In anul 1982, Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru a creat Ziua Internationala a Dansului, pentru a fi celebrata anual pe 29 aprilie. Data aleasa este ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre (1727-181
In anul 1982, Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru a creat Ziua Internationala a Dansului, pentru a fi celebrata anual pe 29 aprilie. Data aleasa este ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre (1727-1810), creatorul baletului modern. In fiecare an, un mesaj al unei personalitati de notorietate mondiala din lumea acestei arte este difuzat in intreaga lume. Anul acesta, mesajul a fost a lansat de catre dansatoarea japoneza, artist UNESCO pentru Pace, Miyako Yoshida: "Dansul nu apartine nimanui in exclusivitate. El ofera bucurie si desfatare tuturor celor care il practica si tuturor celor care il privesc. Limbajul dansului nu cunoaste frontiere. El patrunde dincolo de clase sociale, de educatie, de tara sau de credinta. Vocabularul sau este infinit, asa cum emotiile umane vibreaza gratie miscarii. Dansul imbogateste sufletul si inalta spiritul. Dansul traieste in tot ceea ce e viu. Sa-i indemnam pe toti copiii lumii sa danseze si atunci pacea va urma cu siguranta!". Ziua interntionala si mesajul sau urmaresc sa reuneasca intreaga lume a dansului, sa aduca un omagiu acestei arte si sa ii sarbatoreasca universalitatea.
Miyako Yoshida s-a nascut in Japonia si a inceput sa studieze dansul de la noua ani. Dupa pregatirea din Tokyo, a urmat aceea din Londra, unde a plecat in 1983 pentru a studia la Royal Ballet School, ca urmare a obtinerii prestigiosului Prix de Lausanne. In 1988 a fost numita prima balerina la Baletul Regal Sadler's Wells (acum, Baletul Regal Birmingham). A intrat in echipa Baletului Regal ca prima balerina in 1995. In cursul carierei a primit numeroase premii si distinctii, printre care titlul de "Dansatoarea anului" in 1991. Pe 22 iulie 2004, Miyako Yoshida a fost numita Artist UNESCO pentru Pace. (L.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.