Un grup de investitori privati italieni si-au exprimat disponibilitatea de a finanta cu 10 milioane de euro un proiect prezentat de firma Parpinelli Tecnon pentru infiintarea unei companii de management a proiectului conductei petroliere Constanta-Tr
Un grup de investitori privati italieni si-au exprimat disponibilitatea de a finanta cu 10 milioane de euro un proiect prezentat de firma Parpinelli Tecnon pentru infiintarea unei companii de management a proiectului conductei petroliere Constanta-Trieste, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Ministrul Codrut Seres a discutat, la Bucuresti, cu ministrul italian al Activitatilor Productive, Claudio Scajola, stadiul proiectului Conductei Europene de Transport Petrolier Constanta - Trieste (PEOP). Italia s-a alaturat, recent, ca membru permanent, Romaniei, Serbiei si Croatiei, in comitetul interstatal care supervizeaza proiectul de constructie a oleoductului. Printre companiile care doresc sa se implice in proiect se numara, potrivit MEC, GE Energy Oil&Gas, divizie a General Electric, si China National Oil Corporation.
Anterior, firme precum grupul austriac OMV, proprietarul celei mai mari companii petroliere romanesti, Petrom, Chevron Texaco si British Petroleum au afirmat ca doresc sa participe la constructia conductei. Reprezentantii MEC au fost invitati de catre firma chineza in statul asiatic pentru discutii referitoare la proiect. Finantarea proiectului a atras interesul BRD Societe Generale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, si International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale. Constructia oleoductului ar putea incepe, cel mai devreme, in 2007. Oleoductul, cu o lungime totala de 1360 de kilometri, va porni din portul Constanta si va trece prin Serbia si Muntenegru, inainte de a ajunge in Croatia. Traseul conductei va continua pana la Trieste, unde se va conecta la sistemul Trans Alpine Pipeline (TAP), care aprovizioneaza Austria si Germania. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.