Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat contractul de privatizare a societatii Baneasa Voluntari (fosta IPRS Baneasa), incheiat cu firma siriana Ogharit Trading, care apartine omului de afaceri Omar Hayssam. Potrivit AVA
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reziliat contractul de privatizare a societatii Baneasa Voluntari (fosta IPRS Baneasa), incheiat cu firma siriana Ogharit Trading, care apartine omului de afaceri Omar Hayssam. Potrivit AVAS, contractul a fost reziliat din cauza expirarii termenului la care cumparatorul trebuia sa certifice realizarea investitiilor de mediu si de dezvoltare. "Din cauza neefectuarii in termen a obligatiilor investitionale asumate de cumparatorul Ogharit Trading la societatea Baneasa, AVAS a procedat, conform prevederilor contractuale, la executarea gajului constituit asupra intregului pachet de actiuni cumparat, respectiv 3.793.610 actiuni (...). Contractul de vanzare-cumparare de actiuni incheiat la S.C. Baneasa SA Voluntari se rezolutioneaza pe cale judiciara, cu daune interese, conform prevederilor din contract", se arata intr-un comunicat al institutiei. Termenul la care compania lui Omar Hayssam trebuia sa prezinte AVAS dovada efectuarii investitiilor de mediu si a celor pentru dezvoltare a expirat la 22 aprilie 2005.
Potrivit AVAS, pe langa neindeplinirea obligatiilor contractuale, cumparatorul a adus societatea - singurul producator de semiconductoare din Romania - in pericol de a intra in incapacitate de plata si blocarea activitatii de productie, din lipsa resurselor financiare. Prin executarea in totalitate a gajului asupra actiunilor cumparate de compania siriana, statul va redeveni actionar majoritar la Baneasa Voluntari.
Omul de afaceri Omar Hayssam a cumparat, pe 12 septembrie 2003, prin compania Ogharit Trading Siria, 51,4% din SC Baneasa Voluntari SA, societate care produce componente electronice. Valoarea totala a tranzactiei (actiuni plus investitii) s-a ridicat la 2,2 milioane de euro. Prin contractul de privatizare, investitorul s-a angajat sa mentina numarul de salariati pe o perioada de cinci ani, sa nu instraineze activele din proprietatea societatii si sa nu inchida compania.
Potrivit Mediafax, in luna aprilie a acestui an, procurorii de la Parchetul Instantei Supreme au inceput urmarirea penala impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari ai fostei Autoritati pentru Privatizare, intr-un dosar privind privatizarea frauduloasa a societatii Baneasa, care ar fi determinat un prejudiciu estimat pana acum la trei milioane de euro. Acuzatiile sunt de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune. Totodata, se fac verificari pentru a se stabili daca activitatea celor implicati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale.
Potrivit HG 938/2002 privind strategia de privatizare a unor obiective industriale aflate in patrimoniul APAPS si situate pe platformele industriale Baneasa si Pipera, vanzarea pachetului de actiuni trebuia efectuata doar catre investitori strategici, al caror obiect principal de activitate sa fie in domeniul de varf al tehnologiei, informatiei si comunicatiilor. Licitatia a fost adjudecata de firma Ogharit Trading SRL din Siria, reprezentata la negocieri de Omar Hayssam si care nu intrunea nici una din conditiile impuse de lege pentru investitorii strategici (obiectul principal - o activitate in domeniul tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor, experienta de cel putin cinci ani si o cifra de afaceri de 500.000 de dolari in ultimul an).
Pentru favorizarea firmei siriene, membrii Comisiei de negociere ar fi acceptat, contrar prevederilor legale, acte transmise in xerocopie prin fax, desi toate documentele trebuiau depuse in original si supuse procedurii de certificare, conform prevederilor OUG 66/1999 si Conventiei de la Haga din 5 noiembrie 1961. Potrivit Ministerului Public, de la negocieri au fost eliminate, sub diverse pretexte, firme precum Siemens, Motorola, Texas Instruments si Elmefa Bedrijven Olanda.
O alta companie achizitionata de Hayssam de la fostul Fond al Proprietatii de Stat este Foresta Nehoiu, avand ca principal obiect de activitate exploatarea forestiera.
Sirianul a cumparat 56,47% din companie in vara anului 2000, pretul platit pentru actiuni fiind de 5,7 miliarde de lei. La momentul respectiv, analistii sustineau ca acesta a platit numai 10% din valoarea reala a societatii. Contractul pentru Foresta Nehoiu a fost insa desfiintat pentru ca Hayssam nu si-a platit doua rate consecutive aferente tranzactiei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.