Pentru urs, care este un animal spectaculos si inteligent, noi am folosit metoda observatiei directe, la fata locului, si cea a identificarii urmelor pe zapada, a-tunci cand exista, sau a cercetarii urmelor impri-mate in noroi dupa ploaie, a parului lasat si a fecalelor. Am fotografiat exemplarele intalnite. Daca se constata ca populatia de ursi este vulnerabila, in scadere, se opreste vanatoarea o perioada de timp."
Recensamantul ani-malelor salbatice a ince-put in luna aprilie si se va incheia pe 15 mai, pentru ca in perioada aceasta ursii ies din hibernare si se indreapta catre zone unde a inverzit vegetatia si incep sa se hraneasca. "Am ales judetul Harghita, un-de s-a semnalat adesea prezenta ursului, continua biologul. Ne-am deplasat la Ocolul Silvic Zetea impreuna cu personalul silvic, formand doua echipe. Am acoperit o suprafata de 5.000 de ha si timp de cinci zile am facut observatii pe teren dimineata, ca sa identificam atat urmele de urs, cat si alte semne ale prezentei speciei, fecale, blana etc. Urmatoarea etapa s-a desfasurat de la patru dupa-amiaza pana la orele 21. Ne-am dus in padure la niste observatoare inchise, in fata carora exista hranitori pentru animalele salbatice. Acolo am vazut 16 exemplare de ursi care veneau sa manance. Pe langa acestia au mai aparut mistreti, ciute sau capriori. in Occident se practica metode ceva mai moderne, identificarea ursilor facandu-se dupa amprenta genetica: se recolteaza probe din fecale si fire din blana. Astfel, se va sti intotdeauna cu cine ai de-a face. Alta metoda este urmarirea animalelor dupa ce li s-au montat zgarzi cu cipuri. Cu ajutorul unei antene sunt detectate mult mai lesne in padure. Dar toate aceste modalitati trebuie coroborate cu observatiile directe si cu fotografierea ursului."
Ursul brun care traieste pe teritoriul tarii noastre este de obicei un animal solitar si timid, care se fereste de om. Din pacate, comportamentul lui in ultimii ani s-a schimbat din cauza masivelor despaduriri, aria lui teritoriala micsorandu-se destul de mult. intalnirile dintre om si urs sunt dese pe Valea Prahovei, in zonele turistice din Busteni, Predeal, Bran.
La Brasov deja a devenit o obisnuinta ca ursii cu pui sa vina la containere si sa infulece tot ce gasesc. Cele mai multe conflicte intre om si urs, unele dintre ele dramatice, au loc in apropierea lazilor de gunoi, a curtilor cu animale domestice sau pe terenurile unde cresc cartofi, porumb.
Biologul Eleonora Popescu are si o explicatie: "Habitatul lor natural, padurea, nu le mai poate oferi intregul necesar de hrana si astfel animalele incearca sa si-l procure din alta parte. O procedura gresita este si oferirea de mancare direct din mana omului. Eu cred ca trebuie puse niste anunturi care sa interzica turistilor apropierea de ursi, iar containerele de gunoi sa fie inchise ermetic. Mai grav este ca exista turisti care au un comportament absolut deviant. Fugaresc ursii cu masinile, le dau bautura sau ii invata sa fumeze."



"Numarul efectivelor e exagerat"

Laszlo Szabo Szeley, reprezentantul Fundatiei Nonguvernamentale AVES, participant la evaluarea ursilor din Muntii Harghitei, crede ca Institutul de Cercetari si Amenajari Sil-vice (ICAS) nu a evaluat corect numarul animalelor salbatice din Carpati.
"Vor sa ne tina in continuare cu povesti precum ca in Carpatii Romaniei exista peste 6.000 de ursi, peste 4.000 de lupi, 2.000 de rasi si 10.000 de pisici salbatice. Cifrele sunt luate din vant si supraestimate, cum s-a procedat in toti anii de dupa revolutie. Acest lucru insa va afecta interesele nationale ale Romaniei privind aderarea noastra la structurile europene. Aceste estimari "oficiale" publicate de ICAS privind efectivele de carnivore mari sunt efectuate de catre paznicii de vanatoare si vanatori, adica de un personal lipsit de experienta profesionala, si caruia totusi ii este incredintata aceasta sarcina stiintifica. ICAS recomanda vanarea in continuare a ursului brun, specie strict protejata, folosind evaluari false, potrivit carora in Romania ar exista "prea multe" exemplare si ca ursii prezinta pericol social. Aceste date insa niciodata nu au fost admise si sustinute de organizatiile neguvernamentale, deoarece nu reflecta realitatea, numarul efectivelor fiind exagerat din interese vanatoresti."


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.