TVR 1 a programat la 00.10, o ora usor accesibila doar cinefililor inraiti, pelicula considerata de publicatiile de specialistate filmul acestei seri: Mostenirea (Inherit the Wind, SUA 1999). Bazata pe un caz real, petrecut in 1925, pelicula urmarest
TVR 1 a programat la 00.10, o ora usor accesibila doar cinefililor inraiti, pelicula considerata de publicatiile de specialistate filmul acestei seri: Mostenirea (Inherit the Wind, SUA 1999). Bazata pe un caz real, petrecut in 1925, pelicula urmareste procesul intentat unui profesor de scoala (Tom Everett Scott), acuzat ca preda elevilor teoria darwinista. El a luat aceasta hotarare ca urmare a cererii unuia dintre elevi de a afla mai multe despre acest subiect. Intamplarea va declansa unul dintre cele mai celebre procese din istoria civlizatiei moderne, cunoscut sub numele de "Procesul maimutelor", declansand totodata confruntarea dintre doi juristi cu vederi total opuse: Matt Brady (George C. Scott), care il acuza pe profesor, si liberalul ateist Henry Drumond (Jack Lemmon, laureat cu Globul de Aur pentru acest rol), care ii ia aparare. Ideea accentuata de film este ca se poate sa nu existe nici o contradictie intre stiinta si religie.
"Totul despre Schmidt" ("About Schmidt"), programata de HBO la orele 20.00, este o comedie neagra magistrala in regia celebrului Alexander Payne (laureat cu Oscar anul acesta pentru cea mai buna adaptare la "Sideways", geniala sa pelicula). "Totul despre Schmidt", cel de-al treilea film al lui Payne, este o placere de la un capat la altul, dar ale carei nuante subtile au nevoie de mai mult timp ca sa fie digerate. Insa nici una dintre tusele gentile ale regizorului nu ar fi fost posibile fara personajul si actorul care e centrul de greutate: Jack Nicholson, intr-o extraordinara interpretare tomnatica, pentru care a primit o nominalizare la OScar. El este Warren Schmidt, un agent de asigurari care se trezeste ca pensionarea e mai dificila decat monotonia pe care a indurat-o mai bine de 40 de ani la serviciu. Atunci cand usor iritanta sa sotie moare brusc, Schmidt o ia razna, literalmente. Se urca in masina si pleaca la drum. Are tot felul de aventuri homerice prin vest, inainte de a ateriza in Denver, acolo unde frivola sa fiica se casatoreste cu un loser incorigibil (Dermont Mulroney). Fara slujba, sotie sau familie, Warren e disperat sa gaseasca ceva semnificativ in viata sa coplesitor de banala. El spera sa se reconcilieze cu fiica instrainata si s-o ajute la pregatirile de nunta. In timpul odiseei sale sumbru de comice si de dureroase, Warren isi impartaseste observatiile unui neasteptat prieten si confesor - Ndugu Umbo, un orfan tanzanian de sase ani. Pentru prima data, Warren incepe sa se inteleaga pe sine si viata pe care a trait-o.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.