Ministerul de Externe si pentru Integrare Europeana din Republica Moldova a cerut Ministerului de Externe rus sa organizeze o inspectie internationala la depozitele de armament de la Colbasna, relateaza BASA-press preluata de Mediafax.
Minister
Ministerul de Externe si pentru Integrare Europeana din Republica Moldova a cerut Ministerului de Externe rus sa organizeze o inspectie internationala la depozitele de armament de la Colbasna, relateaza BASA-press preluata de Mediafax.
Ministerul a mai cerut reluarea rapida a procesului de retragere a munitiilor de pe teritoriul moldovean.
Motivul invocat de MAEIE pentru trimiterea acestei note a fost publicarea, la 25 aprilie 2005, in revista Politiceski Jurnal, a unui material despre disparitia a doua simulatoare de explozie nucleara, precum si a unor echipamente de natura atomica, asa-numitele "valize nucleare", din depozitele de armament ale fostei Armate a 14-a, aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Pentru asigurarea securitatii nationale si regionale, Ministerul de Externe si pentru Integrare Europeana din Republica Moldova a solicitat Ministerului de Externe al Federatiei Ruse "sa intreprinda masuri concrete in vederea desfasurarii unei investigatii operative asupra cazurilor mentionate". "Autoritatile moldovene vor aprecia prezentarea, de catre Federatia Rusa, a unor informatii detaliate referitoare la subiectele mentionate de publicatia respectiva", se precizeaza in mesaj.
Potrivit notei, Chisinaul va sensibiliza comunitatea internationala, in special organismele cu responsabilitati de securitate, asupra acestei probleme.
Ministerul rus nu a comentat deocamdata nota Chisinaului.
Politiceski Jurnal a prezentat fragmente dintr-un interviu acordat de fostul comandant al garnizoanei Tiraspol, Mihail Bergman, care afirma ca din depozitele de armament din Transnistria au disparut doua rachete tactice cu ogive care simulau explozii nucleare si doua dispozitive nucleare tactice din dotarea unitatilor speciale ale serviciului de informatii al armatei sovietice.
Rusia a sistat evacuarea munitiilor si trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova in primavara anului 2004 pentru ca "administratia republicii separatiste transnistrene nu permite retragerea armamentului din regiune". (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.