Corespondentul BBC pe probleme de securitate, Gordon Corera, a declarat ca stresul post-traumatic este cumplit pentru ostaticii care sunt eliberati. "Calvarul este de neimaginat, mai ales cand se stie ca unii ostatici au fost omorati, altii au scapat
Corespondentul BBC pe probleme de securitate, Gordon Corera, a declarat ca stresul post-traumatic este cumplit pentru ostaticii care sunt eliberati. "Calvarul este de neimaginat, mai ales cand se stie ca unii ostatici au fost omorati, altii au scapat cu viata", a afirmat Corera, referindu-se la cei trei ziaristi romani. "Iar pentru cei care sunt eliberati, stresul post-traumatic este cumplit. Este o experienta ingrozitoare si speram ca totul sa se termine cu eliberarea lor, vii si nevatamati", a mai spus corespondentul BBC. El sustine ca, in momentul de fata, "problema este ca din afara nu se poate sti ce se intampla - daca exista revendicari financiare sau daca se incearca negocierea unei rascumparari". "Au existat mai multi ostatici europeni eliberati din Irak si s-a speculat ca pentru ei s-au platit mari sume de bani, dar lucrul acesta nu a fost niciodata confirmat oficial", a aratat Corera.
El sustine ca nici un Guvern nu vrea sa se vorbeasca despre asta, "pentru ca nu ar face decat sa-i incurajeze pe extremisti. Potrivit lui Corera, majoritatea statelor care au trecut printr-o asemenea experienta au sustinut tot timpul - "nu negociem, nu intervenim", pentru ca s-au temut ca orice sugestie de negociere cu bani sau cu revendicari politice ar fi dat tonul unor noi rapiri. Corespondentul BBC afirma, citat de Mediafax, ca, in prezent, extremistii au devenit mult mai versati in alte forme de lupta decat pusca si grenada. "Este un razboi al informatiilor, in care se folosesc inregistrari video sau audio, cu scopul de a crea o stare de emotie si a spori presiunea asupra autoritatilor", a mai spus Corera. El a dat exemplul britanicului Ken Bigley, care a fost ucis. "A existat un interes deosebit din partea publicului si o stare de asteptare tensionata de acele imagini transmise de rapitori, a completat acesta. El afirma ca, in astfel de situatii, misiunea autoritatilor si a mass-media devine si mai dificila."La BBC, de exemplu, s-a luat decizia de a nu se da imagini in miscare cu Ken Bigley. In toate stirile noastre au aparut doar capturi - fotografii din video, cu scopul de a nu face jocul teroristilor, care evident, doreau sa obtina un impact emotional cat mai mare", a explicat jurnalistul.(B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.