Rectificarea bugetara va fi calculata pornind de la un curs de 37.500 de lei/euro, dupa ce, bugetul pe 2005 aprobat in toamna anului trecut a fost intocmit pe un curs valutar de 42.550 lei/euro, a anuntat, ieri, Victoria Tomi, director general adjunc
Rectificarea bugetara va fi calculata pornind de la un curs de 37.500 de lei/euro, dupa ce, bugetul pe 2005 aprobat in toamna anului trecut a fost intocmit pe un curs valutar de 42.550 lei/euro, a anuntat, ieri, Victoria Tomi, director general adjunct in Ministerul Finantelor, in cadrul seminarului Efectele Codului Fiscal in Afaceri, organizat de Saptamana Financiara. Oficialul citat nu a putut avansa, insa, o data pana la care se va realiza rectificarea de buget. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu (foto), a anuntat, recent, ca rectificarea bugetului va fi efectuata pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit Ministerului Finantelor, tinta pentru deficitul bugetar care ar putea fi luata in calcul este de 0,7% din PIB, nivel care corespunde atat viziunii Fondului Monetar International, cat si dorintei autoritatilor romane. Initial, expertii FMI solicitasera Romaniei sa se incadreze intr-un deficit de 0,4% - 0,5% din PIB, dupa nivelul de 1,2% inregistrat anul trecut. Bugetul de stat rectificat va lua in calcul o crestere economica de aproape 6%, chiar daca primele negocieri cu Fondul Monetar International s-au purtat pornind de la un nivel de 5,2%-5,3%. De altfel, in perioada urmatoare urmeaza sa soseasca la Bucuresti un expert al FMI care va colabora cu autoritatile pentru rectificarea bugetului de stat. Pentru revizuirea acordului incheiat anul trecut, negociatorii institutiei financiare internationale vor incepe discutiile cu oficialii romani in luna iunie.
Premierul Calin Popescu Tariceanu arata, saptamana trecuta, ca bugetele multor ministere vor fi reduse semnificativ prin rectificarea bugetara, ca o masura necesara, pentru a face fata unor constrangeri de natura economica. El a amintit ca, in 2004, pe fondul unui an agricol favorabil, a fost inregistrat un ritm "fabulos" de crestere economica, mai mare de opt procente din produsul intern brut, concomitent, insa, cu majorarea deficitului de cont curent, la peste 7,7% din PIB. "Acest lucru ne ingrijoreaza si ne obliga la anumite ajustari care se vor reflecta prin diminuarea deficitului bugetar prognozat initial pentru 2005", a spus primul ministru. Tariceanu a aratat insa ca sectorului de cercetare-dezvoltare ii vor fi alocate fonduri suplimentare. De asemenea, reprezentantii FMI sustin un nivel al deficitului bugetar de cel mult 0,5% din PIB, fata de 1,2% anul trecut.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.