Una dintre institutiile a caror pe umerii careia se afla o responsabilitate uriasa in ceea ce priveste reforma in domeniul justitiei este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Doar ca in ultimul timp CSM este vazut mai mult ca o piedica in ating
Una dintre institutiile a caror pe umerii careia se afla o responsabilitate uriasa in ceea ce priveste reforma in domeniul justitiei este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Doar ca in ultimul timp CSM este vazut mai mult ca o piedica in atingerea unor obiective cerute de Uniunea Europeana si mai putin ca unul dintre motoarele reformei. Activitatea si masurile Consiliului, multe dintre ele foarte contestate, a fost prezentata pe larg in presa centrala. CSM s-a aflat insa chiar si in atentia sefului statului Traian Basescu. Prezent de doua ori la CSM, presedintele Romaniei a tinut sa le atraga atentia magistratilor asupra atributiilor pe care le au dar si asupra responsabilitatilor. "Sa stabilim cum raspunde fiecare. Pleaca din CSM. Demisioneaza! Vreau sa stiu cum se manifesta responsabilitatea (...) Stabilim aici ce inseamna raspunderea si cum se materializeaza responsabilitatea", a precizat Basescu. Basescu a tinut sa le reaminteasca membrilor CSM ca ei sunt cei care raspund pentru bunul mers al Justitiei si care trebuie sa raspunda pentru greselile comise: "In administratie, lucrurile sunt simple. Nu a facut ce trebuia, si-a pierdut functia, asa cum se intampla si in administratia publica, cand nu se indeplinesc sarcinile de serviciu. Voi administrati Justitia, deci trebuie sa raspundeti. Nerealizarea obiectivelor atrage revocarea din CSM. Inseamna sa raspunzi cu functia ta!" Unul dintre membrii CSM care nu a scapat de criticile sefului statului a fost Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti. "Problema este: ori va asumati responsabilitatile, ori nu va bagati! Cand nu stii cum functioneaza, vei actiona ca o frana. Sunteti pe lista, acolo, dar nu stiti ce e de facut. Ori va asumati, ori nu va bagati, doamna! Doamna Huza, ati fi fost responsabila de vreo cinci masuri. Priviti ca prin ceata la legile astea si ati functionat ca o frana. Scoateti-va de pe tabel!", a precizat Basescu. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.