Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care aproba "Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii". In valoare de 12,566 milioane euro, contractul prevede finantarea "Programului de dezvoltare a infrastructurii in orasele
Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care aproba "Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii". In valoare de 12,566 milioane euro, contractul prevede finantarea "Programului de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii din Romania" (SAMTID), semnat la Bucuresti la 28 februarie 2005. Beneficiarii finali ai Programului SAMTID, faza I, prevazuti in contractul de finantare mentionat, sunt societatile comerciale pe actiuni din judetele Alba, Botosani, Calarasi si Hunedoara, prestatoare de servicii publice, care vor incheia contracte de delegare a gestiunii activitatii de alimentare cu apa cu orasele mici si mijlocii. Programul SAMTID vizeaza, pe termen lung, modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in orasele mici si mijlocii cu o populatie de pana la 150.000 de locuitori. Programul SAMTID se va realiza in trei faze - pilot, extindere si consolidare. Finantarea aferenta celor trei faze se ridica la un total estimat de 380 milioane euro, acoperit in mod egal din fonduri nerambursabile (37,5% fonduri PHARE si 12,5% buget de stat) si imprumuturi externe de la institutii financiare internationale, contractate sau garantate de stat (de la BEI si BERD). Prima faza, pilot, a fost evaluata la 40 milioane euro, cea de-a doua la 110 milioane euro, iar ultima faza, de consolidare, la 230 milioane euro. Prima faza va cuprinde sase judete (Alba, Botosani, Calarasi, Hunedoara si Cluj-Salaj) iar faza a doua va cuprinde noua judete (Mures, Prahova, Suceava, Harghita, Maramures, Ialomita, Arad, Teleorman si Dambovita. Conform legislatiei romane in vigoare, proiectele de investitii au fost aprobate prin HG nr. 529/2004, dupa insusirea acestora de catre Consiliile locale ale localitatilor din: judetul Alba (Abrud, Alba Iulia; Aiud, Baia de Aries, Blaj, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Teius si Zlatna); judetul Botosani (Darabani, Dorohoi si Saveni); judetul Calarasi (Budesti, Calarasi, Lehliu Gara si Oltenita); judetul Hunedoara (Brad, Calan, Geogiu, Hateg, Orastie si Simeria). Prima faza a programului SAMTID, cofinantata din imprumut BEI, este prevazuta a fi realizata in perioada 2005-2008. BEI a acordat acest imprumut pe o perioada de 25 ani, cu o perioada de garantie de 6 ani, rata dobanzii fiind rata standard practicata de BEI. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.