Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Daca am anunta sfarsitul coruptiei in Romania sau oriunde altundeva in lume, ar rade si curcile de noi. Pentru ca, atat timp cat e
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Daca am anunta sfarsitul coruptiei in Romania sau oriunde altundeva in lume, ar rade si curcile de noi. Pentru ca, atat timp cat exista administratie centrala si locala si functionari publici, va fi si coruptie. Si cat timp vor exista comenzi de stat. Si cat timp vor exista politisti, procurori si judecatori. Dar cine isi poate imagina oare o planeta fara administratie publica, fara comenzi de stat, fara politisti si magistrati? In permanenta, pe acest front se va duce o batalie intre cei drepti si cei nedrepti. Asa ca statele se deosebesc intre ele doar sub aspectul raportului de forte dintre cele doua. Exista tari cu un grad redus de coruptie si exista state unde coruptia este accentuata. In fine, exista si pericolul, care poate fi mortal, al institutionalizarii acestui fenomen. Este exact glontul care a trecut pe la tampla Romaniei. Si despre care eu am curajul sa afirm ca s-a dus mai departe, infigandu-se undeva in pamant. Acest fenomen distructiv, nu numai pentru economie si standard de viata, ci si pentru sanatatea morala a unei natiuni, incepe sa dea inapoi si, daca se intampla cateva lucruri importante, va putea fi diminuat pana la un nivel acceptabil pentru ceea ce intelegem prin termenul de stat de drept la nivel european.
Monica Macovei, puternic sustinuta de Traian Basescu si de Calin Popescu Tariceanu, declanseaza chiar in aceste zile - cand drama ostaticilor din Irak acapareaza intreaga atentie a opiniei publice - o veritabila revolutie in Justitie. In paginile editiei de azi a ziarului ZIUA ne referim pe larg la acest proces complex. Eu ma voi margini doar sa spun ca perspectiva ca toate pozitiile importante din magistratura si procuratura sa fie ocupate prin concurs, la care vor avea acces si magistratii mai tineri, poate da o lovitura mortala unui sistem mafiot de cumetrii si combinatii indreptate impotriva legii, care a proliferat de-a lungul anilor in interiorul celui mai important sistem destinat luptei impotriva coruptiei. Intr-o luna-doua am putea avea un sistem restructurat din temelii. Cu singura conditie ca aceste concursuri sa fie corecte si serioase. Si nu supuse traficului de influenta ori jocului politic. Evident, acesta ar fi doar un inceput al marii reforme din Justitia romana. Pe care, daca nu va reusi sa o faca Macovei, pana la urma tot o va face cineva.
De ce imi permit sa afirm, dincolo de precizarile de mai sus, ca vom asista, aproape in mod automat, la o diminuare a coruptiei? Pentru ca vremea lupilor de prada a cam trecut. Pe masura privatizarii. Din ce in ce mai putin este posibil ca in Romania sa se dea mari tunuri. Ele vor exista cat va exista si istoria, dar vor fi mai putine si mai usor de localizat, de identificat si de sanctionat. Ca sa poti sa furi, utilizand in acest scop functionari publici sau oameni politici si apoi protejandu-te prin politisti, procurori si judecatori, trebuie sa ai ce. In Romania, sunt tot mai putine lucruri de furat. Afirmatia trebuie argumentata. In timp ce, cu cativa ani in urma, se puteau da tunuri in toate directiile si in toate segmentele economiei nationale, acum, in linii mari, ce mai poate fi pradat este acea parte a sistemului energetic si de transport care nu a fost inca privatizata. Este un loc relativ ingust pentru hoti. Ei pot fura, utilizand mijloace care se incadreaza in notiunea de coruptie, fie prin aprovizionarea societatilor de stat din sistemul energetic la preturi de jaf, cu diferite materii prime si materiale, fie achizitionand produsul final la preturi prea mici. Tot cu complicitatea functionarilor din sistem, jaful mai poate fi organizat si prin licitatiile initiate in scopul vanzarii unor mari unitati. Si se mai poate prada statul in mod sofisticat, ori de cate ori sunt scosi bani de la buget pentru crearea unor infrastructuri, cum ar fi cele rutiere, informatice, de telecomunicatii si asa mai departe. Este infinit mai putin decat a existat, ca zona vulnerabila, incepand din decembrie 1989. Iar partea buna a sistemului, care incearca din rasputeri sa se apere, va putea castiga teren pur si simplu pentru ca se va concentra pe obiective mai putine.
Dar si in materie de jaf, principiul ca nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma ramane valabil. Diminuarea semnificativa a coruptiei, la care vom asista cu certitudine, poate fi insotita de cresterea criminalitatii economico-financiare. Raportarea falsa a veniturilor, sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, neplata accizelor, alte forme de evaziune fiscala, infractionalitatea vamala, spalarea de bani, traficul de fiinte umane si de stupefiante sunt numai cateva domenii de pericol potential major pentru esenta statului de drept. Nu sunt semne suficient de elocvente ca politicienii aflati acum la putere au inteles pericolul.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.