Intalnirea dintre presedintele american George W. Bush si printul mostenitor al Arabiei Saudite, care a avut loc luni, la Crawford, in Statele Unite incepe sa dea roade. Daca inaintea intalnirii aparusera speculatii in legatura cu o posibila presiune
Intalnirea dintre presedintele american George W. Bush si printul mostenitor al Arabiei Saudite, care a avut loc luni, la Crawford, in Statele Unite incepe sa dea roade. Daca inaintea intalnirii aparusera speculatii in legatura cu o posibila presiune a liderului american asupra planurilor de extractii ale Arabiei Saudite in vederea redresarii pretului la petrol, ieri, cand la Bursele internationale pretul petrolului a inceput sa scada, aceste zvonuri au capatat consistenta. La New York, pretul barilului ''light sweet crude'' a scazut cu 44 de centi, ajungand la 54,13 dolari. Cu toate acestea, scaderea pretului nu pare a fi decat una de moment, influentata de zvonuri, deoarece, conform analizelor facute de specialistii in domeniu, Statele Unite nu par sa fi gasit o solutie pentru cresterea preturilor. Dupa declaratiile lui Bruce Evers, analist al bancii londoneze Investec, citat de Agentia France Presse, ''Statele Unite nu inteleg nici OPEP (Organizatia tarilor exportatoare de petrol), nici mecanismele ofertei si cererii. Ei nu inteleg ca cererea este incredibil de mare si ca oferta este foarte restransa, si asta nu numai in tarile OPEP, ci si in Marea Nordului, in Golful Mexicului, in Alaska. Avem de-a face, de asemenea, cu o lipsa a capacitatilor de rafinare. Cererea a crescut foarte mult in ultimii zece ani, dar nici o rafinarie noua nu a mai fost construita pe teritoriul Statelor Unite''. Cu alte cuvinte, desi OPEP va produce mai mult cu 1,5 milioane de barili pe zi, stocurile de carburanti ale Statelor Unite vor continua sa scada. Analistii preconizeaza chiar o scadere cu 1,2 milioane de barili a stocurilor americane. Drept consecinta, se asteapta ca pe viitor pretul petrolului sa isi continue ascensiunea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.