Presiunile asupra Romaniei cresc in intensitate pe masura ce aderarea europeana si promovarea unei politici de securitate proprii in zona Marii Negre devin realitati palpabile. Presa europeana a intampinat cu un scepticism extrem semnarea tratatului
Presiunile asupra Romaniei cresc in intensitate pe masura ce aderarea europeana si promovarea unei politici de securitate proprii in zona Marii Negre devin realitati palpabile. Presa europeana a intampinat cu un scepticism extrem semnarea tratatului de aderare la UE a Romaniei, cotidianul spaniol El Pais afirmand chiar ca aceasta extindere ar fi "iresponsabila". Acuzatiile de coruptie si instabilitate politica la adresa Romaniei par sa constituie o constanta a presei europene in ultimul timp. Pana acum, nici o tara nu a fost intampinata cu un asemnea dus glacial la intrarea in "familia europeana". Toate acestea in ciuda faptului ca fenomenul coruptiei este prezent la varful tarilor membre si al aparatului birocratic al Uniunii iar Romania de azi isi croieste un nou drum, care, pana in 2007, poate fi mult mai curat decat cel de pana acum. Daca timp de 15 ani, Romania a fost infestata de fenomenul coruptie, masurile luate de noul guvern si de noul presedinte, Traian Basescu, promit schimbari in bine spectaculoase. De neignorat este si faptul ca precedentele guverne corupte ale Romaniei au fost incurajate si sprijinite si de catre administratii ale Europei Occidentale, astazi atat de siderate. Nu de putine ori societatea civila din Romania a asistat neputincioasa si ultragiata totodata asistand la modul in care politicieni romani cunoscuti drept extrem de corupti se bateau pe spate cu omologii lor vest-europeni, in ciuda rapoartelor presei si ale serviciilor de informatii occidentale. Astazi, o parte obscura a Europei politice pare sa descopere cu surprindere ca Romania, care s-a angajat intr-o alianta strategica cu Statele Unite si Marea Britanie, nu mai este chiar proasta satului, care-si largeste piata de desfacere pentru produsele UE. Contribuirea directa si la securitatea zonei Marii Negre si la starpirea coruptiei generalizate ar fi insa o atitudine mult mai corecta, in interesul intregii Europe.
Financial Times preia in editia de ieri zvonurile de la Bucuresti privind posibila inlocuire a premierului Calin Popescu-Tariceanu, afirmand ca, din acest motiv, el "ar putea fi mai putin inclinat sa celebreze" semnarea Tratatului de Aderare. In ultimele zile cotidianul britanic citat a publicat mai multe articole cu un ton critic referitoare la aderarea Romaniei la UE, apreciind ca "Uniunea Europeana s-a angajat in cea mai controversata extindere de pana acum".
"La Bucuresti circula zvonuri conform carora Calin Tariceanu, premierul sobru, a fost o dezamagire pentru fostul capitan dur si va fi inlocuit repede dupa ce se va usca cerneala", afirma ziarul, adaugand ca potentialele cauze de demitere a prim-ministrului merg de la legaturile cu oameni de afaceri apropiati de fostul guvern pana la presupusa sa inclinatie pentru pranzuri de durata. Financial Times precizeaza insa ca Basescu a dezmintit categoric informatiile legate de intentia sa de a-l inlocui pe premier, in timp ce Tariceanu, "in pofida reputatiei sale de gentleman", a acuzat presa romana, despre care a apreciat ca este "complet naiva" si da dovada de "o totala lipsa de experienta politica".
"Romania va aduce probleme sociale uriase in UE"
Ziarul britanic afirma si ca "Romania va aduce probleme sociale uriase in UE", dand drept exemplu in acest sens problema integrarii numeroasei comunitati rome, care beneficiaza in prezent de ajutor din partea mai multor organizatii internationale, inclusiv a Alex Fund, condus de Leslie Hawke, mama actorului american Ethan Hawke. "Ea nu are regrete pentru ca isi schimba stilul de viata de mama a unui star de film, care includea si relatiile cu fosta sotie a fiului sau, Uma Thurman, pentru placerile mai putin evidente ale centrului Bucurestiului", comenteaza ziarul.
In privinta semnarii Tratatului de aderare, ziarul relateaza ca, in ziua ceremoniei, demnitarii adunati la Luxemburg "au tras cateva focuri de avertisment" catre potentialii membri. "Semnarea nu inseamna aderare instantanee", a declarat Michel Barnier, ministrul francez de Externe, care a participat la o reuniune a ministrilor de Externe desfasurata in apropiere, dar nu a fost prezent la ceremonia de semnare a Tratatului. "Am exprimat nevoia de vigilenta", a adaugat el, reamintind faptul ca intrarea celor doua tari in Uniune poate fi amanata cu un an, pana in 2008.
Intrebat cum comenteaza articolul aparut in cotidianul Financial Times, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ziaristilor sa se adreseze gazetarilor de la respectiva publicatie, care, probabil, "stiu mai multe".
El Pais: actuala extindere e iresponsabila
Revista presei alcatuita de Deutsche Welle arata ca ziarul spaniol de stanga, El Pais considera ca noua runda de extindere a UE ar fi "iresponsabila". In opinia cotidianului din Madrid, "Uniunea isi deschide portile, dar nu si baierile pungii". Ziarul se arata revoltat ca, in conditiile actuale, Spania va trebui sa plateasca pentru largire mai mult decat marile state ale Uniunii. Celor 25 El Pais le recomanda sa ia "pe loc repaos inaintea noii largiri si sa se gandeasca atent la ce trebuie facut pe viitor". Fiindca "unificarea Europei se bazeaza pe principiul solidaritatii care se intemeiaza pe coeziunea sociala si economica, aducand tuturor tarilor membre avantaje. A face rabat in acest domeniu ar insemna sa se submineze fundamentul Europei noi si mari", mai crede El Pais.
Romania, "un stat foarte sarac"
Der Standard din Viena se concentreaza asupra avertismentelor lansate de UE Romaniei si Bulgariei, carora "li se cer eforturi de proportii daca vor sa adere la timp, la 1 ianuarie 2007". Ziarul consemneaza ca, in cazul Romaniei, "clauza de salvgardare ar putea intra in vigoare doar pe baza unei majoritati calificate, spre deosebire de amanarea Bulgariei, care presupune unanimitatea". Der Standard reproduce declaratia unui diplomat dintr-unul din marile state membre care ar fi declarat, citez ca "nu vom ezita s-o activam", citat inchis.
Mai toti comentatorii reliefeaza ca ramanerea in urma priveste in special Romania, "un stat foarte sarac", dupa cum scrie Handelsblatt. Ziarul din Duesseldorf arata ca asupra ambelor tari "pluteste spectrul coruptiei si al structurilor mafiote".
La cele doua aderari se refera si ziarul berlinez Die Welt, potrivit caruia ambele state ex-comuniste ar fi departe de criteriile necesare integrarii, chiar daca si una si alta au realizat progrese importante. Ziarul subliniaza insa ca in sfera luptei impotriva crimei organizate, Romania si Bulgaria citez, "schioapata in urma celorlalte tari membre, coruptia fiind la ordinea zilei, justitia si administratia intr-o stare deplorabila, iar drepturile omului si libertatea presei continua sa fie frecvent incalcate".
FAZ aminteste clauza de salvgardare
Frankfurter Allgemeine Zeitung isi concentreaza atentia asupra discrepantei dintre ecourile exuberante, generate de semnarea tratatelor de aderare in Romania si Bugalaria, pe de o parte, si indiferenta, ori opozitia nedisimulata manifestata in vechile state membre, pe de alta. Potrivit ziarului, aceste divergente de perceptie sunt in firea lucrurilor. Ziarul din Frankfurt remarca intre altele ca "vechea UE n-a reusit inca sa digere precedentele 10 state preluate. E mare teama ca UE ia proportii debordante, precizeaza cotidianul conservator german, potrivit caruia "e de notorietate generala ca absenta securitatii juridice si coruptia interzic de fapt aderarea intr-un an si jumatate a Romaniei". Ziarul se intreaba asadar daca se va activa clauza, incheind ca, "ramane de sperat ca forta innoitoare si coeziunea UE sa fie destul de ample spre a evita demolarea edificiului european".
Der Spiegel il ataca pe Basescu
Saptamanalul german "Der Spiegel" publica saptamana trecuta o ampla radiografie a societatii romanesti in care cel mai criticat aspect privea coruptia din Romania. Revista "nu uita sa aminteasca de acuzatiile de coruptie care planeaza asupra Dosarului "Flota" si asupra presedintelui Traian Basescu", arata postul german de radio Deutsche Welle. Surse prezidentiale s-au declarat surprinse de existenta, in paginile revistei, a unor acuzatii de coruptie la adresa presedintelui.
Revista germana arata ca "pana si noul presedinte Basescu, persoana careia ii place sa se prezinte drept o figura curata, la Bruxelles, nu este de neatins pentru critici. In anii '90, a fost acuzat de implicare in vanzarea dubioasa a flotei comerciale romanesti, o afacere care a costat patrimoniul Romaniei aproximativ 3000 de milioane de dolari. Pe langa Basescu, care se considera nevinovat, sunt cercetati 80 de suspecti. Daca vor fi gasiti vinovati, ei vor fi pusi sub acuzare pentru abuz in serviciu, spalare de bani, fals si delapidare".(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.