La sfarsitul saptamanii trecute s-a incheiat editia a treia a Anualei de arhitectura a Muncipiului Bucuresti (18-30 aprilie), organizata de filiala din Capitala a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), in colaborare cu Igloo Media.
Conceptul
La sfarsitul saptamanii trecute s-a incheiat editia a treia a Anualei de arhitectura a Muncipiului Bucuresti (18-30 aprilie), organizata de filiala din Capitala a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), in colaborare cu Igloo Media.
Conceptul Anualei decurge din programul filialei, care urmareste implicarea membrilor sai in problemele orasului (deviza filialei este "Arhitectii si Bucurestiul"). Din 2003 incoace, cele mai valoroase proiecte ale arhitectilor bucuresteni pot fi astfel prezentate in expozitie si sunt dezbatute in cadrul reuniunilor profesionale care insotesc Anuala.
In spatiile de expunere de la parterul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" au fost amplasate panouri cu proiecte, grupate in cinci sectiuni: "Arhitectura", "Restaurari", "Amenajari interioare-Reabilitari", "Urbanism" si "Publicatii". 17 dintre lucrarile expuse, 5 de la "Arhitectura" si cate 3 din celelalte sectiuni, vor fi selectate in competitia pentru premiile Anualei 2005. Procedura de selectie a starnit multe controverse: proiectele expuse au fost votate de vizitatori (pe categorii: arhitecti, studenti la arhitectura si public neprofesionist), urmand ca rezultatele sa fie validate de Consiliul de Conducere al Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR.
Au fost la aceasta editie doua simpozioane: "Bucurestiul, capitala europeana", desfasurat joi 21 aprilie, si "Bucurestiul si calitatea locuirii", miercuri 27 aprilie 2005. Cele doua dezbateri au urmarit conturarea unui bilant si a unei viziuni asupra dezvoltarii orasului in urmatorii ani. Au participat arhitecti si reprezentanti ai administratiei publice, in fata unui public format in majoritate din profesionisti ai domeniului si studenti ai Universitatii "Ion Mincu". Intre altii, au onorat dezbaterile Anualei primarul Capitalei, Adriean Videanu (prezent si la deschiderea editiei), vicepremierul Gheorghe Seculici si noul presedinte al PSD Dl. Mircea Geoana. Primarul Videanu a castigat asistenta garantand ca va sustine actuala politica de urbanism si dezvoltarea potentialului Capitalei. Printre problemele discutate s-au aflat deprecierea continua a fondului construit, scaderea calitatii vietii si, implicit, cresterea infractionalitatii. Alt subiect: amenintarea unui cutremur care ar putea provoca mari distrugeri in oras, in mod special in zona centrului istoric si identitar al Bucurestiului.
Festivitatea de premiere a Anualei de arhitectura a Municipiului Bucuresti va avea loc saptamana viitoare, miercuri 11 mai, in saloanele hotelului Athénée Palace Hilton. In cadrul festivitatii va fi lansat si Catalogul editiei 2005 a Anualei. Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate va fi acordat seniorului arhitect Mihai Enescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.