Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) vor avea posibilitatea sa realizeze tranzactii prin intermediul Internetului. Aceste operatiuni sunt reglementate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin regulamentul 12/200
Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) vor avea posibilitatea sa realizeze tranzactii prin intermediul Internetului. Aceste operatiuni sunt reglementate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin regulamentul 12/2004 privind serviciile de investitii financiare, prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie 2005. Pentru a presta servicii de investitii financiare prin Internet, o companie de brokeraj trebuie sa incheie contracte cu furnizorii de Internet si alte societati implicate in acest proces. In situatia in care presteaza astfel de servicii, societatile de brokeraj va trebui sa asigure verificarea identitatii investitorului, atunci cand acesta acceseaza sistemul si sa protejeze site-ul impotriva oricarui acces neautorizat. De asemenea, compania de intermediere trebuie sa publice pe pagina sa de Internet informatii reale si actualizate permanent si sa respecte regulile privind publicitatea. Clientii vor avea doua parole de acces. Prima este necesara pentru vizualizarea ordinelor de vanzare/cumparare de instrumente financiare, a limitelor de tranzactionare si a balantei portofoliului propriu de instrumente financiare, iar a doua parola permite introducerea ordinelor respective, precum si transferul de instrumente financiare si/sau numerar. Contractul incheiat cu investitorul va stipula ca SSIF isi asuma responsabilitatea pentru executarea corespunzatoare a ordinului, o data ce confirmarea privind inregistrarea ordinului a fost transmisa investitorului si dupa ce acesta a reconfirmat ordinul. Pentru validitatea incheierii unui contract la distanta, SSIF trebuie sa solicite si sa obtina, in prealabil, consimtamantul scris al investitorului.
Potrivit Regulamentului 12/2004, companiile de brokeraj care realizeaza operatiuni pe piata de capital din Romania vor avea posibilitatea sa deruleze si tranzactii in marja. Tranzactiile in marja sunt operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate efectuate de catre o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) in numele clientului sau, pe baza unui credit acordat acestuia pentru cumpararea unor valori mobiliare sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa. Compania de brokeraj are obligatia sa deschida un cont de marja pe numele persoanei pentru care va efectua acest tip de tranzactii, in baza unui contract incheiat in acest sens. Clientul este obligat sa depuna o garantie (marja) de cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate prin acest gen de operatiuni. Marja reprezinta nivelul minim pe care clientul trebuie sa-l mentina in cont si poate fi constituita in numerar, valori mobiliare, precum si in titluri de stat cu scadenta mai mica de 12 luni.
Pe parcursul derularii cumpararilor in marja cu valori mobiliare, in contul clientului trebuie pastrate valori mobiliare sau bani reprezentand cel putin 25% din valoarea curenta de piata a titlurilor cumparate in baza creditului acordat sau imprumutate pentru decontarea vanzarilor in lipsa si a dobanzilor si comisioanelor aferente.
Compania de intermediere poate solicita clientilor constituirea marjei initiale intr-un procent mai mare de 50%, precum si mentinerea unui nivel al marjei mai ridicat decat 25% din valoarea curenta de piata a valorilor mobiliare, in concordanta cu nivelurile de risc ale titlurilor achizitionate si cu situatia financiara a clientului.
Piata reglementata va publica lista valorilor mobiliare cu care se pot realiza astfel de operatiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.