Rapita in februarie, ziarista italiana Giuliana Sgrena a fost sechestrata timp de o luna in Irak. Giuliana a numit acest eveniment "cea mai dramatica zi" a vietii sale. "Adevarul meu" a fost titlul articolului in care Sgrena povesteste cum rapitorii
Rapita in februarie, ziarista italiana Giuliana Sgrena a fost sechestrata timp de o luna in Irak. Giuliana a numit acest eveniment "cea mai dramatica zi" a vietii sale. "Adevarul meu" a fost titlul articolului in care Sgrena povesteste cum rapitorii au insotit-o intr-o zona din Bagdad, atentionand-o sa nu atraga atentia asupra sa, pentru ca, in caz contrar, americanii ar putea interveni. Dupa cum afirma Giuliana, rapitorii au lasat-o singura, cu ochii acoperiti, si i-au spus sa stea linistita, pentru ca va fi cautata in 10 minute. "Am ramas in conditii de imobilitate si fara sa vad nimic. Am auzit o voce prietenoasa - Giuliana, sunt Nicola, nu te speria, esti libera". Vocea prietenoasa ii apartinea lui Nicola Calipari, agent al serviciilor secrete italiene, care o cautase si care avea sa fie impuscat ceva mai tarziu de fortele americane. "Am simtit usurare, nu pentru ceea ce se petrecea si nu intelegeam, ci gratie cuvintelor acestui Nicola. Am simtit o consolare aproape fizica, plina de o caldura pe care nu o mai simtisem de mult", a povestit Sgrena. Ea a adaugat ca, in timpul calatoriei cu masina, soferul "a informat ambasada si pe cineva din Italia" ca se indreapta catre aeroport. "Mai aveam mai putin de un kilometru de parcurs. In acel moment, imi amintesc doar un foc de arma, apoi o ploaie de gloante si proiectile care s-a abatut asupra noastra", a subliniat ea.
Ranita la umar, jurnalista a fost transportata la un spital american. Seful echipei serviciilor speciale italiene in Irak, Nicola Calipari, a fost ucis de tiruri. "Soferul a strigat: Suntem italieni!". Nicola Calipari s-a aruncat peste mine pentru a ma proteja si, practic, i-am simtit ultima suflare inainte de a muri langa mine", a adaugat Sgrena.
"Am simtit o durere fizica. Gandurile mele s-au indreptat catre rapitori, care mi-au spus sa fiu atenta, subliniind: "americanii sunt cei care nu doresc sa te intorci", cuvinte pe care le-am considerat ideologie. Restul nu il pot povesti inca", a relatat Giuliana.
Jurnalista a declarat ca luna pe care a petrecut-o in captivitate i-a schimbat definitiv existenta. "In primele zile nu am varsat nici o lacrima. Eram, pur si simplu, furioasa. Le spuneam rapitorilor "cum m-ati rapit tocmai pe mine, care m-am impotrivit razboiului?" Raspundeau "Da, pentru ca vorbesti cu oamenii. Nu rapim niciodata un ziarist care sta inchis in hotel. In plus, faptul ca tu spui ca te opui razboiului poate fi o acoperire". A fost o luna de alternanta intre speranta si momente de mare depresie", a spus Sgrena. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.