Consilierul prezidential Andrei Plesu a demisionat ieri din functie, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat in aceeasi zi un decret in acest sens, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale. Conform comunicatului, pana la numirea u
Consilierul prezidential Andrei Plesu a demisionat ieri din functie, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat in aceeasi zi un decret in acest sens, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale. Conform comunicatului, pana la numirea unui nou consilier prezidential, activitatea Departamentului de Politica Externa din cadrul Presedintiei va fi coordonata de consilierul de stat Anca Ilinoiu.
Potrivit unor surse confidentiale Andrei Plesu solicitase de mai multa vreme "desprinderea" de echipa de la Cotroceni pe motive de sanatate. Presedintele ceruse insa un ragaz pentru a incerca sa-l convinga sa ramana pe post sau pana la gasirea unui succesor. Adevarata cauza a dorintei sale de retragere nu tine doar de sanatate. Consilierul prezidential este profund nemultumit de faptul ca presedintele Traian Basescu ignora sugestiile sale. Unele dintre sfaturile lui Plesu au fost puse in practica de catre Presedinte insa de cele mai multe ori liderul de la Cotroceni a preferat sa actioneze in functie de conjuncturile momentului. Pe de alta parte, la Palatul Cotroceni este cunoscuta aversiunea pe care Elena Udrea, seful Cancelariei prezidentiale a starnit-o in randul consilierilor. Reprosul major este legat de "bararea" intrarilor consilierilor la Presedinte, sustin sursele amintite. Andrei Plesu s-a confruntat in cateva randuri cu asemenea situatii, fapt care l-a mahnit profund. Ecourile de pe holurile Palatului au ajuns si la Basescu insa acesta a preferat expectativa. Mai mult, Emil Hurezeanu a fost tatonat in vederea cooptarii in echipa de la Cotroceni. Hurezeanu a declinat oferta, refuzand sa il inlocuiasa pe Plesu in functia de consilier prezidential pe motiv ca experienta de la Palatul Victoria i-a fost de ajuns.
Demisia lui Plesu vine intr-un moment extrem de delicat pentru presedintele Basescu: negocierile cu rapitorii ziaristilor romani. Practic celula de criza a ramas descompletata, Plesu fiind "o piesa grea" in materie de politica externa. El a explicat ieri pentru Mediafax ca a propus cateva ipotezesefului statului urmand ca acesta sa decida. Andrei Plesu a fost numit consilier prezidential in decembrie 2004, cand presedintele Traian Basescu a preluat mandatul de sef al statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.