Ziaristii isi risca viata in Orientul Mijlociu, activeaza in zone periculoase si se confrunta cu o serie de guverne autoritare - se arata in raportul anual al asociatiei Reporteri Fara Frontiere publicat ieri la Paris, informeaza Rompres. In total, b
Ziaristii isi risca viata in Orientul Mijlociu, activeaza in zone periculoase si se confrunta cu o serie de guverne autoritare - se arata in raportul anual al asociatiei Reporteri Fara Frontiere publicat ieri la Paris, informeaza Rompres. In total, bilantul victimelor din randul ziaristilor a fost in 2004 de 53 de ziaristi ucisi si 107 arestati si internati in inchisori pentru simplul motiv ca isi exercitau profesia cu abnegatie si daruire profesionala.
Documentul RSF mentioneaza, intre altele, moartea in anul 2004 a 21 de jurnalisti in zona Orientului Mijlociu, dintre care 19 si-au pierdut viata in Irak. Acest bilant reprezinta aproape jumatate din ziaristii ucisi anul trecut la nivelul intregii planete. Raportul RSF mai arata ca din aceasta cauza numarul corespondentilor de presa straini trimisi in Irak a scazut considerabil in ultimul timp, mai ales "din cauza insecuritatii si imposibilitatii de a circula liber pe teritoriul irakian".
Sunt apoi enumerate o serie de cazuri de rapiri ale corespondentilor straini din Irak, intre care cel al ziaristei franceze Florence Aubenas si cel al ziaristilor romani Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Marie Jeanne Ion, precum si al unor angajati de la BBC sau al unor ziaristi palestinieni, iranieni, latino-americani si din Extremul Orient, care au avut de suferit de pe urma desfasurarii profesiei lor.
Violarea libertatii de exprimare
Raportul consemneaza de asemenea violari ale libertatii de exprimare in diverse tari ale lumii, in teritoriile palestiniene, cele mai relevante situatii fiind intalnite in Iran, Siria, Arabia Saudita, Libia, Tunis, Yemen, Zimbabwe, Africa de Sud, Bahrein, Turkmenistan, Coreea de Nord, China, Nepal, Birmania, Laos, Vietnam, Cuba si in alte state din America Latina. Nu sunt scutite de acte de violare sau de restrangere a libertatii presei nici tari ca Franta sau SUA, spre exemplu.
"Libertatea presei este in fond o problema foarte serioasa pentru a fi lasata doar pe mana ziaristilor", a declarat cu prilejul lansarii raportului, secretarul general al RSF, Robert Menard, care a scris si prefata la acest document. "Ea este, sau mai degraba trebuie sa fie, o problema a tuturor", a subliniat el. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.