Dupa 60 de ani de tacere, sora medicala care a avut grija de Adolf Hitler si apropiatii acestuia a decis sa vorbeasca. Dezvaluirile Ernei Flegel sunt senzationale si inedite, ajutand totodata la completarea unui puzzle al istoriei la care pare sa se
Dupa 60 de ani de tacere, sora medicala care a avut grija de Adolf Hitler si apropiatii acestuia a decis sa vorbeasca. Dezvaluirile Ernei Flegel sunt senzationale si inedite, ajutand totodata la completarea unui puzzle al istoriei la care pare sa se adauge tot timpul piese noi.
Acum, Erna Flegel are 93 de ani si, printre altele, a decis sa vorbeasca pentru ca "nu vreau sa-mi iau cu mine secretele in mormant", a povestit ea reporterilor de la cotidianul german "Berliner Zeitung". Povestile Ernei Flegel nu sunt complet noi, insa ofera cu certitudine detalii inedite si nestiute despre acest capitol al istoriei.
Erna povesteste, de exemplu, cat de paranoic era Hitler in final, "incat avea impresia ca spionii rusi i-au inlocuit fiola de cianura cu un praf inofensiv. Pana la sfarsit, el nu a avut incredere in nimeni si in nimic - nici macar in capsula de cianura pe care a inghitit-o".
Intr-un alt interviu acordat cotidianul britanic The Guardian, Erna Flegel a povestit cum a inceput sa lucreze ca asistenta pentru Crucea Rosie la Reichschancellery din Berlin, in ianuarie 1943. Fusese transferata acolo de pe frontul de est. Ca asistenta sefa, ingrijea tot felul de pacienti ilustri, de la Albert Speer, ministrul Apararii, si pana la Adolf Hitler. Incepand cu luna noiembrie a anului 1944, Hitler a stat numai in Berlin iar in final s-a retras in buncar, impreuna cu anturajul sau. De atunci, Erna l-a vazut des pe acesta. "Eram in zona cand cineva mi-a spus ca a venit Führerul. Ne-a salutat pe toti si dupa aceea vorbea tot timpul cu noi. Avea o autoritate extraordinara. Era intotdeauna politicos si nu avea nimic de obiectat niciodata de fata cu noi".
La o ciocolata calda cu Führerul
Identitatea Ernei Flegel a iesit la iveala numai dupa ce o transcriere a unui interogatoriu la care a fost supusa de catre serviciile secrete americane, din noiembrie 1945 a fost declasificata acum patru ani de catre CIA. Reporterii au incercat sa afle ce s-a intamplat cu Erna si au fost stupefiati sa descopere ca aceasta inca traieste.
Erna este ultima supravietuitoare care a fost in faimosul buncar. Traudl Junge - secretara lui Hitler - ale carei memorii au inspirat filmul nominalizat la Oscar "Downfall" si care a dat numeroase interviuri istoricilor si jurnalistilor, a murit in anul 2002. Singurul barbat care a ramas in viata, Rochus Misch, in varsta de 88 de ani, refuza si acum sa vorbeasca despre acele evenimente.
Acum, Erna povesteste cum pe masura ce rusii se apropiau, cei care traiau in buncar incepusera sa "traiasca in afara realitatii".
La mijlocul lunii aprilie 1945, Joseph Goebbels, ministrul propagandei, sotia sa Magda si cei sase copii ai lor, au venit in buncar. Erna Flegel, a carei misiune era sa-i ingrijeasca pe soldatii SS raniti, a inceput sa o cunoasca pe Magda Goebbels mai bine. Cand tuturor le-a fost clar ca nu mai exista nici o speranta, Erna a incercat sa o convinga pe aceasta sa-si trimita copiii departe de Berlin. "Era o femeie foarte inteligenta, cu o treapta mai sus decat majoritatea oamenilor, insa absolut nemiloasa. Mai fusese casatorita o data si intr-o zi a decis ca nu merge si ca se plictiseste, asa ca s-a separat de primul sot. Apoi s-a casatorit a doua oara. (...) Cand s-a apropiat sfarsitul, am rugat-o sa scoata din oras macar un copil sau doi, insa doamna Goebbels mi-a raspuns simplu: "apartin sotului meu. Iar copiii imi apartin mie", povesteste Erna, care atunci avea 33 de ani. "Micutii erau adorabili, se jucau prin buncar tot timpul si inveseleau pe toata lumea. Trebuia sa li se dea voie sa traiasca, pentru ca nu aveau de-a face cu nimic din ceea ce se intampla in jurul lor. Faptul ca nu au fost crutati a fost o cruzime inspaimantatoare, o nebunie. Chiar si Hitler tinea la ei, obisnuia sa bea cu ei ciocolata calda si chiar le dadea voie sa ii foloseasca baia. Nu stiu daca poate intelege cineva ce spun, insa viata din buncar era rupta cu totul de realitate si de normalitate. Era ca o alta dimensiune".
"Simteai fizic prabusirea Reichului"
La randul ei, Magda Goebbels era nevoita sa suporte frecventele si bine cunoscutele infidelitati ale sotului ei. "Ea nu spunea nimic. Nimeni nu-l placea de Goebbels. Dupa ce Hitler s-a sinucis, Goebbels s-a declarat lider si a incercat sa preia comanda, insa nimeni nu il asculta. Inainte, desi era urat de toti, avea tot timpul oameni in jurul lui, rude si alte personaje, inclusiv femei tinere si dragute, care duceau o viata mult mai usoara decat noi. Toti stateau langa el numai pentru ca stiau ca-i ajuta imaginea lui in cariera".
In depozitia sa originala, Erna a mai descris cum, cu cateva zile inainte sa se sinucida - in dupa-amiaza zilei de 30 aprilie 1945, Hitler a inceput sa se prabuseasca in fata ochilor ei: "cand deja zone din Berlin erau ocupate de rusi, care se apropiau pe zi ce trece, puteai simti, fizic, cum cel de-al treilea Reich dispare. Hitler nu necesita nici un fel de ingrijire. Ma ocupam exclusiv de ingrijirea celor raniti. In ultimele zile Hitler parca imbatranise cu cativa ani. Albise si parea mai batran cu 20 de ani, tremura, iar partea dreapta a corpului era slabita din cauza unei tentative de sinucidere (in 1944)". Potrivit Ernei, inainte sa se casatoreasca cu Eva Braun in noaptea zilei de 28 aprilie, Hitler "s-a inchis tot mai mult in sine".
Asistenta ii creioneaza un portret deloc magulitor Evei Braun, pe care o considera "cu o personalitate complet incolora si care nu se remarca cu nimic in multimea de dactilografe. Decizia lui Hitler de a o lua in casatorie mi-a dat clar de inteles ca acela este sfarsitul celui de-al treilea Reich" adaugand ca moartea cainelui lui Hitler, Blondi, "ne-a afectat mai mult decat sinuciderea Evei Braun". Erna Flegel nu face eforturi in fata reporterilor de a-si ascunde antipatia fata de sotia lui Hitler: "O, Doamne. Ea nu avea nici o importanta. Nimeni nu astepta nimic de la ea. Era doar o tanara, nu era cu adevarat sotia lui".
Destramarea juramintelor de loialitate
Pana in 29 aprilie, din Reich nu mai ramasese decat un teritoriu cam cat un teren de fotbal, inghesuit intre Potsdamer Platz si Friedrichstrasse si inconjurat de lupte aprige. Comunicarea radio cu lumea din afara cedase. Informatii mai veneau doar de la soldatii nemti care erau in stare de soc.
La ora 10.30 in acea seara, Erna Flegel si restul personalului medical a fost chemat sa se alinieze pentru a-si lua ramas bun de la Führer: "a venit, ne-a strans mana la toti si ne-a spus cateva cuvinte prietenesti. O femeie a inceput sa planga si i-a spus "Führer, noi credem in tine si in faptul ca totul va fi bine", la care Hitler i-a replicat ca "fiecare dintre noi trebuie sa stam la locul nostru si sa ne facem datoria, iar daca soarta ne-o cere, atunci trebuie sa cadem". Asta a fost tot", a povestit Erna reporterilor de la The Guardian.
In dupa-amiaza urmatoare, Hitler s-a impuscat, iar Eva Braun s-a otravit. "Cei care au ramas au fost nevoiti sa decida apoi daca mai stau sau daca pleaca. Am stiut ca Hitler a murit, pentru ca erau doctori peste tot, inclusiv profesorul Werner Haase (unul dintre medicii lui Hitler). Nu i-am vazut cadavrul, insa stiu ca a fost ars undeva in gradina cancelariei". Brusc, Führerul nu mai exista. Inainte, in fiecare zi, ca asistenta medicala, Erna il intreba pe medicul SS Werner Haase daca Hitler mai traieste. In fiecare zi el ii raspundea ca da, pana cand, la 30 aprilie, nu i-a mai raspuns la intrebari, iar ea a inteles despre ce era vorba. Iar zvonurile despre moartea sa s-au propagat. Asta insemna ca cei care i-au jurat loialitate era liberi, iar unii dintre ei, inclusiv Martin Bormann, secretarul personal al lui Hitler, au incercat sa plece. Ceilalti s-au impuscat. Erna Flegel a declarat ca nu crede ca Bormann, "un batran", ar fi putut scapa. Astfel, Erna a ramas si a fost martora la moartea familiei Goebbels. Dr Helmut Kunz, care era dentist, le-a injectat otrava copiilor - care aveau varste intre 4 si 12 ani. In aceeasi seara, si parintii lor s-au sinucis.
"M-au momit cu mancaruri exotice"
Pana cand Hitler nu a murit, Erna Flegel nu s-a considerat o supravietuitoare "pur si simplu nu m-am gandit la asta. Stiam, normal, cine conduce, si pana cand el nu a murit, nu am putut vorbi intre noi despre asta. Multi au incercat apoi sa fuga si sa scape cu viata". Acum 60 de ani, la data de 2 mai, doar sase sau sapte persoane mai ramasesera in buncar, atunci cand au venit rusii. Erna sustine ca acestia s-au comportat cu ea "foarte uman" desi se auzisera de violurile care avusesera loc in oras.
Armata Rusa i-a permis Ernei sa isi continue munca de asistenta in urmatoarele luni, timp in care a ingrijit soldatii rusi raniti. Apoi a sfarsit in mainile serviciilor secrete americane (precursoarele CIA). Erna povesteste ca "interogatoriul" americanilor din noiembrie 1945 a semanat cu o discutie formala, care de obicei este purtata la masa. "Ne-au invitat sa mancam cu ei. Am avut cam sase intalniri cu ei, timp in care incercau sa ne traga discret de limba. Ne linguseau si ne momeau cu mancaruri exotice, scumpe". Marturia Ernei - inclusiv convingerea ei ca Hitler este mort - a reprezentat o declaratie semnificativa pentru invingatori - care au decis ca este suficient de importanta incat sa o clasifice ca secreta.
Una dintre cele mai exacte marturii
Transcrierile interviurilor au ramas secrete pana in anul 1981, cand un medic din Connecticut si un istoric amator le-au descoperit in arhivele armatei si le-au trimis lui Richard Helms, care era directorul serviciilor secrete americane din Berlin si ulterior sef al CIA. Acesta si-a notat ca "este probabil unul dintre cele mai exacte interviuri obtinute si ofera detalii care, din cate stiu, nu au fost incluse in nici una din numeroasele carti care vorbesc despre Germania lui Hitler".Acum, Erna Flegel a fost foarte evaziva in ceea priveste atitudinea sa fata de nazisti si rolul pe care l-a jucat ea in aceasta istorie. Chestionata de reporterii de la The Guardian daca regreta rolul pe care l-a avut in cel de-al treilea Reich, ea a evitat sa deau un raspuns clar. Cand a fost intrebata de ce a tinut atat de mult timp secret faptul ca a fost asistenta lui Hitler, ea a replicat: "Dupa anul 1945, oamenii se aratau cu degetul unii pe altii ca sunt "infestati de nazism". Foarte multa lume nu a spus nimic". Erna nu a fost tentata niciodata sa-si scrie memoriile "nu am vrut sa ma vad o persoana importanta". Filmul Downfall, pe care l-a urmarit de acasa de la ea, portretizeaza cu acuratete cel de-al treilea Reich si finalul acestuia "sunt cateva erori minore, dar in general este corect ce s-a spus acolo. M-am recunoscut chiar si pe mine in film, ca sora medicala". Dupa razboi, Erna Flegel a lucrat in continuare ca sora medicala si ca asistent social si a calatorit in diverse zone izolate inclusiv Ladakh si Tibet. Nu s-a casatorit niciodata. La varsta de 90 de ani, ea a vizitat Crimeea unde a lucrat ca asistenta medicala in timpul razboiului, inainte sa fie transferata apoi la Berlin. La 93 de ani, Erna Flegel este inca mobila si lucida. Are putini vizitatori. Singura amintire a vremurilor cand statea in preajma lui Hitler este o fata de masa din Reichschancellery.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.