"Marcel Hritac si Toni Hritac se lauda cu relatiile pe care le au la Parchet si cum procurorul Emilian Eva, la ordinul lui Toni Hritac, l-a arestat pe fiul directorului Lupu de la Directia de Finante Judeteana", au declarat salariatii de la Fabrica d
"Marcel Hritac si Toni Hritac se lauda cu relatiile pe care le au la Parchet si cum procurorul Emilian Eva, la ordinul lui Toni Hritac, l-a arestat pe fiul directorului Lupu de la Directia de Finante Judeteana", au declarat salariatii de la Fabrica de Bere Zimbru * Saptamana trecuta a fost un nou termen de judecata intr-unul dintre cele mai mari dosare de coruptie * Toni Hritac, redactor sef la Ziarul de Iasi este acuzat de actiuni de coruptie savarsite cu fratele sau Marcel Hritac * Toni Hritac este acuzat de controlarea serviciilor din Iasi
La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc un nou termen de judecata in cazul unuia dintre cele mai complicate dosare de coruptie care s-au petrecut in Iasi. Conform declaratiilor facute de angajatii fabricii de Bere Zimbru acest dosar intocmit pe numele lui Marcel Hritac, fratele redactorului sef de la cotidianul local Ziarul de Iasi, reprezinta una dintre cele mai mari evaziuni fiscale din ultimii zece ani. La termenul de la sfarsitul saptamanii trecute, judecatorii au amanat judecarea dosarului din cauza lipsei partilor din dosar. Urmatorul termen de judecata a fost acordat in luna mai.
Investigatiile facute de reporterii ZIUA de Iasi vor scoate la iveala pas cu pas o serie dintre cele mai grave acuzatii aduse de Parchetul National Anticoruptie Iasi (PNA). Rechizitoriul a fost intocmit pe numele lui Marcel Hritac in data de 26 februarie 2004. Datorita intrigilor din presa locala acest scandal nu a fost promovat. Procurorii de la PNA au analizat timp de cateva luni intreaga activitate infractionala comisa de unuii dintre cei mai influenti oameni din Iasi. Scandalul relatat de procurori a inceput in ianuarie 2003, cand Marcel Hritac a fost desemnat in consiliul de adiministratie la SC National Bere Holding SA (NBH) Iasi. Alaturi de el mai erau in acest consiliu si Daniel Tarlungeanu si Gabriela Bitica. In 17 ianuarie 2003, Marcel Hritac a fost desemnat in functia de director general printr-un act semnat de Daniel Tarlungeanu si Gabriela Bitica. Pe langa functia de administrator la NBH, Tarlungeanu era si directorul general al fabricii de bere SC Albrau SA din Onesti. Inainte de noua conducere de la NBH, aici a functionat un serviciu de marketing ale carui sarcini erau de a creste vanzarile si a efectua studii de piata. In acest serviciu erau patru persoane care au bagat banii in buzunar fara sa faca mare lucru. Inainte de a ajunge director, Marcel Hritac a ocupat functia de director tehnic, consilier si director de investitii. Cei care cunosteau mai bine activitatea de la NBH au sustinut ca ascensiunea lui Marcel s-a datorat in principal implicarii fratelui sau Toni Hritac, actualul recator sef de la Ziarul de Iasi. In data de noua octombrie 2002, Marcel Hritac a infiintat impreuna cu Tarlungeanu o noua societate de consultanta Manager Consulting &Ingenering. De la infiintare pana in martie 2003 nu a preluat nici un contract de activitati de consultanta.
Miliardele
Dupa ce a a ajuns director la NBH s-a decis sa incheie cu societatile pe care le detinea, contacte de consultanta prin firma de consultanta Manager Consulting & Ingenering. In 7 martie 2003 a fost incheiat un contract intre firma de consultanta si SC Albrau SA pentru suma de 60 milioane lei lunar/720 milioane lei anual. Pentru firma de consultanta a semnat Hritac, iar pentru Al Brau a semnat Tarlungeanu. In 18 martie 2003 a mai fost semnat un contract intre Manager Consulting & Ingenering si HBH pentru 100 milioane lei lunar/1,2 miliarde lei anual. Din partea firmei de consultanta a semnat Tarlungeanu, iar de cealalata parte a semnat Gabriela Bitica, pentru a nu crea suspiciuni. Din toate facturile depuse la dosar rezulta ca desi nu fusese executata nici o prestatie de catre firma de consultanta, HBH a emis mai multe facturi de plata in avans. In aceeasi situatie se afla si Sc Albrau, care a emis facturi fara sa fi fost efectuat vreun serviciu. Conform procurorilor anticoruptie, din totalul de 600 de milioane inscrise pe facturile emise de catre NBH, Hritac a incasat de la caseria societatii 345 milioane cu titlul de avansuri dividente. Pe de alta parte, din 345 de milioane date de Al Brau firmei de consultanta Tarlungeanu a bagat in buzunar 226 milioane. De asemenea, oamenii legii au mai sustinut ca in decembrie 2003 exista un sold debitor in valoare de 571 de milioane, bani care s-ar fi aflat in posesia invinuitilor. Mai mult, din tranzactiile efectuate de firma de consultanta, contrar dispozitiilor legale, acesta nu a virat la stat TVA aferent serviciilor efectuate. Din informatiile oferite de procurori, NBH nu a achitat TVA de 95 milioane de lei si impozit pe profit de 84 milioane lei. In octombrie 2003, Tarlungeanu s-a retras de la firma de consultanta. Un alt lucru mentionat de procurori este acela ca Ziarul de Iasi, a incheiat un contract in care clientul NBH, a beneficiat de o reducere de 25 la suta din valoarea totala a contractului (de 430 euro). Pana in momentul de fata au fost audiate in fata instantei de la Judecatoria Iasi mai multe persoane foarte influente, printre care si Dan Radu, in calitatea de director al SC Ad Media SRL. Acesta a fost audiat in legatura cu contractul de 60.000 euro pe care l-a incehiat NBH cu SC Ad Media SRL. In urma cu cateva saptamani a fost citat pentru a veni in fata instantei de judecata si Paul Toderica, prefectul judetului Vaslui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.