Berlusconi a afirmat insa ieri ca refuza sa conduca in viitor o coalitie de centru-dreapta divizata si a amenintat ca se va retrage din cursa pentru alegerile legislative prevazute sa aiba loc in mai 2006, transmite Rompres. "Nu sunt dispus sa ma pre
Berlusconi a afirmat insa ieri ca refuza sa conduca in viitor o coalitie de centru-dreapta divizata si a amenintat ca se va retrage din cursa pentru alegerile legislative prevazute sa aiba loc in mai 2006, transmite Rompres. "Nu sunt dispus sa ma prezint in fata alegatorilor in conditiile actuale. Nu vad de ce alegatorii ar trebui sa acorde incredere unei echipe care a demonstrat ca nu stie sa lucreze impreuna", a declarat Berlusconi presei la Parlament, in timp ce in Camera Deputatilor avea loc votul de incredere pentru noul executiv. Berlusconi a relansat ideea unui partid unic de centru-dreapta, amenintandu-i pe cei care raman pe dinafara ca se vor prezenta singuri la alegeri. "Trebuie sa fie clar ca partidul unic nu face aliante cu persoane. El se prezinta singur la alegeri si cine nu este cu acest partid se prezinta singur" la alegeri, a afirmat seful executivului italian. In ciuda propunerii lui Berlusconi, unii politicieni vorbesc deja in mod deschis despre succesiunea lui Berlusconi, relateaza din Roma AFP, AP si Reuters preluate de Rompres.
"Transformarea actualei aliante intr-un subiect politic unic este de dorit pentru a marca istoria vietii politice italiene timp de decenii", a afirmat Berlusconi intr-o interventie in fata Camerei Deputatilor, unde si-a prezentat noul guvern si programul sau economic.
Agentiile amintesc ca actuala coalitie guvernamentala regrupeaza Forza Italia, miscare liberala creata in 1994 de Silvio Brelusconi, Alianta Nationala, formatiune politica rezultata dintr-un partid postfascist in 1995, Liga Nordului, miscare populista, si Uniunea Crestin-Democratilor, mica formatiune de centru-dreapta rezultata din implozia marelui partid Democratia Crestina.
"Nu mai avem o icoana" de dreapta
"Ideea unui partid politic unic de centru-dreapta nu este de exclus", a comentat ieri vicepremierul Gianfranco Fini, liderul AN. O prima necunoscuta in aceasta ecuatie ar fi soarta rezervata Ligii Nordului, exclusa din acest partid unic in rationamentele facute pana in prezent de catre centristi si liderii AN. "Nu mai avem o icoana in jurul careia sa se creeze un consens in randul electoratului nostru", afirma deputatul crestin democrat Bruno Tabacci, unul dintre cei mai critici in ce priveste modul de actiune al lui Silvio Berlusconi si relatiile privilegiate ale acestuia cu Liga Nordului. "Sa facem mai intai partidul si vom alege apoi si liderul. Daca vom face invers, lucrurile nu vor merge bine", explica la randul sau Rocco Buttiglione, presedintele UDC.
In ce priveste opozitia italiana, Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene, a reusit sa adune toate partidele de stanga intr-o alianta, numita "Uniunea", in vederea confruntarii sale cu Silvio Berlusconi la alegerile legislative prevazute pentru jumatatea lunii mai a anului 2006. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.