Structura SC Electrica SA cuprinde opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice (FDFEE), incepand cu luna februarie 2002.
Cele opt filiale sunt Muntenia Sud (cu sediul la Bucuresti), Transilvania Nord (cu sediul la Cluj-Napoca)

Structura SC Electrica SA cuprinde opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice (FDFEE), incepand cu luna februarie 2002.
Cele opt filiale sunt Muntenia Sud (cu sediul la Bucuresti), Transilvania Nord (cu sediul la Cluj-Napoca), Transilvania Sud (cu sediul la Brasov), Banat (cu sediul la Timisoara), Moldova (cu sediul la Bacau), Oltenia (cu sediul la Craiova), Muntenia Nord (cu sediul la Ploiesti) si Dobrogea (cu sediul la Constanta).
Patru dintre cele opt filiale au fost, recent, privatizate, cu companii straine, care isi vor imparti "cascavalul" distributiei romanesti de electricitate. Va prezentam, in continuare, o radiografie la zi a acestui sector, deosebit de important pentru economia autohtona.

Electrica Banat si Dobrogea, cumparate la pachet de Enel

Incepand cu 28 aprilie, filialele Electrica Banat si Dobrogea au intrat, cu acte in regula, in proprietatea grupului italian Enel. Tranzactia s-a ridicat la suma de 112 milioane de euro, incluzand atat achizitionarea pachetelor de 51 la suta din actiunile celor doua societati, cat si majorarea simultana a capitalului social al celor doua filiale de distributie a energiei electrice.
Oficialii Enel au declarat, de asemenea, ca societatea este interesata de participarea la privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, a unor hidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica, precum si la Electrica Muntenia Sud, pentru care Enel are "un interes deosebit", si la centrala nucleara de la Cernavoda.
Cand distributia romaneasca de electricitate a fost impartita in cele opt filiale, au existat voci, precum Silviu Lucian Boghiu, fostul director general al Electrica SA, care sustineau ca s-a pornit cu stangul. Astfel, impartirea societatii in filiale s-a facut lasand mai putin de un milion de clienti pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea, ceea ce le-a scazut rentabilitatea.
Electrica Dobrogea are 583.000 de abonati si vinde anual 3,2 milioane de megawati, iar Banat are 840.000 de clienti si vanzari de 3,6 milioane de megawati pe an. Cu toate acestea, Electrica Dobrogea are cea mai mica pondere a consumatorilor casnici (16, 3 la suta din total), iar Banat se situeaza la un nivel mediu (24 la suta).
La Electrica Banat existau, drept clienti, o serie de societati aflate la un pas de faliment si cu datorii de miliarde de lei la energie (Gavazzi Steel Otelu Rosu avea peste opt milioane de euro de achitat la acea vreme). Impreuna, cele doua companii au realizat, anul trecut, aproximativ 19 la suta din vanzarile companiei-mama.
Cu toate ca Enel afirma ca, daca ar cumpara si Muntenia Sud, nu ar incalca nici o lege a concurentei, pentru aceasta fiind nevoie de depasirea a 30 la suta din totalul distributiei, faptul ca vrea sa cumpere si unitati de productie in aceste zone ridica un serios semn de intrebare in materie de monopol.

CEZ este noul actionar de la Electrica Oltenia

Compania ceha CEZ este noul actionar majoritar al Electrica Oltenia, valoarea tranzactiei fiind de 151 de milioane de euro. Cehii platesc, initial, 47,4 milioane de euro pentru un pachet de actiuni cumparat direct de 24,62 la suta, urmand sa obtina 51 la suta dintre actiuni printr-o majorare de capital cu un aport de 103,6 milioane de euro.
Vanzarea Electrica Oltenia reprezinta cea mai mare tranzactie din domeniul distributiei de electricitate din Romania.
Electrica Oltenia este cea mai mare dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice detinute de Electrica, avand aproape 1,38 milioane de consumatori, in sapte judete (Arges, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinti si Valcea). Anul trecut, societatea a furnizat 16 la suta din vanzarile de energie ale Electrica.

E.ON, proprietar al Electrica Moldova

Compania germana E.ON a devenit actionar majoritar al Electrica Moldova, metoda de privatizare fiind aceeasi ca si in cazul Electrica Oltenia. Astfel, investitorul german plateste 31,4 milioane de euro pentru un pachet de 10,1 milioane de actiuni, reprezentand 24,62 la suta din capitalul social al Electrica Moldova, urmand sa achite alte 68,6 milioane de euro pentru 22,2 milioane de actiuni, in vederea majorarii participatiei sale la 51 la suta.
Electrica Moldova furnizeaza electricitate in judetele Suceava, Iasi, Botosani, Bacau, Vaslui si Neamt. Zona de actiune a filialei se suprapune cu o parte din cea in care opereaza Distrigaz Nord, care va fi preluata de Ruhrgas, o alta companie care face parte din colosul energetic german E.ON. Filiala Moldova a realizat, anul trecut, 12 la suta din cifra de afaceri a Electrica SA.

Strategii mixte pentru restul filialelor

Cele patru filiale ale Electrica la care statul este, inca, actionar majoritar se afla in diferite stadii de privatizare. Astfel, la Muntenia Sud (pentru care Enel a manifestat "un interes deosebit"), procesul a demarat in 2002, cand a fost semnat un contract de consultanta cu PricewaterhouseCoopers, de la care este asteptat modelul strategic de privatizare.
Pentru Electrica Transilvania Nord SA si Electrica Muntenia Nord SA, Guvernul pregateste o listare la Bursa de Valori Bucuresti. Initial, este vorba despre o oferta publica de 10 la suta din actiuni (in valoare de 658 de miliarde de lei). Urmatorul pas: angajarea unei case de avocatura cu experienta in domeniu pentru efectuarea unei analize-diagnostic din punct de vedere legal, analiza care sa urmareasca aspecte referitoare la infiintare, obiect de activitate, actionariat, capital social, organe de conducere, contracte comerciale, gajuri, bunuri materiale, mediu etc. Ulterior va fi angajata o companie de consultanta, cu rol de intermediar financiar, care va analiza stadiul de pregatire al societatii pentru intrarea pe piata de capital, va efectua procese de analiza- diagnostic financiara, va evalua societatea pentru estimarea pretului de emisiune, va structura emisiunea si componenta sindicatului bancar si va pregati prospectul de oferta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.