Influentul ziar francez "Le Monde" a publicat ieri un portret colorat al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Transmis de Rador il prezentam si noi, integral, remarcand nota dinamica si sincera a relatarii. (V.R.)
"A!, se face o poza - excla
Influentul ziar francez "Le Monde" a publicat ieri un portret colorat al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Transmis de Rador il prezentam si noi, integral, remarcand nota dinamica si sincera a relatarii. (V.R.)
"A!, se face o poza - exclama presedintele roman Traian Basescu -, atunci am sa-mi pun haina!" Din spatele biroului sau de nuc, fostul comandant de vas convertit la politica se exprima fara ocol. Incantat sa fie direct, mizand pe cordialitate, isi inmulteste gesturile pentru a convinge si se inflacareaza. De la alegerea ca presedinte, in decembrie 2004, se forteaza sa-si tina la distanta pachetul de tigari, ceea ce il face un pic nervos. Cand isi exprima visul cel mai drag, degetele ii deseneaza in aer o geografie secreta. Marea Neagra va fi o noua Mediterana, afirma el, dupa ce evocase schimbarile politice intervenite in Ucraina, in Georgia si in Moldova. De cand tarile riverane ale Marii Negre au luat distanta de Moscova, Traian Basescu viseaza o Romanie puternica.
Dupa ce a batut mari si oceane si a avut o traiectorie politica atipica, fostul marinar isi ancoreaza acum tara la Uniunea Europeana, semnand luni, 25 aprilie, la Luxemburg, Tratatul de aderare, la care, de la caderea dictaturii comuniste, in urma cu 15 ani, aspira 22 de milioane de romani si care va deveni efectiv la 1 ianuarie 2007. Tratatul de la Yalta ne-a facut o nedreptate, pe care cel de la Luxemburg o sterge, spune el. Astazi, la 60 de ani de la Yalta, ne intoarcem in sfarsit acasa.
Dupa o jumatate de ceas de convorbire, presedintele isi scoate haina. Hotarat lucru, costumul obligatoriu al presedintilor il agaseaza. Deseori, marturiseste, isi pune un tricou si geaca de piele, se urca in mica lui Skoda si porneste cand are chef, spre marea disperare a serviciilor de securitate. Intimitatea trebuie aparata.
Colaboratorii au fost nevoiti sa se adapteze stilului acestui om care refuza sa se supuna aparatului. Romanii vor sa-i creada promisiunile, fermitatea lui place, isi fixeaza interlocutorii cu ochii lui albastru deschis si ii face sa inteleaga ca este acolo, ii asculta. Discursurile lui electrizeaza, cum a dovedit-o intr-o campanie electorala in care s-a batut de unul singur impotriva celui mai puternic partid din Romania si a majoritatii mediilor sub control. Secretul lui? "Spun ce gandesc si cred ce spun". Reteta lui: "sa nu renunti niciodata cand a fost luata o hotarare". La Primaria Bucurestilor a decis suprimarea celor 200.000 de caini fara stapan din Capitala si s-a trezit in centrul unui scandal international, dupa ce Brigitte Bardot l-a acuzat de lasitate si de tiranie. Am fost ales de bucuresteni, nu de caini - i-a raspuns laconic fostul primar.
Tactica lui? "Cu cat sunt lovit, cu atat ma intaresc"
Devenit lider al opozitiei, Traian Basescu rezista enormelor presiuni pe care guvernul le exercita asupra lui prin intermediul media. Tactica lui? "Cu cat sunt lovit, cu atat ma intaresc", marturiseste. In decembrie 2004, acest social-democrat adopta, ca si opozitia ucraineana, culoarea portocalie si il matura de la putere pe mostenitorul Partidului Comunist. Isi afirma sus si tare preferinta pentru un parteneriat privilegiat cu Statele Unite si Marea Britanie. Rupe traditia dupa care prima lui vizita in strainatate ar fi trebuit sa aiba loc la Paris si zboara la Londra, Washington, Kiev, Moscova si Berlin, unde nu trece neobservat.
Bush: "Condi, vino sa vezi" harta lui Basescu
La 9 martie, in vizita in capitala americana, pune o harta pe covorul Biroului Oval de la Casa Alba si-i infatiseaza lui George Bush viziunea lui despre Marea Neagra. Condi, vino sa vezi - exclama presedintele american, chemand-o pe secretara de stat Condoleezza Rice - este chiar interesant. Autentificat Traian Basescu. De atunci, presedintele roman este catalogat pro american si antieuropean. Diplomatia franceza ar fi preferat ca el sa piarda alegerile si Parisul i-a facut cunoscut ca Romania trebuie sa aiba reflexe europene. "M-am saturat sa aud ordinul: alegeti intre Europa si America, suntem un stat european, care intretine o foarte puternica relatie transatlantica - spune Basescu. Dupa semnarea Tratatului la Luxemburg, Romania are de dovedit ca este in directia buna a drumului de reforme, inainte de integrarea efectiva, fixata la 1 ianuarie 2007. De acum pana la aceasta scadenta, presedintele si-a facut pariul: Un om sarac si umilit nu poate fi nici fericit, nici demn. Sper sa le aduc romanilor minimul de prosperitate pentru ca ei sa-si regaseasca demnitatea. Vreau sa le redau zambetul".
Titlul si intertitlurile apartin redactiei


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.