In prezent, taxa platita de cetatenii turci pentru produsele de lux este de 6,7 la suta. Guvernul de la Ankara a hotarat majorarea acestei taxe la 20 la suta. Scopul masurii este diminuarea deficitului comercial si a celui de cont curent, in conditii
In prezent, taxa platita de cetatenii turci pentru produsele de lux este de 6,7 la suta. Guvernul de la Ankara a hotarat majorarea acestei taxe la 20 la suta. Scopul masurii este diminuarea deficitului comercial si a celui de cont curent, in conditiile in care lira puternica si dezvoltarea industriei alimenteaza cresterea importurilor.
Printre produsele de lux supuse acestei taxe se afla parfumurile, caviarul, diamantele, bijuteriile din aur si argint, camerele TV si anumite aparate electronice. Guvernul turc a reafirmat ca vrea sa mentina austeritatea fiscala si are in vedere un excedent al sectorului public de 6,5 la suta din Produsul National Brut, in 2005, similar cu cel de anul trecut.
Ar mai fi de precizat ca, in 2004, autoritatile de la Ankara au decis sa majoreze la 9 la suta o alta taxa speciala, aplicata vehiculelor de pasageri, pentru a controla importurile de masini.
Pentru acest an, Turcia are in vedere un deficit de cont curent in valoare de 11,1 miliarde de dolari, destul de greu de atins, dupa estimarile economistilor, in masura in care pe 2004 deficitul s-a ridicat la 15,6 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.